Mi smo ono što čitamo

Unutrašnja mudrost za veliki iskorak, Tara Mor

Veliki iskorak

Veliki iskorak spada u knjige – priručnike koje su pre svega praktični vodiči namenjeni uglavnom ženama koje osećaju da su zaglavljene iza svojih strahova, a u sebi čuvaju mnoštvo ideja za čije je sprovođenje u delo potrebna malo veća hrabrost i, često, iskorak u nepoznato.

Čemu će nas knjiga podučiti na tom putu u nepoznato?

Najpre, pokazaće nam da svako od nas ima svog unutrašnjeg kritičara.  Kako da upoznamo svog unutrašnjeg kritičara koji nas uglavnom stalno sabotira? I kako da razlikujemo taj glas od racionalnog koji je uglavnom uvek koristan?

Naš unutrašnji kritičar, čiji glas često čujemo kada hoćemo da se usudimo da napravimo neki korak, ima za cilj da nas emocionalno zaštiti, ali njegovim slušanjem mi i dalje ostajemo u zoni komfora i ne preduzimamo ništa novo.

Kada naučimo da stišamo taj glas, ali ne i da ga sasvim prigušimo, možemo se upustiti u nova suštinska istraživanja i približiti se samom sebi.

Određenim tehnikama meditacije i vizualizacije možemo doći i do naše buduće verzije sebe, do „našeg budućeg ja“, što je veoma korisno otkriće, budući da je to glas naše unutrašnje mudrosti. Kada i ako uspemo da dođemo do naše unutrašnje mudrosti ili mentora, ona će nam pokazati jednostavniji, lakši, ali i autentičan put – put napred.

Dok unutrašnji kritičar viče i grdi, unutrašnja mudrost govori blagim glasom. Ona čeka da je pitamo za mišljenje pre nego što progovori. Vizualizacija je slična maštanju, a s obzirom na to da naš mozak voli slike, što je slika koju vidimo u svom umu jasnija, to smo i bliže našim snovima. Jer, kako kaže Tara Mor – „ne možemo da budemo ono što ne možemo da vidimo u našoj unutrašnjoj viziji.

„Svaka žena u svojoj srži ima pouzdanu, savršenu mudrost. Kad ste u dilemi, mudri deo vaše ličnosti zna koji sledeći korak jeste onaj pravi. Kad se osećate zbunjeno, mudrom delu vaše ličnosti je sve jasno. Kad se problem čini preteškim i zamršenim, mudri deo vase ličnosti ima jednostavno, glatko rešenje. To jezgro nazivam unutrašnjim mentorom, pošto to izgleda kao da u svojoj glavi imate nekoga ko vas savetuje i ko vas podržava – i ko vam je zato na raspolaganju dvadeset četiri časa dnevno – sedam dana u nedelji.”

Od posebne važnosti u knjizi je poglavlje koje se bavi strahovima i uputstvima kako se prema njima ophoditi. Autorka nas uči da razlikujemo strah od izmišljenih ili zamišljenih stvari (pachad) i strah kada se nađemo u prostoru većem od onog na koji smo navikli, kada osetimo da imamo mnogo veću energiju od one koju smo imali do sada ili kada osetimo prisustvo božanske energije (yirah).

Kako se osloboditi šablona pohvale i pokude, navika odličnih đaka, mnoštva načina na koje se skrivamo i odlažemo veliki iskorak (sticanje sve više obrazovanja, preterano doterivanje, beskrajno komplikovanje, sređivanje svega što drugi imaju da kažu o nečemu…) i kako doći do prepuštanja – sve je to autorka detaljno objasnila. Prepuštanje nam omogućava da bez odlaganja napravimo veliki iskorak, da se pokrenemo. Jer, prepuštanje je, kako kaže autorka, odluka i delanje u jednom.

Šta nam još otkriva ova knjiga?

Pruža nam uvid u to šta je životni poziv, kako ga prepoznati i napraviti iskorak ka njemu – pokrenuti onu vitalnu energiju i strast koja svima nama nedostaje, doći do smisla većeg od našeg ličnog i živeti kreativnim, osmišljenim životom. To je put koji nije uvek posut ružama, ali je svakako veliki iskorak u rast.

Ana Todorović Radetić

Ana Todorović Radetić, vlasnica prevodilačke agencije Libra. Urednik prevodilačkog bloga Prevodioci.co.rs, diplomirani je filolog za engleski jezik i književnost. Poseduje višegodišnje iskustvo u radu na projektima prevođenja, edukaciji svih vrsta polaznika pri učenju engleskog jezika, kao i pedagoškom radu sa srednjoškolskom populacijom. Autor je mnogih mapa uma i brojnih tekstova iz domena jezika, obrazovanja, pozorišta i kulture uopšte. U korak sa trendovima i tendencijama, svoja stručna znanja osvežava, proširuje i usavršava pohađajući brojne seminare iz struke i srodnih oblasti. Živi i radi u Beogradu.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!