Trend

Šta je autofagija: dijeta, gladovanje ili stil ishrane?

Devojka puna samopouzdanja

Izraz “autofagija” dolazi iz grčkog jezika (auto = sam + phagein = jesti). Ovu reč neobičnog značenja prvi put je upotrebio u nauci belgijski citolog i biohemičar Christian de Duve pre više od pola veka. Dosta godina je prošlo od ovog otkrića i dugo se autofagija u osnovi smatrala ‘sistemom gde se odlažu ćelije koje izumiru’; ‘mesto gde se odvija nespecifična razgradnja ćelija’. Tek 2016. godine Yoshinori Ohsumi, japanski biolog, dobio je Nobelovu nagradu za medicinu za iscrpnu analizu i otkrivanje prave svrhe ovog metaboličkog procesa.

Razumevanje molekularnih veza i odnosa koje se odvijaju na nivou ćelije su procesi koji se neprestano dokazuju. Među njima je i autofagija, proces koja omogućuje ćeliji da se nosi sa svojim dinamičnim mikro-okruženjem. Dr. Ohsumi identifikovao je većinu ključnih proteina koji su uključeni u procesu autofagije i dokazao kako to ćelije prolaze kroz metabolička stanja, što predstavlja osnovu za današnje razumevanje autofagije i njenu dalju primenu u medicini.

Metabolički proces koji ima veliku ulogu u ćelijama

Autofagija je proces kojim ćelije razgrađuju i recikliraju svoje komponente i time telu obezbeđuju energiju i pospešuju proces obnove ćelija. Ćelije autofagijom odstranjuju oštećene proteine i organele, te tako suzbijaju negativne efekte starenja organizma.

Na koje procese i stanja našeg organizma utiče autofagija? Prednosti procesa

Biolozi, genetičari i neurohirurzi su dokazali da autofagija učestvuje u mehanizmu odbrane od mnogih bolesti poput Parkinsonove i Hantingtonove bolesti i određenih oblika demencije.

Autofagiji se posvećuje puno pažnje i zbog uloge koju može imati u prevenciji ili lečenju raka.

Svi karcinomi počinju oštećenim ćelijama, a naše telo trebalo bi samo da prepozna i ukloni te ćelije -koristeći upravo proces autofagije. Iako nema naučnih dokaza koji bi to potkrepili, studije ispituju ovaj složeni proces prepoznavanja i uništavanja bolesnih ćelija u tkivu. Pokretanje mehanizma „popravke“ doprinosi smanjenju rizika od raka. Genetičati i biolozi veruju da će nova istraživanja i dokazi dati uvid u to gde da usmere dalje ekspremente u istraživanju autofagije kao terapiju za obolele  od raka. Doktori sa velikim optimizmom gledaju na prednosti autofagije u lečenju mnogih bolesti. Nadamo se da bi jednog dana mogli biti dostupni lekovi koji bi pokrenuli i stimulisali autofagiju.

Od prošle godine pokreću se i novi start-up ovi u Americi, koji ulažu znatna sredstva (milione dolara) za proučavanje novih lekova za primenu autofagije.

  • Njeni korisni efekti vidljivi su u kontekstu kontrole infekcije – štiti od prekomernih upalnih procesa,
  • Nakon infekcije, autofagija uništava bakterije i viruse.
  • Jedna od velikih prednosti autofagije je borba protiv starenja. Zapravo, ovo je najpoznatiji prirodan način da telo „vrati sat unazad“ podmlađujući ćelije. Biolozi i neurolozi objašnjavaju da, kada su naše ćelije pod stresom, autofagija se ubrzava kako bi zaštitila organizam i time ojačala imuni sistem. Uz to, dijetetičari tvrde da u vreme gladovanja autofagija razgrađuje ćelijski materijal i ponovo ga koristi u celishodne svrhe i procese.
  • Možda je njen najveći efekat na organizam – promena ishrane i načina života. To se ponajviše odnosi na post i dobro isplanirane dijete uz stručnu pomoć nutricioniste.

Na ćelijskom nivou prednosti autofagije uključuju:

  • uklanjanje toksičnih proteina iz ćelija koje se pripisuju neurodegenerativnim bolestima, poput Parkinsonove i Alchajmerove bolesti,
  • recikliranje zaostalih proteina koji se pretvaraju u energiju i gradivne jedinice za ćelije što podstiče regeneraciju ćelija.

Promena ishrane je veoma važna

Opšte poznata stvar je da višak kilograma nimalo ne prija našem telu, pa svako od nas pokušava da se pridržava neke dijete – iz raznih razloga. Naravno, onaj ko boluje od neke hronične bolesti ili prima terapije, pre svake drastične odluke se prvo mora obratiti svom lekaru.

Kako pokrenuti i aktivirati autofagiju?

Da biste očistili svoje telo od toksina pokušajte da se pridržavate nekih jednostavnih saveta. U nastavku dajemo nekoliko saveta. Neki nutricionisti često kažu: zamislite da je vaše telo kuhinja. Nakon što napravimo ručak, normalno je da očistimo radnu površinu, bacimo ostatke hrane. Sutradan kuhinja je spremna i čista za sledeći obrok. Sličnu stvar radi autofagija u našem organizmu i to radi neprestano i veoma uspešno. Ako istu priču zamislimo u jednom drugom vremenu, recimo da smo penzioneri, ne više tako pažljivi i odgovorni da posle kuvanja pospremimo za sobom ostatke hrane, već ih ostavimo – neke na stolu, neke na sudoperi, neke u kanti za smeće.

Logično, u našoj se kuhinji počinje nakupljati toksični otpad. Sve truli, počinje da smrdi, toksini su svuda po kući. Na sličan način se opisuje autofagija koja ne funkcioniše kako bi trebalo.

Autofagija je proces koji iz potaje pomaže održavanju našeg zdravlja: dok je telo aktivno i ona je aktivna, usporava proces starenja, smanjuje pojave upale i pojačava prirodnu otpornost organizma.

Dijete sa niskim sadržajem ugljenih hidrata

Post je do sada najefikasniji način za pokretanje procesa autofagije, tvrde stručnjaci. Nutricionisti preporučuju ketogenu dijetu (keto dijetu) koja se bazira na namirnicama bogatim masnoćama sa malo ugljenih hidrata. Tokom ovog režima ishrane oko 75 posto dnevnih kalorija se unosi iz masti, a 5 do 10 posto kalorija iz ugljenih hidrata.

Masnoća je obavezan makronutrijent u našoj ishrani jer je različita od proteina. Dok se proteini pretvaraju u ugljene hidrate i postaju šećer, masti to ne mogu. Sagorevanje ketona (masti) oponaša ono što se prirodno događa u stanju gladovanja – što samo po sebi povećava autofagiju.

Veliki broj ljudi koji su bili zavisni od šećera glukozu su zamenili masnoćom i potpuno pokrenuli autofagiju; masnoća zasiti i pomaže u procesu mršavljenja.

Ta promena u izvorima kalorija ima za posledicu pokretanje metaboličkih procesa; telo počinje da koristi masnoću kao gorivo umesto glukoze koja se dobija iz ugljenih hidrata.

Nizak nivo glukoze u ishrani znači nizak nivo insulina i visok nivo glukagona (polipeptidni hormon koga luče alfa-ćelije endokrinog dela pankreasa) a baš nivo glukagona pokreće autofagiju. “Kad telu nedostaje šećer tokom posta ili keto dijete, taj „pozitivan stres“ budi poriv za preživljavanjem.”

Fizičke vežbe, šetnja + povremeni post

Nije dijeta, ali može odigrati važnu ulogu u podsticanju autofagije. Vežbe su pouzdane, mogu pokrenuti autofagiju u organima koji su deo procesa metaboličke regulacije; tu se misli na ​​mišiće, jetru, gušteraču i masno tkivo.

Ako preskačete doručak i jedete sve obroke u prozoru od osam sati, autofagija se aktivira. Taj period povremenog posta pruža telu priliku da se „prihvati“ sastojaka koji ostaju, a to su naravno toksini. Prava prilika da se obavi „čišćenje“ loših elemenata. Tako se u stvari troše nakupljeni toksini, nutricionisti kažu do 30 sati.

Treba bi pažljiv jer povremeni post može biti uzrok disbalansa hormona kod žena. Žene su vrlo osetljive na simptome gladi ili ograničenja kalorija. Preporuka je da se pojede nešto masno za doručak, bez ugljenih hidrata i belančevina.

Posebne vežbe  – intervalni trening visokog intenziteta

HIIT su posebne vežbe u koje spadaju na primer: sprint na sportskom terenu, trčanje na pokretnoj traci ili veoma brzo izvođenje vežbi na eliptičnoj spravi. Ove vežbe su veoma dobar način za stimulisanje autofagije. Treba imati na umu da je autofagija telesna reakcija na stres, a vežbanje visokog intenziteta nam donosi baš taj dobar stres jer čin tu malu razliku: izaziva u našem telu poželjne i povoljne biohemijske promene. Bićete taman toliko pod opterećenjem da mišići ojačaju (i podstaknu autofagiju) bez oštećenja. Vežbajte barem 20-30 minuta dnevno kako biste mišićima i zglobovima dali optimalan podsticaj.

Nije loše razumeti da princip “manje je više” odličan pristup vežbanju za aktiviranje autofagije. Dizanje tegova u trajanju od 30 minuta svakog drugog dana najbolji su način za aktiviranje autofagije.

Radi se o tome da „uđete“ u taj kratkotrajni, akutni stres, jer autofagija voli stres intervalnog treninga. Probajte intervalni trening dok šetate izmenjujući brzi i spori ritam.

Autofagija je pravi način detoksikacije vašeg tela

Jednom ili dvaput nedeljno treba ograničiti potrošnju proteina na 15-25 grama dnevno. Telo u tom periodu celog dana reciklira preostale proteine, što umanjuje upalne procese i čisti ćelije bez gubitka mišića. Za to vreme, dok je autofagija aktivna, telo je prisiljeno da troši vlastite proteine ​​i toksine.

Spavanje, hronotipovi

I dok spavate možete aktivirati autofagiju. Svaka osoba ima svoj biološki sat i desetine manjih bioloških satova po celom telu. Ali, za razliku od uobičajenog sata, biološki sat svake osobe ne radi u  isto vreme, niti čak istim tempom. Neki ljudi su produktivniji ujutro nego noću i obrnuto. Na temelju opštih sklonosti jutarnjim satima i večernjim satima, različiti ljudi spadaju u različite grupe koje se nazivaju „hronotipovi”. Postoje četiri hronotipova (delfin, lav, medved i vuk) Većina ljudi se uklapa u kategoriju “medved”. Kad znate koji ste tip možete razmisliti kako da najbolje aktivirate autofagiju kroz svoje ritmove ili cikluse spavanja-budnosti.

Valentina Branković

Valentina Branković

Valentina je diplomirani bibliotekar i informatičar. Šesnaest godina radi sa knjigama i čitaocima. Zaposlena u Narodnoj biblioteci Srbije na poslovima katalogizacije serijskih publikacija u COBISS platformi.

komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Sterilnost, otpornost na inzulin, rak, kalorijska ograničenja i dijeta zavise o aktivaciji procesa zvanog autofagija. Izraz je uveden 1963. godine. by Christian de Duve i prevodi kao “samo-jelo.” Ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena je Japancu Yoshinori Osumi čije se istraživanje fokusira na autofagiju kao kontroliran proces koji utječe na brojne bolesti poput Parkinsonove bolesti, dijabetesa, pretilosti i drugih.

Preporuka

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!