Trend Usavršavanje

WordPress specijalizacije – opisi poslova

Ukoliko želite da počnete ili usavršavate svoju karijeru u IT oblasti, WordPress može da bude zanimljiv ekosistem i odlična odskočna daska. U ovom članku namenjenog početnicima, nabrojaćemo desetak wordpress specijalizacija koje se na engleskom i nemačkom govornom području plaćaju jako ozbiljno. Ovi poslovi se plaćaju od 5$ za početnike, pa i do preko 50$ na sat.

Ulaganje u znanje WordPress je korisna i kreativna investicija, a evo liste i opisa poslova ako želite da živite čuveni slogan „Hallo, world“!

WordPress copywriter ili pisac

Fokusirate se na pisanje kvalitetnog sadržaja za WordPress web stranice, blogove, proizvode, kategorije, tagove. Vaša uloga može uključivati istraživanje ključnih reči, stvaranje privlačnih naslova, prirodno opisivanje proizvoda ili usluga, izradu korisnih blog postova i optimizaciju teksta za SEO kako bi se poboljšala vidljivost web stranice na rezultatima pretrage. Nije neophodno tehničko predznanje programiranja, ali jeste talenat i ljubav prema pisanju.

WordPress SEO stručnjak

Svi bi da dominiraju na pretrazi, a retko ko ume da konfiguriše Yoast, RankMath ili All in One SEO plug in. Specijalizirani ste za optimizaciju WordPress web stranica kako biste poboljšali njihovu poziciju na pretraživačima poput Google-a. To uključuje prilagođavanje sadržaja, tehničku optimizaciju, izgradnju kvalitetnih veza, analizu rezultata. Napredni SEO stručnjak kreira strategiju sadržaja, strategiju internog linkovanja, indukovanje dolaznih linkova, evergreen sadržaje i tako dalje.

WordPress programer

Uloga WordPress programera može varirati u zavisnosti od potreba projekta ili klijenta, ali neki od uobičajenih zadataka WordPress programera uključuje razvoj tema i razvoj dodataka (pluginova).

WordPress podrška i održavanje

Iako je WP dosta robustan, nije neprobojan ako ga zapustite.  Održavanje WordPress sajtova najčešće uključuje ​​redovito ažuriranje WordPress-a i dodataka, rezervne kopije, rešavanje problema s performansama, te brigu o stabilnosti i sigurnosti web stranica. Razumevanje back up-a, povratak podataka na željeni datum, otklanjanje grešaka u kodu i  tako dalje.

WordPress sigurnosni stručnjak

Na webu jedino je sigurno, nema apsolutne sigurnosti. Zato treba pratiti trendove, ažurirati dodatke, verzije php-a, MySql-a, wordpress tema itd. Fokusirate se na zaštitu WordPress web stranica od raznih cyber pretnji. To uključuje implementaciju sigurnosnih mera, praćenje stručnih blogova i preporuka, uvođenje sigurnosnih procedura i brzo odgovaranje na incidente sigurnosti. Stručnjaci za ovu specijalizaciju su retki, jer je odgovornost i nephodno znanje veliko.

WordPress trener za korisnike

Mentorstvo i direktan prenos znanja su nezaobilazni i u ovoj oblasti. Specijalizirani ste za obuku korisnika kako bi ih osposobili da samostalno upravljaju svojim WordPress web stranicama. To uključuje poduku o osnovnim i naprednim funkcijama WordPress-a, upravljanje teksutalnnim, video ili foto sadržajem, dodacima i temama, kao i rješavanje problema koji se mogu pojaviti tokom korištenja platforme. Sa ovim znanjem možete kreirati i online kurseve koju edukuju široku publiku ili rešavaju konkretan problem (podešavanje nekog dodatka, konfigurisanje teme, korišćenje page bildera).

WordPress konsultant

Kad je WP u pitanju samo je nebo granica. Ali vlasnici biznisa to ne znaju. Specijalizirani ste za pružanje stručnih saveta i rješenja vezanih uz WordPress. Klijentima pomažete u planiranju, implementaciji i održavanju njihovih WordPress web stranica, prilagođavate ih njihovim potrebama i ciljevima. Ako volite komercijalu, kreiranje ponuda, tendersku dokumentaciju, umete da prodajete, onda je ovo dobro usmerenje za vas.

WordPress dizajner

Svi žele da grafičkim dizajnom privlače pažnju. Fokusirate se na kreiranje prilagođenih tema za WordPress web stranice. To podrazumijeva dizajniranje i razvoj tematskih elemenata poput izgleda, boja, tipografije i funkcionalnosti kako bi se postigao željeni vizualni i korisnički doživljaj. Još ako se specijalizirate se za nišu. Ako vaša tema postane viralna u prodaji, blago vama. Ova veština pored poznavanja WP-a, traži i ogromno iskustvo u programima za grafički dizajn i razumevanje principa izrade web sajta u 2024. godini. Web dizajner i web programer nisu ista zanimanja.

WordPress e- stručnjak za ecommerce

Fokusirate se na izradu, prilagođenje i upravljanje WordPress web prodavnica. Wocommerce je jedna od najpopularnijih internet prodavnica. Ali iako je krajnje intuitivna, morate usavršavati proces trgovine uz funkcionalnosti ove platforme. Ovo uključuje implementaciju e-trgovinskih dodataka, optimizaciju korisničkog iskustva, upravljanje inventarom, procesom naplate i drugim aspektima online prodaje.

WordPress marketinški stručnjak

Fokusirate se na korištenje WordPress-a kao alata za implementaciju marketinških strategija. Vaša uloga može uključivati planiranje i izvođenje kampanja, stvaranje landing stranica, upravljanje društvenim medijima putem WordPress dodataka i analizu rezultata kako biste ostvarili ciljeve prodaje, brendinga, vidljivosti.

WordPress specijalista za specifične niše

Specijalizirate se za podučavanje WordPressa u specifičnim nišama ili industrijama, poput turizma, nekretnina, hotelijerstva. Vaša usluga može uključivati prilagođene kurseve i resurse koji odgovaraju potrebama i ciljevima vaših specifičnih korisničkih grupa. Kako implementirati sistem za zakazivanje pregleda, rezervaciju smeštaja, i slično. Multidisciplinarno znanje ogledaće se u ovakvim veštinama.

WordPress automatizacijski stručnjak

Fokusirate se na implementaciju automatiziranih procesa unutar WordPress platforme kako biste poboljšali produktivnost. To može uključivati automatizaciju slanja e-pošte, upravljanje korisničkim interakcijama, planiranje objava na društvenim mrežama, skladištenje podataka ili razvoj prilagođenih automatiziranih rješenja za specifične potrebe klijenata.

WordPress analitičar

Specijalizirani ste za analizu performansi WordPress web stranica putem alata poput Google Analytics-a. Ovo uključuje praćenje ključnih metrika kao što su posećenost, putanje korisnika, stope izlaznosti, konverzije i druge relevantne statistike kako biste donosili kvalitetne odluke o optimizaciji konverzija na sajtu. Ova oblast se jako potcenjuje, jer svako misli da može da radi analitiku, a samo jako mali broj to i ume.

WordPress migracijski stručnjak

Mnogo sajtova plače da pređe na WordPress. Vaša specijalnost je u migraciji web stranica na WordPress platformu ili između WordPress instalacija. To može uključivati prenos sadržaja, baze podataka, postavki i drugih elemenata s jednog hostinga na drugi, ili čak iz drugih platformi na WordPress. Osim toga, možete pružiti usluge konsaltinga i podrške tokom izrade novog ili redizajna postojećeg sajta. Najčešće problem je adekvatno nasleđivanje SEO-a sa starog na novi sajt i pravilna implementacija 301 redirekcija.

WordPress integrator

Ovo su jako skupe uglavnom korporacijske veštine. Znanja kako povezati WordPress sa jednim ili više sistema da rade bez grešaka. Fokusirate se na integraciju WordPress web stranica s drugim platformama, alatima ili sistemima. Ovo može uključivati integraciju s društvenim mrežama, e-poštanskim marketinškim platformama, CRM sistemima za upravljanje klijentima, dostavom, plaćanjem i drugim web servisima kako bi se proširila funkcionalnost web stranica i poboljšalo korisničko iskustvo i funkcionalnosti.

WordPress UI/UX dizajner

To što možeš ti ne znači da može svako. Svako ima svoj pogled da svet, a nas zanima pogled većine. Specijalizirani ste za dizajniranje korisničkog interfejsa (UI) i korisničkog iskustva (UX) za WordPress web stranice. Vaša uloga je osigurati da web stranice imaju intuitivni dizajn, lako se navigiraju i pružaju pozitivno iskustvo korisnicima. To može uključivati ​​napredna A-B-C-D testiranja korisničkog iskustva i prilagođenje dizajna prema povratnim informacijama korisnika.

WordPress pravni stručnjak

Specijalizirani ste za pravne aspekte vezane uz WordPress, poput zaštite intelektualnog vlasništva, pravne usklađenosti web stranica, politike privatnosti, pravila korišćenja, te zaštite podataka korisnika. Vaša uloga može uključivati ​​pregled i prilagođenju pravnih dokumenata, savjetovanje klijenata o pravnim pitanjima vezanim uz njihove WordPress web stranice i osiguravanje da su web stranice u skladu s relevantnim zakonima i propisima.

Sve ove specijalnosti i svi ovi poslovi mogu biti usmerene na različite aspekte WordPress ekosistema, pružajući vam priliku da se fokusirate na područje koje najbolje odgovara vašim emocijama, interesima i veštinama.

Milan Todorović

Milan Todorović je vlasnik specijalizovane firme za računarsko programiranje i optimizaciju web sajtova SEOexpert.RS. Razumavanjem pretrage, rangiranja i rada Gugl algoritma bavi se više od 10 godina. Napredni je praktiračar Krija joga i poznavalac Šri Vidje.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!