Lični razvoj

Kako da postanete ranoranilac i svaki dan ustanete ujutru?

zena spava za stolom

Aristotel je rekao da je odlično ustajati pre svitanja, jer navika ranog ustajanja doprinosi zdravlju, bogatstvu i mudrosti.

Da li su ranoranioci rođeni takvi ili se ranoranilac postaje?

Nekima ustajanje rano ujutru ide lako od ruke, dok drugi na teži način stiču tu naviku.

Tinejdžerske i studentske muke sa ranim ustajanjem

Većina „neranoranilaca“ je u tinejdžerskom i studentskom dobu često izlazila ili učila do kasnih sati, a onda se na jedvite jade budila u podne. Međutim, godine i stečeno iskustvo kada su u pitanju poslovne obaveze ne dozvoljavaju nikome da ignoriše povezanost između uspeha i ranog ustajanja.

Čak i kada ste kao mlađi „na silu“ morali da se budite rano ujutru, sigurno ste primetili da ste mnogo produktivniji, i to ne samo u ranim jutarnjim satima nego i tokom celog dana.

Možda ste u tim situacijama čvrsto odlučili da ćete ustajati ujutru. Međutim…

Verovatno ste prvog dana nakon toga podesili alarm da zvoni oko 7 ujutru i vrlo bili entuzijastični, ali vas je već sledećeg dana savladao umor, pa je komanda snooze na alarmu postala omiljena. U tom slučaju je probuditi se pre podneva pravi uspeh.

Zvuči poznato?

Možda i dalje imate problem sa buđenjem u ranim jutarnjim časovima i ubeđeni ste da nikada ne možete postati ranoranilac? Kad god se ujutru javi alarm, prva reakcija vam je zaustavljanje tog odvratnog zvuka i vraćanje na spavanje?

Prema jednom istraživanju koje govori o rešavanju problema ranog ustajanja, oni koji imaju ovaj problem rešavaju ga na pogrešan način. Da bi neko postao pravi ranoranilac potrebna je promena strategije buđenja i uspostavljanje pravilne navike spavanja.

Možete da odahnete – rešenje postoji.

Teško je postati ranoranilac koristeći pogrešnu strategiju. Ali sa pravom strategijom možete da naučite da svaki dan ustanete ujutru na vreme. To čak postaje relativno lako izvodljivo.

Pogrešne strategije spavanja

ranoranilacNajčešća pogrešna strategija je ova: pretpostavljate da ukoliko ustajete ranije, da je bolje i da idete ranije u krevet. Izračunate koliko svake večeri imate sna i samo pomerite ritam spavanja unazad nekoliko sati.

Ako sada spavate od ponoći do 8h ujutru, možda mislite da je najbolje da idete u krevet u 22h ukoliko ustajete u 6h ujutru. Zvuči logično, ali je ovo zapravo obično neuspešna strategija. 

Može se reći da postoje dva glavna mišljenja oko obrazaca spavanja.

  1. Po jednom, na spavanje treba ići i treba se buditi svakog dana u isto vreme. To je kao da postoje alarmi na oba kraja dana – pokušavate da spavate isti broj sati svake noći. Ovo deluje praktično za život u modernom društvu, jer nam je potrebna predvidljivost u našim rasporedima i moramo da osiguramo adekvatan odmor.
  2. Po drugom mišljenju, treba slušati potrebe tela, ići na spavanje kada ste umorni i prirodno se buditi. Ovaj pristup je ukorenjen u biologiji. Naime, naša tela znaju koliko nam je odmora potrebno, pa treba da ih slušamo.

Kroz metode pokušaja i pogreški, mnogi su pronašli da su oba ova pravca pogrešna. Evo i zašto:

  1. Ako spavate po podešenim satima, ponekad ćete ići na spavanje kada niste dovoljno umorni. Ako vam je potrebno više od 5 minuta da bi utonuli u san svake noći, definitivno niste dovoljno umorni. Gubite vreme ležeći u krevetu i ne spavajući.
  2. Drugi problem je pretpostavka da je potreban isti broj sati sna svake noći, što je pogrešno jer potrebe za snom svakodnevno varijaju.

ranoranilac

Ukoliko spavate onoliko dugo koliko vam telo govori, verovatno ćete spavati više nego što je zaista potrebno, a u mnogim slučajevima i mnogo više, na primer, 10-15 sati više sna nedeljno nego što je uobičajeno (što je ravno jednom punom budnom danu). Mnogi koji spavaju ovako dobijaju čak više od 8h sna.

Takođe, jutra mogu biti manje predvidljiva ako ustajete u različito vreme svakog dana. Naši prirodni ritmovi su ponekad neharmonični sa 24 sata dugim danom, pa se može lako shvatiti da vreme spavanja nije dobro usklađeno.

Optimalno rešenje bi bilo kombinovanje ova dva pristupa, što je zapravo veoma jednostavno i mnogi ranoranioci rade to bez razmišljanja o tome.

Prava strategija koja stvara pravog ranoranioca

  • Rešenje je odlazak na spavanje tek kada ste umorni (i jedino kad ste umorni) i ustajanje na zvuk alarma u fiksirano vreme (7 dana u nedelji). Uvek ustanite u isto vreme, ali idite na spavanje u različito vreme svake noći.
  • Idite na spavanje kada ste previše umorni da bi ostali budni u krevetu i kad ne možete da pročitate više od jedne stranice knjige bez padanja u san.
  • Ne krećite na spavanje dok možete držati oči otvorenima. Čitanje je odlična aktivnost pre spavanja, jer je pokazatelj kada je pravo vreme za spavanje.
  • Kada se ujutru alarm oglasi, ugasite ga, protegnite se nekoliko sekundi i sedite na krevet. Što je više vremena potrebno za ustajanje, veća je verovatnoća da ćete ponovo zaspati. Ne ignorišite alarm – čak i kada vam se spava, ustanite.
ranoranilac
Dobro je čitati pre spavanja.

Rezultati kombinovane strategije spavanja

Nakon nekoliko dana primene ovog kombinovanog pristupa, novi obrasci spavanja će se ustaliti u vaš prirodni životni ritam. Ako u toku nekih noći imate premalo sna, brže ćete biti umorni i više ćete se naspavati sledeće noći.

Ako imate mnogo energije i osećate da niste umorni, spavajte manje. Telo će samo naučiti kada mu treba san, jer ćete beskompromisno uvek ustajati u isto vreme. Možda ćete ukupno manje spavati tokom noći, ali ćete se osećati odmornije. Bitno je da sve vreme dok ste u krevetu zaista i spavate i ne gubite dragoceno vreme sna.

kako postati ranoranilacLjudi koji pate od insomnije uglavnom idu na spavanje kada nisu umorni. Ako niste umorni i ne možete brzo da zaspite, ustanite i budite budni neko vreme. Odložite san sve dok telo ne počne da otpušta hormone koji su zaduženi za spavanje. Ako odete u krevet samo kada ste umorni i ustanete uvek u fiksno vreme, izlečićete nesanicu.  

Najverovatnije je da ćete tokom prvih dana ranog ustajanja biti umorni usled malo sati sna, ali bitno je pregurati taj krizni period, pa ćete svake sledeće noći ranije ići u krevet, dok ne ustalite pravi ritam. Nakon nekoliko dana, ustalićete svoj obrazac odlaska u krevet u otprilike isto vreme svakog dana i zaspaćete kada treba.

Ako želite da postanete ranoranilac (ili samo da imate više kontrole nad svojim spavanjem), onda pokušajte ovo: Idite u krevet samo ako ste previše umorni da bi ostali budni i budite se u fiksirano vreme svakog jutra.

Kakav je tvoj san? Da li si ranoranilac? Ako jesi, podeli sa nama kako ti to uspeva.

Izvor

Igor Tomić

Igor Tomić se preko pet godina bavi Online Marketingom, pre svega optimizacijom sajtova za pretraživače (SEO), Content Marketingom i pisanjem.

Takođe vodi svoj blog na adresi igortomic.net.

komentara

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Izabrano

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!