Lični razvoj

Ne dozvolite tehnologiji da negativno utiče na vaše zdravlje

tehnologija

Brojne studije pokazuju da tehnologija negativno utiče na naše fizičko zdravlje. I bez naučnih studija kao dokaza, možemo se sami uveriti u istinitost ove tvrdnje. Koliko često vi zapravo vežbate? Da li uopšte vežbate?

Život proveden u sedenju

Odgovori na ova pitanja jasno govore o stanju našeg zdravlja. Prevozna sredstva, kompjuteri, mobilni telefoni, televizori – sve ovo redukuje fizičku aktivnost koja je neophodna za pravilno funkcionisanje organizma. Tehnologija je omogućila da kupovina, učenje, pa čak i zabava, budu dostupni na samo jedan klik (ili „dodir“) od nas. Međutim, ove prednosti dolaze sa cenom – našim zdravljem.

Latinski izraz „vita sedentaria“ označava život koji se provodi u sedenju, odnosno sedentaran život. Ljudsko biće nije stvoreno da živi na ovaj način. Potrebno je hitno menjanje naših životnih navika i okretanje zdravoj fizičkoj aktivnosti da ne bi ostali zarobljeni u sedentarnom životu.

U engleskom jeziku se za osobu koja dozvoljava da tehnologija negativno utiče na njeno fzičko zdravlje koristi i izraz „couch potato“. To je osoba koja sate i sate provede ispred ekrana. Složićete se, ne zvuči baš najbolje?

Zašto je fizička neaktivnost loša?

vežbanje

Fizička neaktivnost je uzrok mnogih hroničnih bolesti. Naša „pasivnost“ raste sa godinama i češća je kod žena nego kod muškaraca. Rizici vođenja sedentarnog života su sledeći: visoki krvni pritisak, gojaznost, bolesti srca, dijabetes, migrene, problematična koža, povećava se opasnost od razvoja raka, a sedentarni život negativno utiče i na naše psihičko zdravlje preko anksioznosti i depresije.

Takođe, fizička neativnost dovodi do atrofije mišića i slabljenja imunog sistema, što može da ostavi vrlo ozbiljne posledice.

Izgovor 1: „Nemam vremena za odlazak u teretanu“

Nabavite potrebne sprave, po mogućnosti multifunkcionalne, specijalno dizajnirane za kućne uslove vežbanja
Ovo je jedan od najčešćih izgovora kojima obmanjujemo sebe, ali i druge, da nikako nemamo vremena za vežbanje usled haotičnog poslovnog i porodičnog života. Međutim, izreka „sve se može kad se hoće“ postoji sa razlogom.

Ukoliko nemate vremena za odlazak u teretanu napravite sopstvenu teretanu kod kuće. Nabavite potrebne sprave, po mogućnosti multifunkcionalne, specijalno dizajnirane za kućne uslove vežbanja (poput trenažera i nazadnih sprava) i bacite se na posao. Ukoliko uspete da nabavite jednu spravu na kojoj možete raditi vežbe za grudi, leđa, noge, stomak, ramena i kičmu, uštedeli ste sebi vreme koje bi proveli putujući do teretane i nazad, ali ste na taj način ubrzali i sam proces vežbanja.

Prema nekim istraživanjama dovoljno je i samo 4 sata vežbanja nedeljno da bi se neželjeni efekti sedentarnog života smanjili. To zaista nije mnogo i ostvarivo je, posebno ako u svom domu napravite okruženje koje je pogodno za vežbanje. Možete podeliti svoju rutinu vežbanja na manje celine, kako bi bilo lakše da postignete ono što želite.

Izgovor 2: „Previše sam umoran/umorna za vežbanje“

Verovali ili ne, vežbanje nas može učiniti odmornijim. Naime, vežbanje nas čini energičnijim jer naše telo tada proizvodi endorfin, hormon sreće, zbog koga se osećamo dobro. Vežbanje takođe pokreće cirkulaciju.

Možda je najbolje vežbati ujutru, pre posla ili pre fakulteta, pre nego što se dnevne obaveze nametnu. Možda će u početku biti teško ustajati ranije zbog vežbanja, ali će kasniji rezultati pokazati da je to vredelo. U svakom slučaju, bitno je vežbati, kad god da ga uklopite u svoj raspored.

Dečije sprave za zajedničko vežvanje sa roditeljima
Dečije sprave za vežvanje kod kuće, izvor slike Homejungle.biz

Izgovor 3: „Ne mogu da vežbam zbog dece.“

Zašto ne aktivirati i svoju decu, pa zajedno sa njima vežbati? Moderni način života utiče i na njih, pa će zajedničko vežbanje doneti ne samo dobrobit vama nego i njima. Možete organizovati raznorazne zajedničke fizičke aktivnosti, pa čak i vežbati zajedno u kući. Postoje mnogobrojne dečije kućne sprave koje mogu olakšati i brzo realizovati ovu interesantnu zamisao.

Kada su roditelji zdraviji i energičniji, cela porodica profitira od toga i napreduje. Imajte to na umu kada sledeći put upotrebite ovaj izgovor.

Izgovor 4: „Vežbanje je dosadno“

Ukoliko smatrate da je vežbanje dosadno, prilagodite ga svojim interesovanjima i učinite ga interesantnijim. Ako vežbate u kući, možete pustiti omiljenu muziku, seriju ili film koje ćete slušati u pozadini. Možete i gledati neki korisni YouTube tutorijal i tako ujedno vežbati i učiti nešto novo.

Možete i često menjati rutinu vežbanja, tako da uvek radite nešto novo i telo izlažete stalnim izazovima sa kojima treba da se uspešno izbori.

Izgovor 5: „Izgledam smešno dok vežbam“

Nekim ljudima je problem da krenu sa vežbanjem na otvorenom ili u teretani jer nemaju dovoljno samopouzdanja i misle da izgledaju smešno dok vežbaju. Tu je problem stav, a stav se može korigovati i izmeniti.

Ako još niste spremni da „u javnosti“ vežbate i dovedete svoje telo u formu, možete postepeno početi sa vežbanjem kod kuće. Nakon što steknete željenu kondiciju i ojačate svoje telo, bez bojazni možete vežbati bilo gde i sa bilo kim. Dok vežbate, najmanje treba da razmišljate o tome kako izgledate u tom trenutku, a najviše o rezultatima koji će doći upornim radnom i disciplinom.

 

Od malih ka velikim ciljevima

Ljudi koji počinju sa vežbanjem nakon dugog perioda sedentarnog života često upadaju u sledeću zamku – postavljaju previsoke ciljeve koji moraju da budu ispunjeni u prekratkom vremenskom roku.

Treba biti realističan i u početku postaviti male zahteve telu, da bi veliki kasnije bili uspešno ispunjeni. Od pomoći vam može biti zapisivanje i beleženje postignuća i promena u vežbanju, kao i korišćenje neke zanimljive mobilne aplikacije.

Pretvorite tehnologiju u prijatelja tako što ćete je iskoristiti da se edukujete o vežbanju!

Preporuka
  • Ocena:
5

Siže:

Ukoliko nemate vremena za odlazak u teretanu napravite sopstvenu teretanu kod kuće. Nabavite potrebne sprave, po mogućnosti multifunkcionalne, specijalno dizajnirane za kućne uslove vežbanja (poput trenažera i nazadnih sprava) i bacite se na posao.

Sending
User Review
5 (3 votes)

Sonja Todorović

Studentkinja Opšte književnosti i teorije književnosti. Kreativni pisac. Zainteresovana za internet komunikaciju, pretraživanje, društvene mreže, SEO, kopirajting, lekturu i korekturu. Jedan od administratora popularne fejsbuk stranice Kultiviši se i sajta kultivisise.rs.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!