Lični razvoj Trend

Seminar Boba Proktora „Od razmišljanja do rezultata“ – utisci

citat Bob Proktor

Čovek je trska koja misli“ (Blez Paskal).

Dugo sam razmišljala o ovoj izreci, nikad ne shvativši njen smisao do kraja. Pa ipak, čini mi se da polako počinjem da razumem šta je čuveni filozof, matematičar i fizičar hteo da kaže.

Tom jednom rečenicom bih mogla da opišem suštinu seminara pod nazivom „Od razmišljanja do rezultata“.

Spoznati sebe, svoj smisao, svoj put. Sagledati još jedan pogled na svet. Biti otvoren za nova učenja.  Otkriti svoje unutrašnje sposobnosti. Misliti, misliti, misliti.

Bob Proktor u Sava Centru
Bob Proktor u Sava Centru

Pretpostavljam da je svako do nas u nekom trenutku imao učitelja kome duguje za rad na sebi, za inspiraciju ka novim saznanjima, bogatstvu ličnosti, otkrivanju svojih potencijala.

Upravo je razvoj naših potencijala u procesu obrazovanja, kao i samoobrazovanja,  bio jedna od tema na seminaru.

Kratak osvrt Boba Proktora na etimologiju reči edukacija

Reč ‘obrazovanje’ (education) je izvedena iz latinskih reči  -‘Educare‘, ‘Educere’, ‘Educatum‘, ‘E‘ + ‘Duco‘.

Ukratko, „educare“ znači podići, odgajati, vaspitavati. Možemo reći, vaspitavati, u klasičnom smislu te reči (proces od spolja ka unutra).

Veoma zanimljivo, reč koja ima prilično različito značenje je reč „educere“ – „izvesti napolje“, „izvući“, prenosno – izvući iz sebe. (proces od unutra ka spolja)

Reč „educo“ je sličnog značenja – izvući iz sebe urođene lične sposobnosti do punog kapaciteta uz pomoć učenja.

Sa druge strane, „educatum“ znači „podučavanje“, „obuka“. Obrazovanje kao takvo je proces koji dolazi „spolja“, od strane učitelja koji daju instrukcije za lični razvoj.

Ukratko, oba (možemo reći – suprotna) značenja se nalaze u jednoj reči – obrazovanje.

A šta Bob Proktor kaže o obrazovanju?

Postati najbolja verzija sebe, koliko god to zvučalo kao kliše, jedan je od najvrednijih ciljeva koji možemo zadati sebi, zar ne?

Ono što treba da bude smisao obrazovanja je, kako kaže Bob Proktor, izvući iz sebe upravo onaj skriveni potencijal koji „čuči u nama“. Poenta obrazovanja je otkriti onu urođenu moć i sposobnost koju već posedujemo i dati joj prostora da se razvija i raste. Postati najbolja verzija sebe, koliko god to zvučalo kao kliše, jedan je od najvrednijih ciljeva koji možemo zadati sebi, zar ne?

Bukvalno suprotno od klasičnog poimanja učenja, nametanja znanja koje dolazi od spolja.

Ne smemo nijednog trenutka dovesti u pitanje naše sposobnosti, koje su neograničene, kako kaže Bob.

Neki od saveta koje nam je dao Bob Proktor bili su:

  • kako da prepoznamo sopstvene mentalne programe (paradigme) koji koče naše ponašanje
  • kako da gradimo samopouzdanje i samodisciplinu
  • kako da mislimo
  • kako da donosimo odluke za promenu
  • kako da prevaziđemo svoja ograničenja i postanemo šta god da poželimo u životu

Uglavnom sve Proktorove lekcije su dostupne na njegovom Youtube kanalu, tako da neću ulaziti u prepričavanje istih.

Ovde bih se samo osvrnula na neke od segmenata koji su mi bili posebno zanimljivi.

Zahvaljujući centru za edukaciju i komunikacije „Edukom„, Bob Proktor je posetio Srbiju 5. novembra 2016. godine i održao seminar „Od razmišljanja do rezultata“ u Sava Centru.

Proktorova priča o snazi volje

Kada je američki predsednik Džon Kenedi sredinom prošlog veka pitao vazduhoplovnog inženjera Verner Fon Brauna šta bi bilo potrebno da se napravi raketa koja bi poslala čoveka na Mesec i vratila ga bezbedno na zemlju, njegov odgovor je bio jednostavan i direktan.

Volja da se to uradi.“

Ono što je zanimljivo je da Predsednik Kenedi nikada nije pitao da li je to moguće, već samo šta je potrebno da se to uradi.

Odgovor na mnoga naša pitanja koja nas muče i dileme koje imamo glasi upravo tako:  Potrebna nam je samo volja da nešto uradimo. Pitanje „kako“ ne treba razmatrati u tom trenutku. Samo odrediti prvi korak.

Proktorove sjajne misli o našim neograničenim sposobnostima

Ako želimo da promenimo rezultate, moramo da promenimo paradigmu.
„Uradite samo jednom ono što drugi kažu da ne možete uraditi i više nikada nećete obraćati pažnju na njihova ograničavanja.“ Džejms R. Kuk

Svako od nas se ponekad našao u situaciji da želi da uradi nešto, ali su ga druge osobe obeshrabrile u tome. Kada nam neka osoba kaže da nešto ne možemo da uradimo, to zapravo znači, kako Bob objašnjava, da ta osoba to ne može da uradi. Samo projektuje svoja ograničenja na nas.

Napretku bilo koje vrste prethodi kriza, a što je veća kriza, veća je i prilika za napredak“.

Sve sa čime smo nezadovoljni u životu možemo da promenimo. Da napravimo novi model, da zamislimo; mozak uređeno funkcioniše kada radi po slikama, zato treba imati jasnu sliku.

Zakon našeg unutrašnjeg bića je, kako kaže Proktor, zakon konstantnog napretka, progres i rast.  Kao ljudi, težimo sve uzvišenijem stanju, i jedino život koji napreduje je pravi život. Ispod svih paradigmi koje smo nasledili i usvojili nalazi se naša genijalnost, ali uobičajen način razmišljanja je sprečava da je oslobodimo.

Svi neuspesi u životu su rezultat našeg povinovanja ograničenjima oko nas.

Ako želimo da promenimo rezultate, moramo da promenimo paradigmu.

Pogledajte video klip

Svi vizualizuju, bilo da su toga svesni ili ne. Vizualizacija je velika tajna uspeha.
Ako se plašimo da nešto uradimo, onda smo na pravom putu, kako kaže Proktor. Ako su svi protiv nas, onda smo opet na pravom putu. Jedini neuspeh je ako posustanemo. Ako pogrešimo, počinjemo sve iz početka.

Izlazak van granica naših navika je izlazak iz zone komfora. Kada maštamo i planiramo, stvaraju se prilike i okolnosti. „Svi vizualizuju, bilo da su toga svesni ili ne. Vizualizacija je velika tajna uspeha.“

Ako nešto znamo kako da uradimo, onda to i nije neki cilj. Ako nešto ne znamo kako da uradimo, a verujemo da ćemo uraditi, onda smo na pravom putu. Tu je i strah. Ali kako Bob Proktor citira Džozefa Kembela – Pećina u koju se plašite da uđete sakriva blago koje tražite.

Za kraj, postaviću dva pitanja, onako kako ih je Bob Proktor postavio nama:

KO STE VI, USTVARI?

ŠTA JE ONO ŠTO ZAISTA ŽELITE?

Moja ocena
  • Preporučijem
5

Siže:

Ono što treba da bude smisao obrazovanja je, kako kaže Bob Proktor, izvući iz sebe upravo onaj skriveni potencijal koji „čuči u nama“. Poenta obrazovanja je otkriti onu urođenu moć i sposobnost koju već posedujemo i dati joj prostora da se razvija i raste. Postati najbolja verzija sebe, koliko god to zvučalo kao kliše, jedan je od najvrednijih ciljeva koji možemo zadati sebi, zar ne?

Sending
User Review
5 (6 votes)

Ana Todorović Radetić

Ana Todorović Radetić, vlasnica prevodilačke agencije Libra. Urednik prevodilačkog bloga Prevodioci.co.rs, diplomirani je filolog za engleski jezik i književnost. Poseduje višegodišnje iskustvo u radu na projektima prevođenja, edukaciji svih vrsta polaznika pri učenju engleskog jezika, kao i pedagoškom radu sa srednjoškolskom populacijom. Autor je mnogih mapa uma i brojnih tekstova iz domena jezika, obrazovanja, pozorišta i kulture uopšte. U korak sa trendovima i tendencijama, svoja stručna znanja osvežava, proširuje i usavršava pohađajući brojne seminare iz struke i srodnih oblasti. Živi i radi u Beogradu.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!