Mi smo ono što čitamo

Knjige o psima koje vredi pročitati

knjiga-stranice-sa-tekstom
Pexels.com

Da li ste ljubitelji pasa?

A uz to volite da provodite slobodno vreme čitajući knjige? 

Ako imate pozitivne odgovore na ova pitanja, onda će vam knjige o psima biti pravo uživanje. 

Neke od njih izazivaju suze, neke smeh, a mnoge od njih uče nas pravim vrednostima i bezgraničnoj ljubavi koju psi mogu da pruže čoveku.

Poznata je izreka “veran kao pas” što svedoči o karakteru ovih životinja, a mnoga dela renomiranih autora svedoče o ovoj osobini pasa, vodeći nas kroz priče koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Nastavite da čitate naš tekst i upoznajte se sa knjigama čiji su akteri labradori, retriveri, dalmatinci, vučjaci i drugi psi! 

#1 Beli Očnjak – dirljiv roman Džeka Londona

Beli Očnjak je roman nastao davne 1906. godine i delo je čuvenog pisca Džeka Londona, koji je napisao na desetine poznatih romana i pripovedaka. Među njima, Zov divljine i Beli Očnjak spadaju u najpoznatije. 

To i ne čudi, budući da se Beli Očnjak uvlači pod kožu svim ljubiteljima životinja već duže od jednog veka. 

Roman Beli Očnjak namenjen je prevashodno omladini, ali toplina pažljivo osmišljene priče brzo će se dopasti i odraslima.

pas-braon-labrador
Pexels.com

Podeljen je u četiri celine koje prate priču polu psa, polu vuka – Belog Očnjaka, koji se rodio u divljini, prisiljen da se bori za opstanak. On upoznaje čoveka koji mu pruža priliku za bolji život, a ostatak romana prati njihovu priču i postepeno pripitomljavanje Belog Očnjaka. 

Ispunjena toplinom, ispresecana surovim borbama i situacijama, ova knjiga nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Roman je ekranizovan nekoliko puta, a najnovija verzija je iz 2018. godine i prikazuje se na popularnoj platformi Netfliks. 

#2 Lesi se vraća kući – jedan od najpopularnijih romana za decu

Davne 1938. godine u časopisu The Saturday Evening Post, pisc Erik Najt upozao je čitaoce sa psećim likom – vernim škotskim ovčarom Lesi. Dve godine kasnije izlazi i roman koji prati dve priče – dečaka Džo i njegovog psa, ženku Lesi koja ga je svaki dan čekala ispred škole, tačno u 15:55 h. 

Kada jednog dana, usled siromaštva, dečakov otac mora da proda Lesi, kreće njena teška priča i povratak kući. Čitanjem redova ovog romana upoznaćete se sa neverovatnom ljubavlju koju pas može da oseti prema čoveku. 

Lesi je roman namenjen omladini i deci, a kod nas je deo školske lektitre. 

#3 Marli i ja – topla i zabavna priča o životu sa psom

Labrador, poznat kao miran, privržen i inteligentan pas koji lako uči komande i sluša svoje vlasnike, u knjizi Marli i ja predstavlja se na nešto drugačiji način. 

Roman je autobiografsko delo novinara Džona Grogana, što dodatno naglašava svaku pojedinačnu situaciju sa Marlijem. Roman prati životnu priču labradora Marlija i njegove porodice, dugu 13 godina ispunjenih komičnim, ali i teškim životnim trenucima. 

Marli nije običan pas – dok je bio štene bio je umiljat i nežan, a kako sazreva prerasta u pravog nestaška kog niko ne može da obuzda. 

Ipak, kako ne voleti psa koji tako jedinstven način iskazuje ljubav prema vlasnicima. Niz komičnih situacija nasmejaće čitaoce, a tu su i mnogi segmenti knjige na kojima ćete teško zadržati suze. 

Ovo delo namenjeno je omladini, ali i odraslim čitaocima, pa smo sigurni da ćete uživati u skoro 300 strana teksta. Za ljubitelje kinematografije, tu je film, izašao 2008. godine, sa Ovenom Vilsonom i Dženifer Aniston u glavnim ulogama. 

#4 Umetnost vožnje po kiši – nežna priča o dva najbolja prijatelja

Umetnost vožnje po kiši je roman poznatog američkog autora Garija Stajna. Prodat je u više miliona primeraka širom sveta i bestseler je Njujork Tajmsa. Glavni lik ovog romana je pas, zlatni retriver Enco i njegova porodica, a posebno njegov najbolji prijatelj Deni. 

Kako bi prehranio porodicu, Deni radi kao auto-mehaničar sa velikom željom da postane profesionalni trkač i potpuno se posveti trkama. Čitanjem ovog dirljivog romana, smenjivaće vam se smeh i suze, dok zajedno sa junacima prolazite kroz komične, tužne i opasne situacije. 

Pre dve godine, na osnovu ovog popularnog romana snimljen je i istoimeni film u kome psu daje glas Kevin Kostner, dok Milo Ventimiglia igra glavnu mušku ulogu i najboljeg Encovog prijatelja – Denija. 

Romani koje smo naveli samo su neka od dela u kojima psi igraju glavnu ulogu. Ove verne, privržene i inteligentne životinje osvojile su srca mnogih renomiranih pisaca, te su napisana brojna dela čiji je akter navoljeniji kućni ljubimac – pas!

Još jedna knjiga koju vam preporučujemo jeste Pas, delo Ivana Tokina koji ima prepoznatljiv stil pripovedanja. Kroz lik psa, Tokin zapravo priča o ljudskom životu kroz različite epizode. Tu je i Smisao života jednog psa, ekranizovano delo Brusa Kamerona, ali i koautersko delo Tragovima moga psa, koje govori o tragovima koje ovi kućni ljubimci ostavljaju u životima svakoga od nas. 

U knjizi Tragovima moga psa svoje priče ispričali su Vanja Bulić, Mirjana Bobić Mojsilovič, Tanja Petrović, Ivan Toin, Vanja Milačić  i mnogi drugi domaći autori, ljubitelji pasa. 

Nadamo se da vam je naš tekst bio interesantan, da ste sada spremni da krenete u obližnju knjižaru i potražite neki od naslova sa liste, te uživate u delu posvećenm jednom od najvoljenijih životinja na svetu – psu!

Alisa

Postoji ili evolucija ili devolucija. Stagnacija je devolucija.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!