Mi smo ono što čitamo

Da li e-knjige mogu da zamene prave knjige?

Moj prvi zalogaj

Šta mislite, da li iza ovog teksta stoji možda neka nova knjiga? Ili neka stara, ili neka lepa, ili samo ljubav prema knjigama? Pitanja se roje, a dopustite da vam ova priča otkrije svoju tajnu…

 

Mesto koje knjige zauzimaju u našim životima, ma koliko se nekima danas to činilo drugačije, značajno je. Pravi knjigoljubac prošao je sve faze – od prvih slikovnica koje je kao mali uništavao crtanjem i „škrabanjem“, preko knjiga bajki i priča koje su mu roditelji čitali ili koje su mu dali da čita, preko knjiga u koje se zaljubio i koje su ga opčinile, pa do knjiga koje su ga oblikovale i naterale da razmišlja o životu i svetu oko njega.

Iznenada, u ceo taj magični krug sa razvojem tehnologije upala je elektronska knjiga. Slova na ekranu, bez papirnih stranica, bez korica i bez mirisa, stupila su u borbu sa pravom knjigom, debelom, mnogo težom, sa posebnim mirisom kad je nova i kada je već pozajmljivana iz biblioteke.

Pitanje da li e-knjige mogu da zamene prave knjige nametnulo se samo od kad je postalo moguće da se knjige čitaju čak i sa mobilnih telefona.

Preispitivanje smisla knjige u fizičkom obliku, kao i njene praktičnosti u današnjem svetu, ne treba da bude rezervisano samo za one koji zarađuju na tržištu e-knjiga. Svaki iskreni knjigoljubac mora da se zapita to isto i seti smisla koje prave knjige za njega imaju celog života.

Na kraju krajeva, bitno je da se čita, pa makar i sa ekrana nekog uređaja. Ali mora se priznati da prave knjige imaju poseban šmek, nude poseban ugođaj prilikom čitanja i daju ono nešto što čitaoca ispunjava pravim čitalačkim užitkom što nema zamenu u svetu elektronskih uređaja. Jednostavno, iskustvo čitanja e-knjiga nije isto iskustvu čitanja pravih knjiga.

Prave knjige su lepe

Krenimo od onog najbanalnijeg – prave knjige su lepe. Svima koji imaju police pune knjiga bilo bi lakše da ih organizuju ako ih poseduju u digitalnom, a ne fizičkom obliku. Posebna je poteškoća premestiti knjige kada dođe do selidbe ili do reorganizacije stana ili kuće u kojoj se živi. Međutim, prava knjiga ima nešto što je čini vrednom tog truda.

Ona kao da oplemenjuje prostor u kom se živi, čini ga komfornim i udobnim, daje toplinu životnom prostoru. Korice pojedinih knjiga izgledaju kao pravo umetničko delo koje bi bilo šteta ne izložiti pogledu i divljenju drugih. Pravi ljubitelj knjiga na njih gleda kao na nešto od velike vrednosti, nešto specijalno i „sveto“, nešto što vredi čuvati i odvojiti jedan deo sobe ili stana samo za to blago.

Posedovati knjigu koju volite gotovo je jednako posedovanju slike nekog umetnika kog takođe volite.

Kolekcionarstvo knjiga postoji od kad postoje same knjige, i teško da će taj osećaj sakupljanja elektronski uređaji sa elektronskim knjigama moći da zamene.

 

Prave knjige imaju sentimentalnu vrednost

 

Sem papira, korica i samog teksta, knjigu u fizičkom obliku još mnogo stvari čini vrednom. Prvenstveno, posveta. Sigurno imate omiljenu posvetu, u određenoj knjizi i od određene osobe, koja u vama uvek evocira uspomene.

Posvete imaju značaj kao nekadašnja pisma, njima se personalizuje knjiga koju ste dobili na poklon, postaje samo vaša.

Svaki put kad bacite pogled na posvetu vrati se osećaj koji ste imali kada ste prvi put tu posvetu videli i čitali, a to je nešto što elektronsko iskustvo čitanja ne može da ponudi.

Bilo je u svetu i prosidbi preko posveta u knjigama, a može se zamisliti koliki značaj onda ta posveta ima za budući bračni par! Svaki put kada uzmete polovnu knjigu u ruke i u njoj nađete posvetu od pre mnogo godina, kao da vam je pružen portal u drugo vreme i drugi život, u doba kad je ta knjiga nekog obradovala i bila znak prijateljstva i ljubavi.

Posebna je čar vratiti se na knjigu koju ste nekad čitali, na primer, u detinjstvu ili u mladosti.

Beleške na marginama u toj knjizi, podvučene rečenice i citati, obeležene stranice, mali crteži – sve to ukazuju na osobu kakva ste nekad bili, koliko ste se od tada promenili, gde ste bili tad, a gde ste sad. Oznake čitaoca po knjigama su kao putokazi kroz njegovu dušu, pravi Bildungsroman.

Uživanje na plaži, dok se sunčate i pijete osvežavajuće piće, ne bi bilo potpuno bez prave knjige u rukama. A ako vam ta ista knjiga dospe u ruke i puno vremena nakon letovanja, vratiće vam onaj isti osećaj koji ste imali na plaži, dok je sve mirisalo na more, a pesak škriputao ispod vas. Moguće je da će i sama knjiga zadržati miris mora, a možda čak i poneko zrnce peska, taman dovoljno da bude najlepša uspomena na dane provedene u uživanju i odmaranju.

Zvuk i osećaj okretanja stranica, dodir papira i tvrdih korica – svojevrsni su rituali knjigoljubaca.

Lepota, sentimentalnost i nostalgija su na strani prave knjige, a praktičnost na strani elektronske knjige. Kako e-knjiga može da zameni sajam knjiga, antikvarnice i njuškanje po policama knjižara? Odgovor je da ne može nikako. Samo knjiga u fizičkom obliku može da pruži ta iskustva i ta zadovoljstva, koliko god to možda nepraktično bilo u svetu u kom se sve meri pikselima i megabajtima.

Da li i dalje mislite da iza ovog teksta stoji možda neka nova knjiga?

Ako mislite pozitivno. Dobro mislite. Iza ovog teksta stoji neobična knjiga, koja je nastala na još neobičniji način, sintezom znanja nekoliko tima i dva centara, jednog edukativnog i jednog zdravstvenog.

Ako niste pratili rubriku zanimljivosti u dnevnoj štampi kliknite na ovaj link i saznajte o čemu je reč.

Oceni članak
  • Ocena:
5

Siže:

Ali mora se priznati da prave knjige imaju poseban šmek, nude poseban ugođaj prilikom čitanja i daju ono nešto što čitaoca ispunjava pravim čitalačkim užitkom što nema zamenu u svetu elektronskih uređaja. Jednostavno, iskustvo čitanja e-knjiga nije isto iskustvu čitanja pravih knjiga.

Sending
User Review
5 (1 vote)
Tagovi

Sonja Todorović

Studentkinja Opšte književnosti i teorije književnosti. Kreativni pisac. Zainteresovana za internet komunikaciju, pretraživanje, društvene mreže, SEO, kopirajting, lekturu i korekturu. Jedan od administratora popularne fejsbuk stranice Kultiviši se i sajta kultivisise.rs.

komentara

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!