Saveti

Situacije kada je oralni hirurg neophodan

specijalista oralne hirurgije

Iako su hirurške intervencije u oralnoj medicini uobičajene i prilično česte, sasvim je normalno da budete nervozni i nesigurni u ono što vas očekuje tokom hirurškog zahvata u stomatološkoj ordinaciji. Oralne hirurške intervencije mogu uključivati puno toga, od jednostavnog vađenja zuba, do korektivnih operacija vilice i ugradnje implantata. Pre nego što zakažete bilo kakvu intervenciju kod oralnog hirurga, važno je da znate šta tačno možete da očekujete, pre, tokom i nakon operacije.

Ako želite da dobijete odgovore na pitanja koja vas muče u vezi predstojećeg zahvata oralnog hirurga, pročitajte ovaj koristan vodič. To će vam pomoći da budete spremniji  za operaciju i tako smanjite uznemirenost i strah.

Kada je neophodna intervencija oralnog hirurga?

Neka složena stanja zahtevaju intervenciju oralnog hirurga, a u najčešće oralne hirurške intervencije spadaju:

 • Urasli umnjaci (hirurško vađenje umnjaka);
 • Operacija korena zuba;
 • Dentalni implanti;
 • Ugradnja veštačke kosti;
 • Hirurška terapija paradontopatije;
 • Hirurško lečenje povlačenja desni;

oralni hirurg

Hirurško vađenje umnjaka

Hirurško vađenje umnjaka je jedna  od najčešćih intervencija oralne hirurgije. Ovakav zahvat je neophodan u  slučaju delimično izraslih umnjaka, kao i u slučaju da se umnjak nalazi duboko u kosti.

Kod pacijenata se javljaju problemi jer ne postoji dovoljno prostora da umnjak normalno izraste, zbog čega tokom nicanja umnjak pritiska i pomera susedne zube, usled čega se javljaju jaki bolovi, oštećuju se susedni zubi, stvaraju se džepovi, a u težim slučajevima dolazi i do ozbiljnih akutnih infekcija. Uz takva stanja obavezno ide niz pratećih simptoma, javlja se otok, snažan bol, pacijent često ima povišenu telesnu temperaturu, otežano otvara usta i otežano guta hranu.

Pre nego što se pristupi hirurškom vađenju umnjaka, u stomatološkoj ordinaciji se radi digitalni ortopan snimak, zahvaljujući kome oralnih hirurg dobija jasnu sliku položaja umnjaka, može da vidi tačan broj i jasan oblik korenova umnjaka, kao i povezanost umnjaka sa sinusom, susednim zubima i ostalim anatomskim strukturama. Kada oralni hirurg prikupi sve ove informacije, pristupa se izradi preciznog plana operacije.

Hirurška intervencija vađenja umnjaka traje između 30-45 minuta, pacijent je podvrgnuto lokalnoj anesteziji koja obezbeđuje bezbolnu operaciju. Nakon intervencije neophodno je da se pacijent pridržava svih saveta dobijenih u stomatološkoj ordinacijia, kako bi se izbegle eventualne komplikacije.

Operacija korena zuba

U slučaju da lečenje obolelog zuba ne daje dobre rezultate, stomatolozi se nekada odlučuju za operaciju korena zuba. Takva hirurška intervencija podrazumeva uklanjanje vrha korena i dela okolne kosti. Sprovodi se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna.

Ugradnja dentalnih implantata

Zubni implanti predstavljaju najbolju i najdugotrajniju opciju za zamenu izvađenih zuba. Oralni hirurzi mogu operisati kosti na delu vilice na kome je to potrebno, radi usađivanja implantata. Ako je neophodno, vrši se ugradnja veštačke kosti, modifikuje se meko tkivo oko implantata kako bi se omogućio što prirodniji izgled ugrađenih zuba.

Ugradnja veštačke kosti

Na mestima u vilici gde su izvađeni zubi troši se vilična kost, što izaziva niz negativnih posledica. Osim problema estetske prirode, ovo za posledicu ima i komplokovaniji proces ugradnje implanta, obzirom da pohabana vilična kost često nema dovoljnu širinu i visinu. U tom slučaju obavezna je ugradnja veštačke vilične kosti, koja će biti temelj za ugradnju implanta.

oralna hirurgija

Lečenje parodontopatije hirurškom terapijom

Jedno od najsloženijih hroničnih stomatoloških oboljenja jeste parodontopatija (paradentoza). Ona je praćena nizom neprijatnih simptoma, kao što su krvarenje iz desni prilikom pranja zuba i tup bol. Pacijent ima osećaj prisustva stranog tela između zuba, zadah je jak i neprijatan.  Desni su natečene, crvene, reaguju na dodir bolom i krvarenjem. Na zubima su primetni kamenac i meke naslage.

Kod paradentoze u ranom stadijumu pribegava se ultrazvučnom skidanju kamenca i mekanih naslaga, vrši se kiretiranje parodontalnih džepova, koriste se rastvori za ispiranje, potrebno je pojačati oralnu higijenu. Sve ovo može da ima pozitivne ishode u lečenju parodontopatije.

Međutim, kod težih oblika paradentoze stomatolozi preporučuju hiruršku intervenciju, tačnije eliminaciju upalnog tkiva iz parodontalnih džepova hirurškim putem i ugradnju veštačke kosti. U nekim slučajevima ovakvi operativni zahvati su jedina mogućnost da se oboleli zub sačuva.

Hirurško lečenje povlačenja desni

Najčešći uzroci povlačenja desni na jednom ili na većem broju zuba su paradentoza, zubi u nepravilnom položaju, izraženost frenuluma (resice), nekvalitetno rađena protetika, agresivno (grubo) pranje zuba.

Terapija uključuje više koraka.

Najpre je potrebno eliminisati sam uzrok povlačenja desni, nakon čega se primenjuje hirurška terapija. Sama intervencija podrazumeva presađivanje mekog tkiva koje se uzima sa nepca i vrši se njegova transplatacija (ušivanje) preko ogoljenog zubnog korena. Ovakve intervencije su danas jednostavne i sve bude gotovo tokom jednog stomatološkog tretmana, a rezultati su vrhunski.

U stomatološkim ordinacijama obavljaju se i drugi hirurški zahvati, poput zatvaranja sinusa hirurškim putem, operacije resice (frenuluma) itd.

Pripreme za orlanu operaciju

Pre nego što uđete u proceduru, obavezno porazgovarajte sa oralnim hirurgom o detaljnom tretmanu koji vam je potreban. Stomatolog će vas detaljno informisati o opcijama za anesteziju, dati vam instrukcije za oporavak i ukazati vam na dalju negu koja je potrebna tokom oporavka. Tada postavite pitanja o svim brigama i dilemama koje imate u vezi oralne hirurške intervencije koja vam predstoji.

Pitanja koja trebate postaviti stomatologu

Postavite vašem zubaru pitanja kao što su:

 • Koliko će operacija trajati?
 • Da li je potrebna opšta ili lokalna anestezija?
 • Hoću li biti u stanju da se odvezem kući nakon operacije?
 • Koliko će trajati period oporavka?
 • Koju hranu treba da izbegavam pre i nakon operacije?
 • Da li postoje neke poseben instrukcije koje treba da pratim pre nego što dođem na zakazanu operaciju?
 • Koji su rizici ili potencijalne komplikacije kojih bi trebao da budem svestan?

Bilo da vam je potrebno vađenje umnjaka ili da ugrađujete dentalni implant, dobra informisanost i dobro razumevanje svega što vas očekuje pre, tokom i posle operacije, mogu vam pomoći da se osećate sigurnije i manje napeto.

Isplanirajte ko će da vas odveze kući

U većini slučajeva, čak i sa lokalnom anestezijom, možda nećete želeti da se sami odvezete automobilom kući nakon oralne operacije. Zato je dobro da angažujete člana porodice ili prijatelja koji će vas odvesti kući nakon hiruruškog zahvata. Oni takođe mogu da uzmu recepte i lekove koji će vam možda trebati protiv bolova ili za sprečavanje infekcije. Planiranje ovakvih stvari smanjiće stres, jer znate ko će vam pomoći i na koga se možete osloniti ako vam nešto zatreba.

Preduzmite dodatne mere opreza ako ste pušač

Ne biste trebali da pušite najmanje 12 sati pre oralne operacije i minimum 24 časa posle operacije ili duže, ako je to moguće. Pušenje može produžiti proces izlečenja kod većine oralnih operacija, a kada su u pitanju hirurške intervencije kao što je vađenje umnjaka, pušenje može čak da izazove dodatne komplikacije.

Pušenje povećava rizik od alveolarnog osteitisa (poremećaj zarastanja na mestu vađenja zuba). Nakon vađenja zuba, krv se zgrušava i prirodno formira u prostoru u kom se nalazio izvađeni zub. Pušenje može da spreči zgrušavanje krvi što ne samo da ometa proces lečenja, već takođe može biti veoma bolno.

Zato je najbolje potpuno prestati sa pušenjem u prvim danima nakon stomatološke operacije.

Planirajte da jedete laganu hranu nakon oralno-hiruruškog zahvata

Nakon oralne operacije planirajte da jedete hranu koja ne zahteva mnogo žvakanja, jer ćete tako sprečiti bol u desnima i vilici koji su nakon hirurške intervencije pojačano osetljivi.  Izbegavajte čvrstu, hrskavu hranu, kao i začinjenu ili kiselu hranu koja iritira vaše desni.

Ovsena kaša, supe i proteinski šejkovi su dobre opcije, ali izbegavajte korišćenje cevčice zato što to može povećati rizik od alveolarnog osteitisa.

Nosite udobnu odeću

Ako imate mogućnost, nosite kratke rukave tako da stomatološki tim može lako da pristupi vašoj ruci zbog intravenske anestezije, u slučaju da je ona deo procedure. Nemojte nositi ništa što stoji usko oko vrata – ogrlice, šalove, kravate, rolke… I naravno, nosite onu garderobu u kojoj se osećate najudobnije. Bićete opušteniji.

Saveti za postoperativni oporavak od oralne hirurške intervencije

Nakon hirurške intervencije, stomatolog pacijentu daje precizna uputstva za period oporavka, tako da ćete znati šta smete, a šta ne. Pridržavajte se svega što vam je stomatolog savetovao!

Evo i nekoliko naših saveta koji vam mogu pomoći da olakšate oporavak i izlečenje:

 • Smanjite otok tako što ćete staviti oblogu od leda i držati dvadesetak minuta;
 • Držite glavu u uzignutom položaju tako što ćete koristiti nekoliko jastuka;
 • Držite se lagane ishrane u prvih nekoliko dana. Neka hrana koja je pogodna za period oporavka: jogurt, mekani sirevi, smoothi, meljeni krompir (pire), kuvano jaje i sl;
 • Izbegavajte jako začinjenju i kiselu hranu u toku procesa lečenja i oporavka;
 • Već smo pomenuli, ali da ponovimo još jednom: nemojte koristiti cevčicu, zato što tako možete oštetiti oblast koja je hirurški tretirana i tako usporiti zarastanje rane i izazvati bolove i infekciju;
 • Obavezno pozovite vašeg oralnog hirurga ili stomatologa ako imate bolove ili bilo kakve druge probleme nastale nakon hirurške intervencije.
Preporuka
 • Ocena:
Sending
User Review
4.33 (3 votes)

Dragan Antić

Web pisac i urednik većeg broja sajtova. Istražuje razne oblasti, a sa najvećim zadovoljstvom piše teme vezane za roditeljstvo i vaspitanje dece.

komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 • Ja ne znam šta je sa prirodom i umnjacima ali osim vađenja ne vidim njihovu svrhu, skroz su mi deformisali vilicu, pokvarili zube, iskrivili sve redom, užas živi.

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!