Saveti

Nekoliko saveta za obnavljanje oštećene kose

Sanjate o zdravoj i sjajnoj kosi? Oštećena kosa može biti izazov, ali uz pravilnu negu i odgovarajuće tretmane, možete vratiti vitalnost i lepotu vaše kose. U nastavku teksta vam otkrivamo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u obnovi vaše kose. 

Koristite preparate za dubinsku negu kose

Obnavljanje oštećene kose može biti izazovno, ali uz pravilnu negu i upotrebu preparata za dubinsku negu kose, možete vratiti svojoj kosi zdrav i sjajan izgled. Tretmani za dubinsku negu su posebno formulisani da prodru duboko u vlasište i pruže intenzivnu hidrataciju i hranu kosi. Moroccanoil tretman za oštećenu kosu je jedan od najkvalitenijih preparata na tržištu koji vam može pomoći u obnovi vaših vlasi i povratku izgubljenog sjaja.

Jedan od ključnih sastojaka u tretmanima za dubinsku negu kose su proteini. Proteini su gradivni blokovi kose i pomažu u obnavljanju oštećenih vlasi. Kada se nanose na kosu, proteini prodru u unutrašnje slojeve vlasi i popunjavaju oštećena područja, čineći kosu jačom i otpornijom na dalje oštećenje. Osim toga, proteini pomažu u zadržavanju vlage u kosi, čime se sprečava dalje isušivanje i lomljenje.

Pored proteina, tretmani za dubinsku negu kose često sadrže i vitamine i minerale koji su ključni za zdravlje kose. Vitamini poput vitamina E, B kompleksa i biotina pružaju hranu kosi i pomažu u jačanju folikula dlake. Minerali poput cinka, magnezijuma i gvožđa takođe igraju važnu ulogu u očuvanju zdrave kose, jer pomažu u održavanju ravnoteže vlasišta i sprečavaju oštećenje kose.

Maske za kosu su takođe odličan izbor za dubinsku negu kose. Maske su koncentrovane formule koje se nanose na kosu nakon pranja i ostavljaju da deluju određeno vreme pre ispiranja. One su bogate hranljivim sastojcima i obično sadrže ulja, proteine i vitamine koji hrane i obnavljaju kosu. Nakon upotrebe maske, kosa postaje mekša, sjajnija i lakša za oblikovanje.

Kada birate preparate za dubinsku negu kose, važno je da obratite pažnju na svoje specifične potrebe. Ako imate oštećenu kosu od toplotnih tretmana ili hemijskih tretmana, potražite preparate koji su posebno formulisani za obnavljanje oštećene kose. 

Ako imate suvu ili beživotnu kosu, potražite preparate koji pružaju intenzivnu hidrataciju i hranu. Takođe, obratite pažnju na sastojke i izbegavajte preparate koji sadrže štetne hemikalije poput sulfata i parabena.

Izbegavajte uređaje za oblikovanje kose 

Oštećena kosa je često rezultat prekomernog korišćenja uređaja za oblikovanje kose, poput fena, pegle za kosu ili figara. Ovi uređaji koriste visoku temperaturu kako bi oblikovali kosu, ali istovremeno nanose štetu vlasima. Kosa postaje suva, lomljiva i bez sjaja, što može dovesti do daljeg oštećenja i gubitka njenog prirodnog izgleda.

Kada koristimo fen za sušenje kose, visoka temperatura i konstantan protok vrućeg vazduha mogu isušiti vlasište i oštetiti kosu. Ovo može dovesti do pucanja vlasi, stvaranja ispucalih krajeva i gubitka prirodne hidratacije. Slično tome, pegle za kosu koriste visoku temperaturu kako bi ispravile ili oblikovale kosu, ali istovremeno oštećuju njen zaštitni sloj. Kao rezultat toga, kosa postaje krhka, slabija i podložnija lomljenju.

Ako želite da obnovite oštećenu kosu i povratite njen zdrav izgled, ključno je da izbegavate ove uređaje za oblikovanje kose. Umesto toga, treba dopustiti kosi da se odmori od toplote i agresivnih tretmana. To znači da treba smanjiti ili najbolje u potpunosti izbegavati upotrebu fena, pegle i figara. Dajte kosi priliku da se prirodno osuši, bez dodatne toplote, kako bi se obnovila i oporavila.

Važno je imati strpljenja tokom procesa obnavljanja oštećene kose. Oporavak kose može potrajati neko vreme, ali uz pravilnu negu i izbegavanje uređaja za oblikovanje kose, možete očekivati vidljive rezultate. Vaša kosa će postati jača, mekša i sjajnija, a oštećenje će se smanjiti ili potpuno nestati.

Održavajte kosu na pravi način

Kako biste održavali kosu na pravi način i obnovili oštećene krajeve, važno je da redovno šišate krajeve kose. Redovno šišanje pomaže u uklanjanju oštećenih delova i sprečava daljeg pucanje kose. Ovo je ključno za očuvanje zdrave kose i za njen rast. 

Kada se krajevi kose ne šišaju redovno, oni mogu postati suvi i lomljivi, što dovodi do pucanja kose i gubitka dužine. Zato je važno da posetite frizera na svakih 6 do 8 nedelja kako biste održali kosu zdravom i obnovili oštećene delove.

Pored redovnog šišanja, važno je i odabrati pravi češalj za češljanje oštećene kose. Oštećena kosa može biti izuzetno osetljiva i podložna kidanju i pucanju. Zato je preporučljivo koristiti češljeve sa širokim zupcima ili četke sa prirodnim vlaknima. Ovakvi češljevi smanjuju trenje i kidanje kose prilikom češljanja, čime se smanjuje rizik od daljeg oštećenja. 

Važno je da budete nežni prilikom češljanja i izbegavate grubo češljanje kose, posebno na mestima gde je kosa najslabija.

Još jedan koristan savet za održavanje oštećene kose je izbegavanje čestog pranja. Prečesto pranje kose može isušiti kosu i učiniti je još osetljivijom na oštećenja. Preporučuje se da kosu perete svaki drugi ili treći dan kako biste održali prirodnu hidrataciju kose. 

Kada perete kosu, koristite blage šampone i regeneratore koji su namenjeni za oštećenu kosu. Ovi proizvodi sadrže hranljive sastojke koji pomažu u obnavljanju oštećene kose i vraćaju joj sjaj.

Nakon pranja kose, važno je izbegavati grubo trljanje peškirom. Kosa je najosetljivija kada je mokra, pa je grubo trljanje peškirom može oštetiti. Umesto toga, preporučuje se da lagano pritisnete peškirom kako biste upili višak vlage. Takođe, možete koristiti peškir od mikrovlakana koji je mekaniji i manje agresivan prema kosi.

Uz pravilnu negu i održavanje, oštećena kosa može biti obnovljena i povratiti svoju prirodnu lepotu. Važno je da budete strpljivi, motivisani i dosledni u svojoj nezi kose, jer rezultati ne dolaze preko noći.

Alisa

Postoji ili evolucija ili devolucija. Stagnacija je devolucija.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!