Saveti Usavršavanje

Saveti za bolju fotografiju: kako da usavršite tehniku fotografisanja?

Devojka sa kratkom frizurom, autor Massimiliano Toscanelli
Foto: Massimiliano Toscanelli

Od svog nastanka pa do danas, fotografija je bila i ostala1 jedan od najboljih načina da se prenese emocija, uhvati jedinstven trenutak iz našeg života i sačuva uspomena na njega. Bez obzira da li ste početnik ili profesionalac, ovladavanje veštinom fotografisanja vam može pomoći da izrazite svoju kreativnost i napravite jedinstvene fotografije vezane za razne životne događaje. 

Ipak ako ste hobista i početnik, usavršavanje tehnike fotografisanja ponekad može biti prilično frustrirajuće. Prateći ove jednostavne savete, možete naučiti kako da napravite bolje fotografije i unapredite svoje fotografsko znanje.

#1 Nabavite kvalitetnu opremu

Teško je, bolje reći nemoguće napraviti visokokvalitetne fotografije ako nemate dobru opremu, kamere, fotoaparat i odgovarajuće objektive ili dodatne bliceve. Shodno tome, prvo što treba da uradite je da nabavite dobar fotoaparat ili ako za fotografisanje koristite pametni telefon onda da kupite model koji opremljen vrhunskim setom kamera. Uverite se kamera pruža mnogo opcija prilagođavanja, kao i kvalitetno osvetljenje koje će vam pomoći kada pravite fotografije na mestima sa slabijim osvetljenjem. Kupite specijalne objektive ako želite neobične fotografije, kao što su vodootporni objektivi za podvodne snimke ili one koji mogu da zumiraju više puta bez gubitka kvaliteta. Razmislite o tome koji foto efekti mogu poboljšati sliku, a zatim pronađite opremu i programske dodatke koji ih omogućavaju.

#2 Odaberite svoju fokusnu tačku

Devojka na polju, autor italijanski fotograf Massimiliano Toscanelli
Foto: Massimiliano Toscanelli

Ukoliko želite dobru fotografiju prvo se zapitajte koji su to subjekti koje želite da fotografišete, a zatim se usredsredite na njih. Vodite računa da i vaš fotoaparat drži subjekat u fokusu. Približite se subjektu koliko god možete, posebno ako je živo biće u pitanju. Krećite se napred ili unazad sve dok predmet fotografisanja ne ispuni ceo kadar. Naravno, ovo se ne odnosi na slučajeve kada želite da snimite panoramu. 

Određeni digitalni fotoaparati i kamere na pametnim telefonima pomažu u fokusiranju tako što zaključavaju subjekat. Zatim, kada se fokusirate možete zamutiti pozadinu ili smanjiti podrhtavanje kamere kako biste održali jasan, čist i oštar pogled.

#3 Poštujte pravilo trećine

Preporučuje se da podelite sliku na tri jednaka horizontalna i vertikalna segmenta, formirajući tako mrežu od devet manjih kvadrata – takozvano pravilo trećine. Zatim, rasporedite glavne elemente ili fokusne tačke fotografije u kvadratima, duž linija ovih segmenata ili na njihovim mestima ukrštanja. Rezultat će biti uravnoteženija i estetski privlačnija kompozicija. 

Takođe, umesto postavljanja glavnog subjekta u centar fotografije, ukoliko poštujete pravilo trećine moći ćete da ga smestite bliže jednoj od linija ili mestu njihovog presecanja, čime ćete dobiti dinamičniji i interesantniji vizuelni efekat. Mnogi fotoaparati, mobilni telefoni i aplikacije za fotografisanje imaju opciju prikaza mreže pravila trećine na ekranu, što olakšava njeno korišćenje tokom fotografisanja. 

#4 Menjajte uglove dok ne pronađete najbolji

Devojka sa bujnom kosom, foto: Massimiliano Toscanelli
Foto: Massimiliano Toscanelli

Prilikom fotografisanja ne budite statični i nemojte da stojite  samo direktno naspram subjekta fotografisanja. Probajte da se pomerite malo ulevo ili udesno, da podignete aparat ili da se spustite kako biste dobili što interesantniju perspektivu. Kreirajte dubinu polja fotografisanja ili čudne face i jedinstvene trenutke tako što ćete fotografisati sa visine, čučeći ili iskosa. Ako imate problema sa dobijanjem željenog ugla ili još više sa podrhtavanjem ruku, podesivi stativ za kameru može biti od velike pomoći.

#5 Potražite idealno osvetljenje i napravite više snimaka

Prirodno osvetljenje je idealno za visokokvalitetne fotografije. Najbolje je osvetljenje koje dobijate na otvorenom po vedrom vremenu, ali ne na direktnom suncu, već na mestima u senci, kao i u doba dana kada su sunčevi zraci slabiji, odnosno ujutru ili pre zalaska sunca (tzv „zlatni sati“) . Naravno, ako niste napolju a želite besprekornu fotografiju razmotrite korišćenje veštačkih izvora svetlosti. Profesionalna studijska svetla ili prstenasta svetla vam omogućavaju podešavanje osvetljenja prema vašim željama. Pokušajte koristiti ove opcije osvetljenja umesto blica, koji može izbledeti boje i prouzrokovati snimke nižeg kvaliteta.

Čak i ako mislite da ste napravili odličnu fotografiju, uvek napravite još nekoliko snimaka u kratkom vremenskom intervalu kako biste bili sigurni da ste uhvatili najbolji trenutak. Napravite istu fotografiju, ali sa različitim podešavanjima i efektima. 

Početak bavljenja fotografijom ne mora da bude težak ako poznajete nekoliko jednostavnih tehnika i imate volju da eksperimentišete. Novi uglovi, trikovi za uređivanje, fokusne tačke i pravilna upotreba fotoaparata doprinose fotografijama koje izgledaju profesionalnije. Naviknite se na opremu i pratite ove savete i trikove za fotografisanje kako biste napravili jednostavne promene i unapredili svoje veštine fotografisanja.

Napomena: U tekstu su kao vrhunski primeri korišćene fotografije čuvenog italijanskog modnog fotografa Masimilijana Toskanelija.

Alisa

Postoji ili evolucija ili devolucija. Stagnacija je devolucija.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!