Saveti

Kako razviti motoričke sposobnosti kod dece?

Motoričke veštine se odnose na fizičke sposobnosti koje nam omogućavaju da pomeramo svoje telo i manipulišemo predmetima. 

Ove veštine su ključne u razvoju dece, jer igraju vitalnu ulogu u celokupnom fizičkom i kognitivnom rastu deteta. 

Postoje dve glavne vrste motoričkih veština: gruba motorika i fina motorika. Grube motoričke veštine uključuju kretanje velikih mišićnih grupa, kao što su ruke i noge, dok fine motoričke veštine uključuju upotrebu malih mišića u šakama i prstima. U daljem tekstu pročitajte bliža objašnjenja ovih motoričkih veština, kao i načine na koje možete podstaći njihov razvoj.

Grube motoričke sposobnosti 

Grube motoričke veštine odnose se na sposobnost kontrole velikih mišićnih grupa, kao što su one u rukama i nogama, za izvođenje pokreta kao što su trčanje, skakanje i penjanje. Razvijanje grubih motoričkih veština pomaže deci da postanu fizički sigurniji i koordinisani.

Na ovu vrstu motoričke sposobnosti je potrebno obratiti najviše pažnje do treće godine detetovog života. Grube motoičke veštine, samim tim, postavljaju osnovu za naprednije fizičke aktivnosti, kao što su sport, ples, ali i fine motoričke sposobnosti.

Kroz svakodnevne aktivnosti, deca grubu motoriku razvijaju i samostalno, ali je dobro da se u ranom dobu dodatno podstiču na penjanje, puzanje, bacanje i hvatanje. Osim toga, u daljem razvoju će im poslužiti trotineti i bicikli za decu koji su odlična pomagala uz koja će unapređivati svoju grubu motoriku. Tokom njihovog razvoja je dobro i da što više trče, skaču, plivaju i igraju se u vodi.

Fine motoričke veštine

Fine motoričke veštine odnose se na sposobnost kontrole malih mišića, kao što su oni na rukama i prstima, za izvođenje delikatnih pokreta poput pisanja, crtanja i zakopčavanja odeće. Razvijanje finih motoričkih veština pomaže deci da postanu veštiji u svakodnevnim zadacima, kao što su oblačenje i jelo, a takođe postavlja osnovu za napredne veštine, kao što je sviranje muzičkih instrumenata.

Tokom dečjeg razvoja je bitno da im se ponudi neka od igara uz koju će im se podstaći razvoj finih motornih sposobnosti. Među njima su: igranje sa kockicama, motoričkim zagonetkama, testom, glinom ili plastelinom. Osim toga, korišćenje sigurnosnih makaza crtanje, nizanje perli, vezivanje, kao i igranje sa malim igračkama, poput akcionih figura, mogu biti sjajan način za razvoj fine motorike.

U osmišljavanju metoda za razvoj motorike kod dece, jedan od najvećih doprinosa dala je Marija Montesori. Cilj Montesori metode je spontano učenje dece kroz igru, te samim tim razvoj njihove grube i fine motorike. 

Koordinacija oko-ruka

Koordinacija ruku i očiju je sposobnost koordinacije pokreta ruku sa vizuelnim signalom dobijenim od očiju. Ova veština spad u sposobnosti koje se razvijaju kroz senzomotornu integraciju i važna je za niz aktivnosti – od hvatanja lopte do upotrebe viljuške i noža.

Aktivnosti za razvoj koordinacije ruku i očiju kod dece uključuju:

  • igre sa loptom
  • različite vrste slagalica
  • igranje sa igračkama za vodu, kao što su pištolji za prskanje
  • korišćenje hulahopa i lastiša
  • igranje video igrica koje zahtevaju koordinaciju ruku i očiju

Ravnoteža i svest o telu 

Ravnoteža se odnosi na sposobnost održavanja stabilnosti dok dete stoji ili se kreće. S druge strane, svest o telu je sposobnost razumevanja gde se nečije telo nalazi u prostoru. Ove veštine su važne za fizički razvoj dece i ukupnu bezbednost, a takođe su deo senzomotorne integracije.

Aktivnosti za razvoj ravnoteže i svesti o telu kod dece uključuju:

  • balansiranje na jednoj nozi
  • korišćenje grede za ravnotežu ili kamenog zida
  • igranje na trambolini
  • prelaženje staza sa preprekama

Učenje zasnovano na igri – prirodan način za podsticanje motornih veština

Jedan od načina na koje deca mogu saznavati o svetu oko sebe je kroz igru i istraživanje. Kroz primere za podsticanje motornog razvoja kod dece, naveli smo vam mnoge igre koje u ovom procesu mogu pomoći.

Deca uče kroz praktično iskustvo, uspostavljajući veze i otkrivajući nove stvari. 

Zato je učenje zasnovano na igri odličan način za razvoj motoričkih veština, jer se deca prirodno bave fizičkim aktivnostima dok se igraju.

Još neki primeri aktivnosti zasnovanih na igri za razvoj motoričkih veština kod dece mogu biti: izgradnja kuli i objekata sa kockicama, igranje sa peskom i vodom, penjanje na igralištu, igranje ‘jurke’ i drugih fizičkih igara, ples i kretanje uz muziku.

Ohrabrenje i podrška – osnov za pravilan razvoj deteta

Podsticanje i podrška igraju važnu ulogu u razvoju motoričkih sposobnosti dece. Deca treba da se osećaju samopouzdano i bezbedno sa svojim sposobnostima, a pozitivan stav roditelja može pomoći u izgradnji njihovog samopouzdanja i podstaći ih da nastave da vežbaju.

Roditelji mogu da podstaknu i podrže razvoj motoričkih veština dece kroz ohrabrenje i podršku koju im pokazuju. U današnje vreme se nameću i neke nove dileme, kao što je ona o uzrastu kad dete treba da dobije svoj telefon. Zato je bitno da se roditelji samoobrazuju i informišu o različitim metodama koje im mogu biti korisne tokom rasta i razvoja njihovog deteta.

U skladu s tim, potrebno je da oni svojoj deci pružaju mogućnosti za fizičku igru i istraživanje, podstiču ih na isprobavanje novih aktivnosti i izazova, budu podrška i podstrek, čak i kada deca prave greške i slave uspeh i napredak, ma koliko mali oni bili. Na ovaj način roditelji pružaju smernice i pomoć deci kada im je to potrebno, a istovremeno im omogućavaju da preuzmu vođstvo i sami rade stvari.

Razvijanje motoričkih veština je važan deo ukupnog razvoja deteta i postoji mnogo načina da se deca podrže i ohrabre dok rastu i uče. Od grube motorike do finih motoričkih veština, kroz učenje zasnovano na igri i podsticanju, postoji mnogo načina da se pomogne deci da izgrade svoje motoričke sposobnosti.

Uz strpljenje, podršku i spremnost da isprobaju nove stvari, deca mogu razviti snažne i sigurne motoričke veštine koje će im dobro služiti tokom života.

Alisa

Postoji ili evolucija ili devolucija. Stagnacija je devolucija.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!