Saveti

6 saveta za vozača B kategorije

Polaganje vozačkog B kategorije

Polaganje vožnje za B kategoriju su definitivno najčešći ispiti u autoškolama. Kao i svaki ispit i ovaj je prilično stresan, naročito ako ste po prirodi paničar.

Nije lako, prvo morate položiti teorijski test koji uopšte nije mali, a nakon toga sledi praktični.

Tu vas ispituje komisija koja prati svaki vaš pokret da bi odredila jeste li kompetentan vozač i da li zaslužujete da dobijete vozačku dozvolu.

Možda niste znali da više od 50% ispitanika ne položi vozački ispit iz prve.

No, nema razloga za brigu, čak i ako se desi da ne položite iz prvog pokušaja iz narednih sigurno hoćete, sve što je potrebno jeste da budete dovoljno uporni i da ne odustajete od želje da postanete samostalan vozač.

Daćemo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da lakše izađete i položite ovaj ne baš laki ispit.

1. Pazite na obuci i već tad počnite sa učenjem

Činjenica je da oni koji padnu na polaganju na ispitu iz vožnje dobrim delom to učine zato što nisu dobro naučili gradivo sa časova. Teorijski test ima dosta pitanja i sigurno nećete moći naučiti sve odgovore dva dana pre ispita.

Zato vam preporučujemo da se okanete kampanjskog učenja i obratite pažnju na samim časovima. Svaki dan obnavljajte kod kuće šta ste naučili, a jednom nedeljno ponovite sve naučene lekcije.

Na taj način steći ćete disciplinu u učenju i znatno ćete uštedeti na vremenu. Učenje uopšte neće predstavljati problem, jer ćete svakodnevno izdvajati oko pola sata kako biste sve ukratko obnovili. A kada dođe dan polaganja vi ćete već skroz biti spremni jer je vaše znanje već utemeljeno i logički povezano.

Već ćete biti sigurni u sebe, jer ste sve testove više puta obnovili, tako vam samo polaganje neće predstavljati toliki stres. Otići ćete na ispit bez anksioznosti i straha od pada. Ovakav stav i pozitivno razmišljanje je izuzetno bitno za polaganje.

Isto važi i sa praktičnim delom ispita: nakon svake obuke sa instruktorom se prisećajte šta ste radili i na šta vam je sve instrukor skrenuo pažnju.

Prisećanje će osigurati da lakše zapamtite instruktorove prepravke i time ćete ih pre primeniti tokom sledeće obuke. Dok dođe vreme ispita vi ćete već biti sasvim spremni jer ste prešli celu obuku i popravili sve greške koje ste imali na samoj obuci.

2. Spavajte noć pre ispita

Znamo da je teško kada ste uznemireni i plašite se ishoda sutrašnjeg dana, ali neophodno je da se dobro naspavate pre ispita. Ako to ne učinite direktno se povećava mogućnost da nemate dobru koncentraciju, jer vam fali sna, a tako ćete teže položiti ispit.

Naš mozak najbolje funkcioniše kada je odmoran i kada ima dovoljno energije. Zato uz spavanje, na dan ispita morate nešto pojesti. Neka to ne bude težak obrok, nego lagani, ali hranljivi doručak koji će vam pružiti što više potrebnih vitamina. Tako ćete biti u optimalnom stanju na samom ispitu.

Postavlja se pitanje kako se uopšte naspavati noć pre ispita kada toliko strepite hoćete li položiti? Prosto, ako ste poslušali prvi savet i već sve naučili, dan pre samog ispita nema potrebe da punite mozak novim informacijama ili obnavljate već naučeno gradivo.

Dakle, sam dan pre ispita treba da služi za odmaranje.

Bavite se nekim drugim aktivnostima koje nemaju veze sa polaganjem i trudite se da uopšte ne mislite na ispit. Skrećući misli sa polaganja umanjujete stres i anksioznost koja uz njega ide.

Takođe, nemojte ni ceo dan provesti u kući ispred televizora ili laptopa jer se tako nećete umoriti. Ostaće vam vaša nakupljena energija, te vam se neće ni spavati kada se približi noć. Stoga, radite ono što inače radite, bavite se nekom fizičkom aktivnošću, time ćete se još više opustiti. Tako će vam se prispavati na vreme, što će omogućiti da se lepo naspavate i budete spremni za sam ispit.

3. Budite sigurni u sebe, ali ne previše

Sigurnost je definitivno potrebna kako biste uopšte i ostavili utisak na ispitivače da nešto znate. Ona dolazi prirodno sa učenjem, naročito ako ste sve prešli i popravili greške vežbama. Tada imate osećaj da možete dobiti na ispitu bilo koji zadatak i da ćete se moći snaći.

No, sigurnost i samopouzdanje predstavlja mač sa dve oštrice. Ako ste previše siugrni u sebe i ako ste sasvim sigurni da ćete položiti to može uticati na vaš stepen pažnje. Kada mislite da sve već znate nećete biti fokusirani na zadatak nego ćete sve radnje obavljati sasvim automatski, ne vodeći računa o tome da li pravilno radite ono što vam je rečeno.

Zato je ipak zdrava mala doza nervoze i sigurnosti.

To je zdrava nervoza koja će vas spustiti na zemlju i omogućiti da preispitujete svaki pokret na samom ispitu. Upravo taj strah je ono što će vas učiniti u potpunosti prisutnim na ispitu.

Ta prisutnost je od izuzetnog značaja, jer ćete tada logički razmišljati o pitanjima i odgovorima ili o komandama koje vam komisija daje pri samoj vožnji. Osim toga, malo nervoze odaje utisak da vam je, zapravo, stalo da položite i da sve odradite kako treba.

Naravno, ne trebate otići u drugu krajnost i biti previše stegnuti, jer takav strah može da bude parališući. Tako ćete i zaboraviti i ono što ste znali pre pola sata. Najbolji način da se otarasite ovakvih napada panike jeste da stanete, izbrojite do pet i polako udišete i izdišete vazduh. Fokusiranost na disanje dokazano smanjuje nervozu i opušta nas.

Auto škola Fest
Izvor slike: Instagram profil Auto škole Fest

4. Pazite na pešake i bicikliste

Ovo je jedan praktičan savet na kome opet mnogi polagači neretko padaju. Na samom polaganju za B kategoriju veliki problem prilikom vožnje u gradu predstavljaju pešaci i biciklisti.

Razlog leži u tome što morate neprekidno gledati ispred sebe i u retrovizor jer nikad ne znate hoće li neki pešak izleteti.

Osim toga, na ispitu je neophodno da stanete pešaku za koga ste primetili da se tek približava pešačkom prelazu. Nepredvidivost pešaka i biciklista mogu praviti nevolje čak i iskusnijim vozačima, zato morate konstantno biti na oprezu.

Takođe, neophodno je da zapamtite da i pešaci i biciklisti imaju pravo prvenstva, tako da morate sačekati najpre da oni pređu ulicu, pa je tek onda red na vas.

Što se tiče biciklista imamo još jedan savet: jako je bitno da budete svesni veličine svog vozila. Ako to pogrešno procenite može doći dotle da čak i oborite biciklistu. Oni uvek voze na skroz desnoj traci, i to na njenom desnom kraju. Time će ih druga vozila mnogo lakše zaobići. Koliko god da je vaše vozilo, morate zaobići biciklistu u gradskoj vožnji. Pogrešna procena vas neće koštati samo nepoloženog ispita, nego i povreda drugog učesnika u saobraćaju.

Svest o drugim vozačima je izuzetno bitna za sam ispit, ali i za dalju vožnju u budućnosti, zato ovo pravilo ne smete nikako zaboraviti.

5. Poligon – najvažniji saveti u video formatu

Najbitnije savete za poligon (kako izgledaju saveti za parkiranje, kada se dobijaju i koliko iznose kazneni poeni) ali i najbitnije trikove pogledajte u ovom odličnom video klipu:

6. Vaše je da date sve od sebe!

Može se desiti da ipak u sav vaš trud negde pogrešite. Savršeno odrađen ispit vožnje je ipak retkost, toga treba da budete svesni. Zato i da napravite manje greške to ne znači da će vas komisija automatski oboriti.

Zato, koliko god da grešite ne odustajte duhom i isterajte ispit do kraja. Samo komisija, a ne vi odlučuje o vašem prolasku. Nekad se može desiti i da položite i da samo dobijete savete koje sitne greške u vožnji možete da popravite.

No, nekad su greške dovoljno velike da vas komisija obori. Nekad ako je prekršaj veliki će vas oboriti na licu mesta, te ćete odmah znati ishod. U drugim slučajevima tek nakod polaganja se komisija dogovara jeste li položili.

Ako niste prošli, nemojte se predati, to samo znači da treba ili da bolje utvrdite gradivo ili da se više opustite sledeći put. Ne brinite se, na greškama se uči, a pasti ispit iz vožnje ne znači da ga više ne možete polagati.

Želimo vam svu sreću na ispitu, dajte sve od sebe i nadamo se da ćete ga položiti!

Preporuka
  • Ocena:
5

Siže:

Želimo vam svu sreću na ispitu, dajte sve od sebe i nadamo se da ćete ga položiti!

Sending
User Review
4.04 (25 votes)
Alisa

Alisa

Postoji ili evolucija ili devolucija. Stagnacija je devolucija.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!