Saveti

Kupovina jeftinih avio karata (TOP saveti)

Jeftini letovi

Kupovina avio karata je mnogim ljudima izuzetno komplikovana iz razloga što ne znaju kako na sajtovima da rezervišu svoje karte. One nekad mogu da budu izuzetno skupe, ili da uključuju troškove koji se tiču težine prtljaga.

Stoga, neophodno je da se na vreme raspitate za sve informacije o samom letu, rezervaciji karata i kontrolama na aerodromu. Ako nešto od toga ne uradite na vreme može vas koštati i više stotina evra. Zato vam dajemo osnovne savete koji će vam pomoći kako najbolje da rezervišete i pritom uštedite i kupite što jeftinije avio karte.

Rezervišite karte na popularnim sajtovima za rezervaciju

Uvek obavljajte rezervaciju karata na sajtovima koji su dosta posećeni i koji su sigurni. To su obično sajtovi koji se bave isljučivo prodajom avionskih karata i koje od toga dobijaju profit. Ne samo da ćete na njima naći najjeftinije cene za destinacije koje vas zanimaju, već će i plaćanje biti sigurno, bez mogućnosti za prevaru.

Veliki svetski putnici preporučuju sajt Skyscanner. On vam pruža mogućnost da izaberete najjeftiniju kartu u datom mesecu, a postoji i opcija da pronađete koji je mesec najjeftiniji za vašu destinaciju. Ovo je odlična opcija za uštedu kada imate mogućnost da birate kada želite da letite.

Još jedan od poznatih sajtova jeste MoMondo, koji ima opciju multy city. Ona podrazumeva da možete doći u jedno odredište i vratiti se u drugi, isto po najjeftinijim cenama. Edreams se često isto često preporučuje. On će vam obeležiti koje ćete letove najlakše priuštiti.

Dodatna mogućnost je ta što ovde možete rezervisati i sobu u hotelu i rezervišete auto preko rent a car agencije koji će vas čekati na aerodromu.

Birajte low cost kompanije

Low cost kompanije su postale izuzetno popularne u celom svetu. Kada putujete sa njima jeftinije i brže stižete na tražena odredišta nego kao kad biste uzeli autobus ili voz. Beogradski i Niški aerodromi imaju saradnju sa dve low cost kompanije – Rayanair i Wizzair. Te ako vam je cilj da ostvarite velike uštede, rezervišite karte na njihovim sajtovima ili na specijalizovanim sajtovima koji prodaju njihove avio karte.

Ove kompanije vam pružaju mogućnost da putujete po Evropi za manje od 20 evra u jednom pravcu, bez skrivenih troškova. Jedina razlika u odnosu na ostale avio kompanije sa većim cenama jeste što kvalitet leta nije toliko visok. Često bude dosta gužve, ali i može se i preko toga preći, pošto je vreme prosečnog leta iz Srbije po Evropi oko 2 sata. Autobusom bi vam trebalo čak i do 24 sata da biste stigli do tih mesta.

Obavite rezervaciju karata na vreme

Optimalno vreme za rezervaciju je između četrdesetog i dvadeset i prvog dana pre leta
Kada na sajtu za rezervaciju ukucate odredište na koje biste želeli da idete, videćete da postoji veći broj cena. Neke jesu ekstremno niske, a neke su visoke, kao da nisu u pitanju low cost letovi.

Stvar je u tome što cena leta zavisi od vremena vaše rezervacije. Dakle, što ranije obavite rezervaciju, to ćete manje platiti. Najkasnije tri nedelje pre datuma putovanja možete rezerisati jeftin let. Od tada pa što se više bliži putovanje, cene karata su sve skuplje. Najskuplje su obično one koje su na dan leta, ili par dana pre, mada i tada možete naići na last-minute akcije.

Pratite sajtove i stalno gledajte kolike su cene. Optimalno vreme za rezervaciju je između četrdesetog i dvadeset i prvog dana pre leta. Prema statistikama sajtova za rezervaciju karata, najjeftinije avio  karte se prodaju utorkom u 15h.

Pretražujte sajtove u „incognito“ modu

Istina je da treba blagovremeno da gledate na sajtovima kako se kreće cena karata, ali sajtovi za prodaju karata su našli način i da to iskoriste. Zato ako stalno ulazite prijavljeni na njihov sajt možete primetiti da su karte skuplje svaki put kada posetite sajt.

Razlog leži u tome što agencije žele da vas zastraše time da cena letova neprekidno raste i da ćete se tada odlučiti na kupovinu, da ne bi cena bila još veća. Da bi ste ovo izbegli posećujte sajtove agencija na tajnom modu.

Na browser-ima postoji mogućnost otvaranja incognito kartica i tako sajt neće znati da ga ne posećujete po prvi put. Drugi način da ovo učinite jeste da ulazite na sajt sa browser-a sa kog to inače činite. Već ako, na primer, najčešće koristite Google Chrome, idete na Mozzilu. Odmah ćete videti da je cena karata nešto manja.

Birajte letove koji su u sredini radne nedelje

Ako želite da izbegnete veliku gužvu, a i da smanjite mogućnost da se sva mesta za dati let rezervišu pre nego što vi to učinite, najbolje je da izaberete da putujete utorkom, sredom, četvrtkom i subotom. Ponedeljkom, petkom i nedeljom je uvek veća gužva jer ljudi tada idu ili se vraćaju sa vikend putovanja.

Isto tako, karte su najskuplje oko praznika, ali njihova cena drastično padne na sam dan praznika. Tako ćete za Božić moći mnogo jeftinije da prođete, nego ako odaberete da dođete na Badnji dan. Takođe, gužve su mnogo manje. Jedino proverite na sajtovima da li određena avio kompanija radi tokom praznika.

Putujte rano ujutro ili kasno uveče

Ovo je dobar savet ako želite izbeći preveliku gužvu na aerodromima koja je prilično česta. Velike gužve dovode do zastoja pri prolaženju kroz kontrole, te i ako stignete par sati pre leta možete zakasniti jer je neko zakočio red.

Ako želite da budete sigurni da ćete stići na vreme i hoćete da prođete kroz aerodrom bez stresa i žurbe, najbolje birajte letove posle ponoći do rane zore. Tada ima ubedljivo najmanje gužve na svim aerodromima.

Zato kada budete rezervisali kartu obratite pažnju na to u kojoj satnici se održava vaš let. Osim toga, letovi posle ponoći su neretko nešto jeftiniji jer su manje traženi.

Kupite dve karte u jednom smeru

Često sajtovi preko kojih kupujete avionske karte nude da rezervišete povratne karte. Logično bi bilo da su one jeftinije, ali nekad se desi da to nije slučaj. Zato obavezno proverite na sajtovima koliko bi koštala karta u jednom pravcu ali u suprotnom smeru.

Nekad je preporučljivo da radi uštede kupujete karte sa dva različita sajta. Stoga pretražite sve sajtove koji su vam poznati i proverite njihove cene u oba smera. Samo ako se ispostavi da vam je isplativo opredelite se na to da uzmete povratnu kartu. Kada to činite obavezno obeležite tačan datum kada planirate da se vratite.

Nekad je najisplativije da presedate

Može se desiti da karta od vašeg grada do destinacije na koju želite otići bude čak i duplo skuplja ako želite ići direktnim prevozom. Zato da biste uštedeli uvek proverite da li može da se preseda na nekom drugom aerodromu.

Kada ovo činite obratite pažnju na to da date sebi dovoljno vremena da stignete od jednog do drugog aviona. Napravite luft od čak tri sata, jer bolje je da vi čekate avion, i šetate po aerodromu.

Koliko prtljaga možete poneti?

Ovo može biti zamka za mnoge ljude koji nemaju iskustva u putovanju sa avionima, naročito sa low cost kompanijama. Naime, one zarađuju upravo od naplaćivanja prtljaga, zato i mogu da obezbede tako male cene karata.

Obavezno čitajte sva sitna slova i dobro pretražite sajt kompanije kojom putujete da biste našli kako cene prtljag. Svaka kompanija ima drugačiju politiku. Određene mere i težina prtljaga se može bespaltno staviti u kabinu. Torbe isto moraju imati težinu i dimenzije koje su naznačene na sajtu. Obično je jedna cena do 10 kilograma, a druga za prtljag težak do 20kg.

Preporuka

Ukratko:

Zato vam dajemo osnovne savete koji će vam pomoći kako najbolje da rezervišete i pritom uštedite i kupite što jeftinije avio karte.

Sending
User Review
4.8 (5 votes)

Jovana Petković

Jovana je apsolvent filozofije u Novom Sadu koji se privremeno skućio u Matici srpskoj gde svakodnevno čita i piše. Bavi se pisanjem web sadržaja.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!