Karijera Usavršavanje

Možete i dalje da učite i usavršavate se, čak iako radite

usavršavanje

Ukoliko je jedna od vaših želja učenje dodatnih veština kako bi mogli da dobijete novi ili bolji posao, postoji mnogo prilika da svoje zamisli sprovedete u delo.

Za mnoge koji rade, nerealno je razmatrati da se mogu vratiti u školu ili na fakultet i učiti punom parom, jer je to često i više nego što im je potrebno da bi postigli svoje ciljeve u karijeri. Zato danas postoje alternativne opcije edukacije koje su čak i neophodan dodatak tradicionalnom školovanju.

Kao što planirate svaki sledeći korak u svojoj karijeri, tako morate da planirate i učenje i usavršavanje kako bi imali veštine koje poslodavci traže.

Ovo je nekoliko načina putem kojih možete ojačati svoje veštine i prilagoditi svoj plan učenja.

Specijalizovane škole za obuke i kurseve

Danas postoje škole koje su specijalizovane za pružanje obuka iz raznih oblasti. One su pridobile mnogo pažnje u poslednje vreme, pogotovo onih koji nemaju podlogu u softverskom inžinjeringu. Jedna od tih škola kod nas je IT akademija.

Ove škole osmišljavaju svoje intenzivne, kratkoročne programe gde polaznici razvijaju osnovna znanja iz nekih veština, kao što su, na primer, softverski jezici, izrada sajtova, copywriting

Ovi kursevi su sjajni za ljude sa usmerenim interesima u karijeri.

Prakse

Prakse su odličan način da osigurate sebi posao. Kompanije koriste ove programe kako bi izgradili svoje uspešne zaposlene. Činjenica je da, da bi se zaposlili u tim kompanijama, uobičajeno je da kandidati imaju prethodno iskustvo u traženim oblastima ili bar iskustvo u relevantnoj industrijskoj oblasti.

Iako kompanije nude mnogo praktičnog iskustva, ponekad prakse mogu biti teško dostupne i često ne obezbeđuju dovoljno prihoda od kojeg bi moglo normalno da se živi.

Masivni otvoreni online kursevi

Ako je do prakse teško doći, masivni otvoreni online kursevi su na drugoj strani spektra. Oni su obično besplatni i često povezani sa određenim univerzitetom. Nude širok dijapazon časova koje možete birati.

Imate obavezu da budete u toku sa svojim radom na kursu i sa zadacima. Otvoreni online kursevi uglavnom imaju malu stopu završetaka i teško je reći da li su polaznici naučili nešto novo.

S obzirom na to da su masivni otvoreni online kursevi u stvari osnovni univerzitetski kursevi, najverovatnije nude manje prilika za učenje određenih veština.

Online portali

Online portali za učenje veština kao što je Lynda nude kurseve preko modela pretplate. Možete da učite po svom tempu, što može biti naročito korisno za zaposlene. Ovi portali bazirani na učenju veština su uglavnom okrenuti ka tehnološkim i biznis kursevima. Zbog toga je teže pronaći pravi kurs za sebe, usled velikog izbora.

Oni takođe mogu biti i skupi, pa morate biti sigurni da je ono što učite vredno tolikog mesečnog iznosa.

Online tržišta za učenje (Learning marketplaces)

Od početka lansiranja Udemy je zamišljen da bude online tržište gde svako bilo gde može učiti kurs. On nudi pristup drugih portala, ali sa više fleksibilnosti i većem odabiru kurseva.

Kvalitet kursa zavisi od instruktora, ali online tržište može biti najbolja opcija za one koji žele sami da odrede svoj tempo učenja. I što je takođe bitno, troškovi su niski.

Izbor je vaš

usavršavanjeOvo nisu jedine staze uspeha van tradicionalne visoke edukacije. Takođe možete imati koristi i od instrukcijskih i edukativnih videa na YouTube-u. To je odlično besplatno znanje za svakoga sa internet pristupom.

Stažiranje je još jedan odličan način za učenje novih profesionalnih veština, iako nije uvek svima dostupno.

Kada razmišljate o veštinama i kompetentnostima koje su potrebne da dođete do svog posla iz snova, iskoristite različite opcije za učenje koje su specijalno dizajnirane da bi se prilagodile različitim potrebama modernog vremena.

Da li i vi želite da se usavršavate? Koje veštine želite da naučite i kako ste to zamislili da postignete?

Izvor

Igor Tomić

Igor Tomić se preko pet godina bavi Online Marketingom, pre svega optimizacijom sajtova za pretraživače (SEO), Content Marketingom i pisanjem.

Takođe vodi svoj blog na adresi igortomic.net.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!