Lični razvoj Usavršavanje

Duolingo – besplatno online učenje jezika

Besplatni časovi jezika

Najveća poteškoća kod samostalnog online učenja stranog jezika jeste uspeti ostati motivisan. Duolingo rešava taj problem – ovaj servis za učenje jezika je toliko zabavan da čitav koncept podseća na igranje igrice i prelaženje nivoa, s tim što uz zabavu dobijete i znanje.

Duolingo je sa razlogom postao najpopularniji obrazovni servis za učenje stranih jezika na svetu, sa preko 120 miliona zadovoljnih korisnika širom sveta. Od svog nastanka dobio je mnogo nagrada, što od Gugla, što od Apple kompanije, a jedan od poznatih investitora je i glumac Ešton Kučer.

Kako Duolingo funkcioniše?

Na bilo kojem uređaju možete pristupiti Duolingu i raditi zadatke, jer postoji kako u vidu sajta tako i u vidu aplikacije za mobilne telefone i tablete. Nakon što napravite nalog na sajtu ili na aplikaciji, birate jezik koji želite da učite. U ponudi su 27 stranih jezika, a istovremeno možete učiti više njih.

Možete birati neke od najpoznatijih svetskih jezika kao što su ruski, francuski, nemački, italijanski, ili pak one „egzotičnije“, poput korejskog ili norveškog. Svi kursevi su formirani za one koji već znaju engleski jezik. Kreće se od samih osnova, a onda, logično, postepeno prelazi na težu materiju i teže zadatke, s tim što na novi nivo ne možete preći dok ne savladate ono prethodno.

Duolingo Intro

Zanimljivo je što se možete povezati sa prijateljima koji takođe uče jezik preko Duolinga, pa možete upoređivati rezultate i osvojene poene. Takođe, Duolingo nudi niz završnih testova nakon kojih dobijate sertifikat.

Sve je besplatno

Kreatori Duolinga veruju da je prava jednakost kad novac ne može da kupi bolje obrazovanje
Da bismo naučili strani jezik nije dovoljno da se oslonimo na ono što su nam profesori u osnovnoj i srednjoj školi predavali. Neophodan je samostalan rad i konstantno korišćenje naučenog da to ne bi postalo zaboravljeno. Naravno, privatni časovi engleskog jezika su dobar izbor, ali ne i jeftin. Takođe, mnogi od onih koji bi da nauče neki jezik nemaju vremena za privatne časove i odlaske na predavanja.

Duolingo svima daje mogućnost učenja stranog jezika, i to besplatnu. Naime, nema skrivenih troškova ni „premium“ sadržaja – sve je besplatno. Na sajtu piše da kreatori Duolinga veruju da je prava jednakost kad novac ne može da kupi bolje obrazovanje.

Praktičan spoj tehnologije i učenja

Deo „manifesta“ Duolinga glasi ovako:

„Svako uči na drugačiji način. Po prvi put ikada u mogućnosti smo da analiziramo kako milioni ljudi uče da bi kreirali najefikasniji sistem učenja i prilagodili ga svakom učeniku. Naš cilj je da svakom damo mogućnost da uči uz pomoć tehnologije.“

Duolingo se zaista i pridržava toga. Sadržaj se redovno ažurira, nivoi i zadaci se često menjaju na osnovu povratnih reakcija korisnika, a mogućnost diskusije je stalno otvorena. Duolingo može biti od pomoći kako onima koji kreću da uče strani jezik od nule tako i onima koji žele da poboljšaju svoje znanje nekog jezika.

Ukratko:
  • Ocena:
5

Siže:

Možete birati neke od najpoznatijih svetskih jezika kao što su ruski, francuski, nemački, italijanski, ili pak one „egzotičnije“, poput korejskog ili norveškog. Svi kursevi su formirani za one koji već znaju engleski jezik.

Sending
User Review
3.63 (19 votes)

Sonja Todorović

Studentkinja Opšte književnosti i teorije književnosti. Kreativni pisac. Zainteresovana za internet komunikaciju, pretraživanje, društvene mreže, SEO, kopirajting, lekturu i korekturu. Jedan od administratora popularne fejsbuk stranice Kultiviši se i sajta kultivisise.rs.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!