Trend

Mega građevinski projekti koji menjaju svet

voz stanica inzenjering

Veliki građevinski objekti koji menjaju svet grade se godinama, i nemoguće je nešto važno izgraditi u kratkom roku, prečicama, i bez posvećenosti. Svi veliki projekti mnogo koštaju, pa često nailaze na osude javnosti, jer ima mnogo projekata koji se rade od novca građana, a nikako ne doprinose javnosti.

Oni koji se odluče na ogromne projekte, preuzimaju rizik da izgube ogromne količine novca, propast projekta, ili da mnogo premaše planirani budžet.

Sa druge strane ogromni projekti mogu da naprave velike pozitivne promene u svetu i doprinesu, ne samo stanovnicima jedne države, već čitavom svetu. Poznato je da “zeleni projekti” mnogo koštaju, i da se često ne isplate, pa se od njih lako odustaje. Međutim, ovi projekti su najvažniji za očuvanje sredine i planete, koja je već sada mnogo uništena, a sve češće se veliki projekti razvijaju i kod nas. Konsultovali smo građevinske eksperte – https://kkonsalting.com/ i popričali malo više o velikim svetskim projektima, njihovom značaju za svet i razvoj nauke.

Pročitajte koji su to mega građevinski projekti koji prave velike promene u svetu, i postaju neverovatna dostignuća čovečanstva.

#1 Internacionalna svemirska stanica

Ova svemirska stanica izgrađena je 2010. godine, i najskuplji je projekat na svetu, čiji je iznos 150 milijardi dolara. Stanica obilazi zemlju na nadmorskoj visini od 300 km. Otkad je napravljena prva verzija, ona se stalno nadograđuje, kako bi njeno dejstvo bilo što korisnije za čovečanstvo.

Trenutna planirana nadgradnja iznosiće 60 milijardi dolara.

Benefiti koje ova stanica donosi čovečanstvu su mnogi. Uticala je na zdravlje čovečanstva, i slala važne slike iz svemira, uz pomoć kojih smo dobijali informacije o svetu koji nas okružuje. Njen najveći doprinos je u obrazovanju, ali i u zdravstvenom sektoru.

Uz pomoć nje mi čuvamo naše zdravlje, a naučnici dobijaju ključne informacije koje su im potrebne kako bi bolje razumeli svet.

Pročitajte i to kakvu je ideju imao Džeremi Bentam za izgradnju zatvorske ustanove. On je napravio detaljnu konstrukciju zatvora koji bi bio najbolji izbor za sve države na svetu.

#2 Internacionalni aerodrom u Dubaiju

Maktum aerodrom u Dubaiju je veoma poznat, jer će nakon završetka radova biti zvanično najveći aerodrom na svetu, koji će primati najviše putnika. Cena ovog aerodroma iznosi 32 milijarde dolara, pa spada u jedne od najskupljih projekata na svetu.

Dubai je poznat po izgradnji visokih zgrada, ali ovaj aerodrom će biti u mogućnosti da primi 200 vazduhoplova širokog tela. Kroz ovaj aerodom će moći da prođe 160 miliona ljudi godišnje, što je svakako impresivna cifra.

gradjevina radovi stan

#3 Kanal koji će da prebacuje vodu sa juga na sever Kine

Na severu Kine živi skoro 50% ukupnog stanovništva Kine, međutim, oni imaju pristup samo 20% vode koju poseduje čitava država. Projekat kanalisanja vode je započet 2014. godine, i već je premašio svoj budžet. Trenutni procenjeni troškovi su 78 milijardi dolara, što je svakako ogromna suma, ali benefiti koje će doneti su neprocenjivi.

Voda će se preusmeriti ka onom delu države gde živi velika većina stanovništva, tako da građani neće biti prinuđeni da menjaju svoje stanište.

#4 Kalifornijska brza železnica

Ova brza železnica treba da spoji Los Anđeles i San Francisko, što će građanima ovih gradova mnogo koristiti. Imaće 24 stanice i u opticaju će biti samo brzi vozovi, kojima ćete do odredišta stići za manje od tri sata!

Brzina koju će vozovi ostvarivati je 320km/h što je za naše standarde potpuno neverovatno. Gradnja ovog projekta započela je 2015. godine, a cena je, svakako, veoma visoka – čak 70 milijardi dolara.

Stanica bi trebalo da krene sa radom do 2030. godine.

gradnja bager gradiliste

#5 Dubailand – u njega staje tri Diznilenda

Ovaj neverovatni projekat će se pružati na 278 kvadratnih kilometara, a u njega mogu da stanu čak tri Diznilenda. Izgradnja će koštati 64 milijarde dolara, a plan je da se Dubailand otvori do 2025. godine.

U ovom ogromnom kompleksu će postojati čitav mali grad, koji nije namenjen samo za šoping molove i kupovinu. U ovom kompleksu je akcenat na eko turizmu, sportskim centrima, naučnim atrakcijama. Naravno, ovde postoji i hotel koji ima čak 6.500 soba.

Osim toga, ovde možete posetiti tematske parkove, ali i zdravstvene ustanove.

Sve više se ulaže u zaista značajne projekte, u čemu neosporan doprinos daje vrhunsko obrazovanje mladih. I u Srbiji smo svedoci da se praktična nastava iz oblasti građevinarstva i mašinstva može pronaći.

Dok i sami ne budete deo nekog od ovih velikih projekata, pozivamo vas i da pročitate sve što niste znali o Jeleni Načić, prvoj ženi arhitekti u Srbiji, kako je ona dočekana u „muškoj profesiji”, i na čemu je zapravo radila.

Sonja Todorović

Studentkinja Opšte književnosti i teorije književnosti. Kreativni pisac. Zainteresovana za internet komunikaciju, pretraživanje, društvene mreže, SEO, kopirajting, lekturu i korekturu. Jedan od administratora popularne fejsbuk stranice Kultiviši se i sajta kultivisise.rs.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!