Trend

Šest najzanimljivijih bicikala na svetu

Električni bicikli E prime

Danas je teško pronaći nešto što je jedinstveno. Odeća koju nosimo je slična, slični su i automobili koje vozimo, a teško je razlikovati i zgrade u kojima živimo. Ista stvar je i sa biciklima. Dizajn bicikla nije se menjao godinama unazad, a vaš se od komšijskog verovatno razlikuje samo po boji.

Međutim, ukoliko krenete da malo istražujete po internetu, naići ćete na neverovatne modele bicikala u koje ćete se zaljubiti na prvi pogled.

Na polju biciklizma novi trend su svakako električni bicikli (za tržište Srbije pogledajte sajt E-prime.com).

Pored bicikala na struju, izabrali smo još pet egzotičnijih modela koja vam ovom prilikom prezentujemo!

Bicikl „Raleigh Chopper“ – kultni biciklistički klasik

Ovaj bicikl se tokom sedamdesetih godina prošlog veka proizvodio u Britaniji, ali se sa proizvodnjom stalo 1981. godine. Serija bicikala sa nazivom „Mark“ ovog proizvođača bila je vrlo popularna širom sveta.

Međutim, roditelji nisu bili najzadovoljniji ovim modelom, iako je među decom zbog brzine koju su mogli da postignu njime on bio najpopularniji. Naime, on nije bio stabilan kao regularan bicikl i bilo ga je teže voziti zbog nesrazmernih točkova koji mu i daju specifičan izgled.

Tokom 2004. godine ova kompanija je rešila da opet krene sa proizvodnjom svog najpopularnijeg modela iz sedamdesetih. Ovog puta, vodili su više računa o sigurnosti biciklista. Menjači brzina i kočnice sada su stavljeni na ručke volana. Ovim se sprečavaju povrede prepona koje su bile česte kod starijeg modela. Takođe, sedište je sada napravljeno tako da bude bliže volanu kako bi se umanjile šanse za padanje sa bicikla.

Bilo da se odlučite da nabavite „retro“ verziju ovog bicikla ili novu, modernu, svakako ćete biti zapaženi dok vozite.

„Calfee Road“ bicikl – prirodni bicikl

Verovali ili ne, ovaj bicikl napravljen je od bambusa. Bambus je lak, ali veoma izdržljiv materijal, a neke vrste ovog drveta mogu biti snažne koliko i čelik. Ram od bambusa „Calfee Road“ bicikla veoma je jak i čvrst. Čak se prilikom pada ne može oštetiti kao ramovi od alumijuma, titanijuma ili ugljeničnih vlakana.

Da bi se napravio jedan ram za ovakav bicikl potrebno je četrdeset sati rada. U izradi ovog bicikla koristi se i konoplja, kako bi materijali bili što prirodniji. Proizvođač se ne drži standardnih šablona za izgled bicikla nego koristi prednosti prirodnih, savitljivih materijala i kreira vrlo zanimljive i jedinstvene dizajne. Svaki kupac čak može da traži da se bicikl izradi u potpunosti po njegovoj meri.

„BMC“ trkački bicikl

Ako nikad niste vozili bicikl po biciklističkoj stazi ili velodromu, ne znate šta propuštate. Raspitajte se i u svom gradu pronađite stazu na kojoj ćete moći da eksperimentišete sa vožnjom bicikla. Za vožnju po biciklističkoj stazi postoje posebni bicikli. U većim gradovima možete ih iznajmiti i isprobati upravo na velodromu.

Jedni od najpoznatijih trkačkih bicikala svakako su „BMC“ bicikli. Njihovo zaštitno lice je Rohan Denis, čuveni australijski biciklista, koji je na ovom biciklu uspeo da sruši svetski rekord – uspeo je da za sat vremena pređe 52.491 km.

„BMC“ trkački bicikl napravljen je od ugljeničnih vlakana i težak je 6,8 kg.

Ukoliko želite da ovaj bicikl ide još brže, možete skloniti sa njega neke dodatne delove kako bi bio još lakši. Ovde nema kočnica, a donji nosač bickla je prilično viši u odnosu na regularan bicikl kako bi biciklista mogao pedalama da upravlja efikasnije.

Upozorenje koje proizvođač daje uz ovaj bicikl je da se ne vozi po vetrovitom vremenu. Naime, nije pravljen za vožnju po vremenskim neprilikama. Kako ovaj bicikl košta 7.600 dolara, mora se priznati da je velika investicija kupiti ga samo za vožnju po sunčanom danu.

Monocikl – prevozno sredstvo sa jednim točkom

Kažu da nikad nije kasno da naučite da vozite monocikl. Danas se proizvode u raznoraznim bojama i dezenima, kako bi vozači (uglavnom hipsteri) mogli da ih uklope sa svojim stilom i garderobom. Možete birati i između različitih veličina točkova, u skladu sa vašom veštinom i snaženjem na monociklu.

Monocikl je toliko minimalističan da na njemu gotovo da ne postoji nešto što možete da slomite ili pokvarite. To nije loša osobina jer ćete dok ne naučite da ih vozite verovatno nekoliko puta padati sa njega.

Da li vredi kupiti monocikl i toliko vremena i truda uložiti u savladavanje vožnje na njemu?

Ako zamislite zabezeknute izraze lica ljudi koji vas vide dok se vozite na njemu, shvatićete da je odgovor definitivno – da! Kažu da iskusni vozači monocikla vremenom nauče da dok voze nose u rukama kese ili torbe bez problema. Takođe, kako je vrlo lagan i ne zauzima mnogo mesta, lako ga možete nositi sa sobom u gradskom prevozu.

„Sabamba Bugabike“ – bicikl od drveta bez pedala

Bicikl bez pedala uglavnom se vezuje za decu koja tek uče da hodaju ili da voze bicikl. Međutim, šta kažete na bicikl bez pedala za odrasle, koji je, uz to, napravljen od drveta, odnosno od oplemenjene iverice breze?

Drugi naziv za ovu vrstu „prevoznog sredstva“ je balans bicikl. Prvenstveno su osmišljeni da pomognu deci u vezi sa održavanjem ravnoteže i samostalnim upravljanjem i kontrolisanjem volana. Treba da budu napravljeni tako da vozač može udobno da stoji ili sedi na njemu i hoda bez problema. Sa vežbom dolazi i do napredovanja, pa možete čak trčati i istovremeno voziti ovaj bicikl bez pedala.

Naravno, prvo pitanje koje vam pada na pamet jeste: koji je smisao takvog bicikla i zašto ga uopšte kupiti?

Ono što kao glavnu prednost ističu proizvođači ovakvih bicikala je da se njihovom vožnjom  mnogo bolje i efikasnije nauči vožnja pravog bicikla, jer deca vrlo lako postanu zavisna od pomoćnih točkova na regularnim dečijim biciklima i tako razvijaju loše navike u vožnji od samog početka.

Zanimljivo je da je prvi bicikl osmišljen na početku XIX veka bio upravo ovakav bicikl i da je bio nazvan „konjem za dendije“. Prema tome, ukoliko želite da budete pravi hipster, nema boljeg načina od vožnje prvog modela bicikla, bicikla bez pedala.

Sonja Todorović

Studentkinja Opšte književnosti i teorije književnosti. Kreativni pisac. Zainteresovana za internet komunikaciju, pretraživanje, društvene mreže, SEO, kopirajting, lekturu i korekturu. Jedan od administratora popularne fejsbuk stranice Kultiviši se i sajta kultivisise.rs.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!