Trend

Roommateor – servis za efikasno pronalaženje cimera

Roommateor, servis za pronalaženje cimera

Ideja da unesete dodatu vrednost u bilo kojoj niši u Srbiji zaslužuje poštovanje. Pogotovu kad je ta niša jako konkurentna.

Okružen sam sa mnogo kreativaca koji pokušavaju da na krajnje originalan način privuku pažnju, da ne kažem hakuju tržište i u „dosadnim nišama“ unesu nešto osvežavajuće.

Kroz donji intervju pročitajte razgovor sa dvoje mladih preduzetnika koji su primetili upražnjen prostor na tržištu nekretnina i ponudili kreativno rešenje za efikasno pronalaženje cimera (ali i više od toga) pod nazivom Roommateor.com.

Možete li najpre da se predstavite?

Miloš iz Leskovca, po struci sam master inženjer elektrotehnike i računarstva, zaljubljenik u programiranje već 6 godina. Pored programiranja, bavim se i drugim poslovima koji su važni za održavanje jednog sajta, kao što su dizajn i digitalni marketing.

Nataša iz Niša, po struci diplomirani sociolog, nakon završenih studija se posvetila programiranju. Volim da radim front-end. Pored programiranja, bavim se i pisanjem blogova i digitalnim marketingom. Ove dodatne poslove vidim kao priliku da znanje stečeno na fakultetu primenim i proširim kroz svoj sajt.

Miloš i Nataša

 

Kako ste došli na ideju da pokrenete sajt za pronalaženje cimera?

Miloš: Dok sam studirao u Beogradu, imao sam probleme sa nalaženjem cimera. U tom periodu, praksa je bila da se lepe oglasi po banderama.

Stalno sam razmišljao kako bi bilo dobro da za nalaženje cimera treba da postoji lakši i savremeniji način. Kako su odmicale godine, a moje znanje se širilo, shvatio sam da ja želim da napravim takav sajt. Moja devojka me je podržala i zajedno smo se upustili u ovu “avanturu”. Kasnije smo se proširili na izdavanje i prodaju stanova.

U kojim tehnologijama je pravljen Roommateor.com?

Miloš: Ja radim back-end, Nataša frontend. Sto se backenda tiče koristimo PHP (Codeigniter framework) i MySQL bazu podataka, dok nam je frontend pisan u React-u, za koji je zadužena Nataša. Mobilna aplikacija nam je PWA.

Pored sajta, imamo interni program koji koristimo za automatsko unošenje oglasa agencija za nekretnine i napisan je u NodeJS.

Razmisljamo da kompletan backend sajta prepišemo NodeJS.

Po čemu se razlikujete u odnosu na aktuelna rešenja?

Nataša: Roommateor.com je napravljen sa namerom da bude korišćen na mobilnom telefonu jer danas svako ima mobilni telefon, iako odlično radi i na drugim uređajima. Roommateor aplikacija se instalira u 2 klika, ažurira se automatski, korisnici se mogu dopisivati, a za svaku primljenu poruku dobijaju notifikaciju.

Cilj nam je da budemo sajt koji obuhvata sve vezano za nekretnine.

Već sada, niko nema cimere, izdavanje i prodaju na jednom mestu, tako da smo delimično uspeli u nameri, ali planiramo još da razrađujemo detalje vezano za tržište nekretnine. Prvo što mi pada na pamet je opcija ‘stan na dan’.

Trudimo se da dobrim korisničkim iskustvom steknemo lojalnost naših korisnika.

Na kojim drustvenim mrezama planirate promociju projekta?

Miloš: Imamo aktivan Facebook i Instagram nalog, trenutno smo aktivniji na Facebooku. Koristimo i LinkedIn profil, gde takođe planiramo promociju sajta za B2B korisnike.

Koristite li plaćeno oglašavanje?

Nataša: Za cimere imamo aktivne kampanje na Google, dok izdavanje i prodaju promovišemo preko društvenih mreža, uglavnom Facebook-a.

Da li planirate nastup na tržištima u regionu?

Nataša: Trenutno smo fokusirani na Srbiju, dosta smo zauzeti i ne stižemo često da razgovaramo o proširivanju iako bismo želeli. Ako sve bude išlo po planu, sigurno ćemo se proširiti na region, a možda i dalje. Trenutno je to dalja budućnost, ali imamo veliku želju da to ostvarimo kada dozvole uslovi.

Da li pranirate još neke servise u narednom periodu?

Miloš: Planiramo da dodamo još. Ono što je nama važno je da kategorije koje dodajemo ubuduće budu vezane za nekretnine, čime bismo potvdili naš slogan “Nekretnine na jednom mestu”.

Svoje korisnike ćemo iznenaditi novim opcijama na sajtu, a ukoliko pokažu zainteresovanost za neku novu kategoriju koju nismo planirali, a uklopila bi nam se u posao, svakako ćemo je dodati.

Može li se desiti da se Roommeteor  transformiše u sajt za upoznavanje?

Nataša: To nam za sada nije namera, ali dobili smo više puta zahvalnicu da su preko Roommateor-a nastala ozbiljna prijateljstva!

Milan Todorović

Milan Todorović je vlasnik specijalizovane firme za računarsko programiranje i optimizaciju web sajtova SEOexpert.RS. Razumavanjem pretrage, rangiranja i rada Gugl algoritma bavi se više od 10 godina. Napredni je praktiračar Krija joga i poznavalac Šri Vidje.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!