Psihologija

Šta je panacea?

Reč panacea kombinacija je dveju grčkih reči: ‘pan’ (sve), i ‘akos’ (lek). Istovremeno je i izvedenica grčkih reči „panakeia, panakēs„(lečenje svega).

Reč vodi poreklo iz grčke mitologije

U grčkoj mitologiji, Panakeja je bila boginja univerzalnog isceljenja; verovalo se da je samo ona umela da napravi napitak za lečenje svake bolesti.

Tragajući za informacijama pronašla sam u grčkoj mitologiji tek nekoliko informacija.

Ovoj boginji roditelji su bili Asklepije i Epiona. Asklepije je bio lekar, bog medicine i vidar travama, čuven po daru da leči nelečivo. Najveći hram posvećen ovom bogu bio je u Epidauru gde je dolazilo mnogo sveta.

Mi ga prepoznajemo na starim reljefima sa arheoloških nalazišta na kojima je izrezbaren njegov lik koji drži štap oko koga se uvija zmija. Asklepije je izlečio Herakla i oživeo Hipolita i Tindareja.

Grčki lekari su se u Hipokratovoj zakletvi zaklinjali moćnom Apolonu, Asklepiju iscelitelju i njegovim ćerkama Panakeji i Higijeji.

Asklepije i Epiona su, dakle imali ćerke: Higijeju (boginju zdravlja, blagostanja i prevencije bolesti), Panakeju (koja leči sve bolesti travama i napicima), Iasonu (boginja oporavka od bolesti) i Akesu (boginju procesa lečenja).

Sinovi su im bili ratnici i učestvovali u Trojanskom ratu.

JA ili ja, ko sam ja?
JA ili ja, ko sam ja? – recenzija knjige u kojoj je centralna tema kako pronaći panaceu u sebi

Primeri upotrebe reči “panacea”

* Reč panacea je termin koji se odnosi na koncept sveobuhvatnog leka,“nečeg što će sasvim sigurno rešiti problematičnu situaciju”.

Tekom srednjeg veka i renesanse, mnogi alhemičari koji su tragali za eliksirom večnog života i kamenom koji običan metal pretvora u zlato, radili su mnogo i na otkrivanju panacee – leka za koji su čvrsto verovali da ima moć da izleči bilo koju bolest. Naravno, taj lek nikada nije otkriven, pa je reč panacea evoluirala i dobila sasvim nova značenja kasnijim vekovima.

Prva zvanično poznata upotreba reči panacea na engleskom jeziku bila je 1548. U prvo vreme upotrebljavana je u slučajevima kada se želela izneti kritika na račun potpunog rešavanja nekog problema, da bi kasnije proširila svoje značenje.

* Kao primer upotrebe reči navešćemo jedan tekst sa sajta macmillandictionaryblog.com.

U svojoj knjizi 2017 “Janesville”, novinar i dobitnik Pulicerove nagrade za 2017., Amy Goldstein, razmatra slučaj ponašanja zajednice u jednom američkom gradu čiji stanovnici su veoma teško podneli zatvaranje fabrike “General Motors” koje je nekad upošljavala 9.000 ljudi.

Za mnoge radnike, koji bi kao tehnološki višak ostali bez posla, učenje novih veština bilo je predloženo kao panacea kako bi izašli iz ovih neprilika.

Time su bili ohrabreni da  preispitaju svoje mogućnosti  uz obećanje da će im sa novim znanjem biti dostupni novi i bolji poslovi. Ovakav vid rešenja međutim, pokazao se neefikasnim. Goldstein ističe da su nezaposleni radnici koji su prošli prekvalifikaciju nisu lakše dobili posao od onih koji nisu učili. Ako su takvi radnici i uspeli pronaći novi posao, često su zarađivali manje od radnika koji nisu učili nove veštine.

Definicija panacee

U velikim rečnicima sveta poput renomiranih “Cambridge Dictionary” i “Oxford Dictionary” naišli smo na dva tumačenja termina panacea:

1. Nešto za čije se delovanje smatra da će rešiti sve probleme; naročito se koristi u društvenim naukama poput ekonomije, privrednih delatnosti.

Rečenice kao primeri:

– The proposal is not a panacea for European’s economic problems (Predlog nije savršeno rešenje za evropske probleme);

– Western aid may help but will not be a panacea (Pomoć sa zapada može biti važna, ali ne i presudna).

2. Lek koji može izlečiti bilo koju bolest – “Ovako definisan tok lečenja može biti efikasan u ovom slučaju, ali nema panacee za kancerogena oboljenja.”

Sininimi za reč panacea: univerzalno rešenje, lek za sve bolesti, eliksir, presudna stvar u nekom procesu, isceljenje, čudotvorni lek, savršeno rešenje, čarobna formula; retki nazivi na engleskom jeziku za reč panacea: catholicon, diacatholicon, panpharmacon

Preporuka
  • Ocena:
Sending
User Review
4.63 (8 votes)

Valentina Branković

Valentina je diplomirani bibliotekar i informatičar. Šesnaest godina radi sa knjigama i čitaocima. Zaposlena u Narodnoj biblioteci Srbije na poslovima katalogizacije serijskih publikacija u COBISS platformi.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!