Trend Umetnost

Najznačajniji arhitektonski projekti 21. veka

Arhitektura je vid umetnosti, a ne samo profesija. Za to nalazimo potvrdu u nebrojenim građevinama od početka civilizacije do današnjih dana. Čovek je oduvek osmišljavao i gradio zgrade sa praktičnom i umetničkom svrhom. Međutim, u 21. veku, sa razvojem tehnologije i digitalizacijom, arhitektama je kao nikada do sada omogućeno da ostvare svoje umetničke vizije.

Poslednje dve decenije pokazale su koliko je velika i snažna kreativna snaga dizajnera širom sveta. Zahvaljujući usavršenim tehnikama i inovativnim softverima kao što je 3D render enterijera i eksterijera, 3D animacija i iskustva virtuelne realnosti u vizuelizaciji arhitekture, otvoreni su novi horizonti. Kao rezultat, čovečanstvo je za svega nekoliko godina dobilo neke od najsavršenijih i najambicioznijih građevina u svojoj istoriji.

Premda lista arhitektonskih projekata koji su obeležili početak 21. veka ima tendenciju da tek raste, napravili smo izbor od devet najkreativnijih. Pogledajte.

MahaNakhon, Bangkok,Tajland

King Pauer MahaNakhon kula nalazi se u Bangkoku na Tajlandu. To je jedna od najupečatljivijih građevina na svetu. Najizrazitija karakteristika joj je “pikselizirani” izgled, koji je postignut tako što sa svih strana u vidu spirale zgrada ima utisnute kockaste površine. Za dizajn ove kule delimično je zaslužan poznati nemački arhitekta Ole Širan. Premda nije najviša zgrada na Tajlandu i dalje fascinira sa neverovatnih 314 metra visine.

Kao najzanimljivija stvar kod MahaNakhon kule izdvaja se njen turistički potencijal. Naime, ova zgrada omogućava posetiocima “nebesku šetnju”. Moguće je hodati na poslednjem spratu koji je širi od širine zgrade. Uz to, pod je napravljen od stakla, pa tako turisti mogu videti sve ispod sebe. Ovo nebesko šetalište spada u jedno je od omiljenih turističkih atrakcija u Bangkoku.

Šangajska kula, Šangaj

Kao najviša “uvijena” zgrada na svetu, Šangajska kula sasvim izvesno zavređuje svoje mesto na listi najznačajnijih arhitektonskih projekata u ovom veku. Završena je 2015. godine i od tada zapanjuje sve svojom impresivnom visinom od 632 metra. Od nje je viša samo Burdž Kalifa u Dubaiju, koja ima status zvanično najvišeg oblakodera na svetu (828 metara, odnosno 829, 8m sa antenom).

Na zapanjujućih 128 spratova nalazi se kancelarijski prostor, koncertne i izložbene sale, a jedan od najuzbudljivijih spratova je 118. sprat. Naime, na ovom spratu nalazi se atraktivna osmatračnica/paluba za razgledanje koja turistima omogućava da vide veći deo Šangaja.

Šangajska kula se smatra i jednom od najcenjenijih zgrada na svetu, te je dobitnik brojnih nagrada za arhitektonski dizajn.

Hajdar Alijev Centar, Baku, Azerbejdžan

Hajdar Alijev Centar nalazi se u Bakuu u Ajzerbedžanu i zapažen je arhitektonski projekat iračko-britanske arhitekte Zahe Hadid. Sa glavnim karakteristikama Zahinog projektovanja, valovitom i fluidnom strukturom od stakla i betona, ovu zgradu je 2014. godine Londonski muzej dizajna proglasio projektom godine.

U okviru ovog građevinskog kompleksa od 57 hiljada kvadratnih metara nalazi se auditorijum, galerija i muzej. Zbog bogatog umetničkog programa, zgrada je izuzetno popularna među turistima.

Most na Adi, Beograd, Srbija

Na mnogim listama u stranim eminentnim arhitektonski časopisima našao se i naš Most na Adi, pa smo ga i mi uvrstili na ovu listu, zašto da ne. Najveći most u srpskoj prestonici izdvojio se svojim arhitektonskim dizajnom i uklopio u urbani pejzaž Beograda. Zapravo, od svog otvaranja u novogodišnjoj noći između 31. decembra 2011. i 1. januara 2012. godine, postao je jedna od najpoznatijih znamenitosti grada.

Most na Adi projektovao je dvojac – Viktor Markelj i Peter Gabrijelčič, a njegovu izgradnju dokumentovale su brojne emisije Diskaveri kanala. Dugačak skoro kilometar (tačna dužina je 964 metara), sa osam stubova i samo jednim pilonom visine 200 metara, Most na Adi povezuje Novi Beograd sa Čukaricom i među meštanima je poznat kao “novi most”.

Tejt modern, London, Velika Britanija

Tejt modern je jedna od dve Tejt galerije u Londonu, odnosno jedna od četiri u čitavoj Velikoj Britaniji. Od svog otvaranja na početku 21. veka do današnjih dana jedno je od najupečatljivijih arhitektonskih rešenja savremenog doba. U ovoj galeriji se čuva nacionalna kolekcija britanske umetnosti od 1900. godine do danas i svetske moderne i savremene umetnosti.

Ovaj impozantan izložbeni prostor na obali Temze zapravo je urađen po projektu švajcarske firme “Hercog i De Muron”. Zanimljivo je da je zgrada galerije do osamdesetih godina 20. veka bila elektrana, a jedna od najatraktivnijih prostorija je Hala turbina – prostor u kom su nekada bile turbine za generisanje struje.

Samo u prvoj godini od otvaranja galeriju Tejt modern posetilo je više od 5 miliona ljudi.

Vodeni toranj, Čikago, SAD

Vodeni toranj u Čikagu u američkoj državi Ilinois impresionira sa svoja 82 sprata i preko 250 metara visine (tačna visina je 261,8 metar). U zgradi se nalazi hotel na 18 spratova sa 334 sobe, poslovni i maloprodajni prostori, a deo je rezervisan za privatne stanove. Pet spratova se zapravo nalazi pod zemljom i predstavlja parking prostor.

Zanimljivo je da je ovaj neboder najviši na svetu koji je dizajnirala žena arhitekta. U pitanju je Džin Gang, direktorka firme Arhitektonski studio Gang. Glavna karakteristika zgrade je njena valovita struktura balkona i fasade. Izgradnja je započeta 2007. godine i završena dve kasnije, a koštala je 300 miliona američkih dolara.

Muzej savremene umetnosti 21. veka, Kanazava, Japan

Muzej savremene umetnosti 21. veka u Kanazavi u Japanu otvoren je 2004. godine. Ova građevina opisuje se često kao minijaturni grad umetnosti. Zgrada je kružnog oblika, prečnika 112,5 metara urađena u staklu, tako da pruža posetiocima stalnu vezu sa spoljnim pejzažom. Zapravo, u krugu zgrade se pored muzejskog i izložbenog prostora nalaze i četiri potpuno zastakljena unutrašnja dvorišta, brojne galerije, biblioteka i predavačka sala i soba za dečje radionice. Svaka galerija ima specifičan, jedinstven i prilagođen dizajn, koji dočarava istovremeno izuzetno jednostavnu i zadivljujuće kompleksnu arhitektonsku ideju.

Muzej je bio projekat poznate japanske arhitektonske firme Sana.

Koncertna hala Casa da Musica, Porto, Portugal

Nesvakidašnji izgled koncertne hale Casa da Musica u Portu neretko se opisuje kao betonski meteorit koji je pao na zemlju, na ivicu kružnog toka ovog portugalskog grada. U isto vreme veličanstveno i intimno zdanje smatra se kulturnom zgradom “sa najviše duha” u 21. veku. Oblikovana je kao asimetrični poliedar, visoka je devet spratova i pokrivena pločama od belog cementa. Još jedna specifična karakteristika su joj veliki ravni i valoviti prozori.

Zgradu je dizajnirao holandski arhitekta Rem Kulhas, a otvorena je 2005. godine.

Burdž Kalifa, Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Burdž Kalifa u Dubaiju je sa svojih 828 metara visine zvanično najviša zgrada na svetu koju je dosad izgradio čovek. Urađen u neofuturističkom stilu, ovaj oblakoder ima 163 sprata iznad zemlje i dva pod zemljom, predviđena za parking. Otvoren je 2010. godine, a njegova vrednost se procenjuje na 1,5 milijardu dolara. Osim hotela i rezidencija Armani, u zgradi se nalaze i restorani, stambeni prostor i opservatorije. Dizajn je izveden iz islamske arhitekture. Kula ima spiralni obrazac sa preprekama, koje su raspoređene tako da smanje opterećenje od vetra. Arhitekta je bio Edrijan Smit.

 

Alisa

Postoji ili evolucija ili devolucija. Stagnacija je devolucija.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!