Saveti

Principi življenja kojima možete direktno uticati na zaštitu životne sredine

kuca-dvoriste-basta

Princip održivog razvoja je deo eklektičkog pokreta koji kombinuje elemente socijalnog razvoja, zaštite životne sredine i ekonomskog pristupa. Zaštita životne sredine ne odnosi se samo na razumnije ophođenje prema prirodnim bogatstvima, već i na racionalnu alokaciju resursa koji mogu da smanje zagađenje, ali i da unaprede život ljudi.

Od održivih stambenih zgrada, preko pasivnih kuća, pa sve do arhitektonskih rešenja okrenutih ekološkim principima, širom sveta je trend da se načinom življenja utiče na zaštitu prirode. U nastavku teksta saznajte koji su to principi življenja kojima možete direktno uticati na zaštitu životne sredine.

Pasivne kuće – zaštita prirode kao građevinski standard

Kada je u pitanju zaštita prirode i principi življenja koji direktno utiču na zaštitu iste, pasivne kuće predstavljaju arhitektonska rešenja u izgradnji doma koja znatno manja potrošnja energije u odnosu na konvencionalne kuće.

Zbog odlične izolacije, pasivne kuće zahtevaju od 85-90% manje potrošnje električne energije.

Pored toga, pasivne kuće ne zahtevaju aktivne sisteme grejanja, već se greju samo korišćenjem unutrašnjih izvora toplote i solarnih dobitaka kroz prozore.

Prefiks “pasivne” se odnosi na činjenicu da kompaktan izgled objekta ne zahteva aktivno učestvovanje grejnih tela u obezbeđivanju toplote u domu.

Postoji nekoliko ključnih principa kojima se odlikuju pasivne kuće:

  • zaptivenost – na taj način vazduh ne može da struji kroz otvore i šupljine, koja često dovode do kondenzacije i do oštećenja na objektima;
  • izolacija – sloj termoizolacije od 20-30 cm obezbeđuje da neprovidne konstrukcije budu dobro izolovone, a to se posebno odnosi na prozore i vrata;
  • sistem ventilacije – čist vazduh, bez prašine i polena, koji eliminiše vlažnost i neprijatne mirise iz spoljašnjosti je ono što obezbeđuje komforna ventilacija.

Kućni aparati kao principi zaštite životne sredine

Bela tehnika i kućni aparati mogu da budu veliki potrošači električne energije i da negativno utiču na procese u prirodi. Principi zaštite životne energije koji se tiču smanjenja potrošnje električne energije i korišćenja recikliranih delova pokućstva, samo su neki od načina da se životna sredina zaštiti.

Ukoliko u kući ili stanu koristite svetiljke kojima se štedi električna energija i istovremeno postiže optimalna osvetljenost prostora, uštedećete i na kućnom budžetu, ali ćete i pomoći životnoj sredini. Manja potrošnja električne energije direktno utiče na potrebu manje proizvodnje iste čime se vrši manji uticaj na okolinu, ali i stvara pozitivan efekat kroz korišćenje rasvetnih elemenata sa štedljivim perfomansama.

Pored toga, ukoliko napustite neku prostoriju ili izlazite iz kuće, uverite se da ste ugasili sve uređaje koji ne treba da budu uključeni. Temperaturu frižidera je optimalno držati između  0 i 5 stepeni Celzijusa. Za to postoji više razloga, a neki od njih su da niže temperature troše više električne energije, a hrana se brže kvari nakon što se izvadi iz frižidera.

Važno je i da se, koliko je to moguće, smanji upotreba bežičnih aparata i uređaja koji mogu da uzrokuju elektrosmog. Racionalno korišćenje električne energije nalazi se na samom vrhu prioriteta kada su u pitanju principi življenja u skladu sa zaštitom životne sredine.

kuca-solarni-paneli

Solarni paneli – zaštita životne sredine i korišćenje sunčeve energije

Zaštita životne sredine koju pasivne kuće praktikuju uz pomoć građevinskih rešenja uključuje i solare panele koji električnu energiju proizvode iz sunčevog zračenja. Ova energetska rešenja spadaju u principe življenja koji imaju višegodišnju namenu i kao glavni cilj apostrofiraju racionalnu upotrebu energije i prirodnih resursa.

Solarni paneli se koriste za energetski nezavisne objekte, kakve su i pasivne kuće, a postoje i manji solarni setovi koji bez problema zadovoljavaju potrebe manjih potrošača energije – frižidera, računara ili televizora. Način upotrebe ovih panela se uklapa u principe življenja kojima se direktno utiče na zaštitu životne sredine, jer je sunčeva energija primaran izvor toplote i energije.

S obzirom na to da je sunčeva svetlost najveći izvor obnovljive energije, taj potencijal može da se iskoristi kroz kolektore koji sunčevu energiju pretvaraju u električnu, kao i kroz kolektore koji je pretvaraju u toplotnu energiju.

Razvojem novih tehnologija i naglom popularizacijom solarnih panela, one postaju isplative investicije koje u velikoj meri utiču na zaštitu životne sredine.

Principi zaštite prirode kroz korišćenje električnih automobila

Principi zaštite prirode kroz način življenja se prostiru i na domen prevoza ljudi, što je okosnica principa tzv. Četvrte industrijske revolucije. Korišćenje električnih, odnosno hibridnih automobila koji koriste električnu energiju iz akumulatora za svoj pogon, jedan je od načina da se životna sredina zaštiti od negativnog uticaja izduvnih gasova i ostalih štetnih derivata iz automobilske industrije. Posebna pažnja se posvećuje autonomnim vozilima koja koriste električni pogon.

Automobili na električni pogon se, za razliku od onih koji koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem, direktno suprotstavljaju globalnom zagrevanju. Razlog za to leži u činjenici da se umesto nafte koriste električni akumulatori, a da određeni tipovi električnih automobila mogu da idu oko 60 kilometara koristeći 11 kilovat-sati energije, što je ekvivalent jednom litru goriva.

Korišćenje pasivnih kuća sa solarnim panelima, pametno uređenje enterijera i korišćenje rasvete i uređaja koji štede električnu energiju, kao i korišćenje prirodnih obnovljivih resursa kao glavnih faktora dobijanja energije, samo su neki od principa življenja koji direktno utiču na zaštitu okoline. Kada se tome dodaju i električni automobili koji olakšavaju gradski transport i smanjuju emisiju gasova, dobija se kombinacija koja daje formulu za očuvanje životne sredine.

Alisa

Postoji ili evolucija ili devolucija. Stagnacija je devolucija.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!