Mi smo ono što čitamo

„Okidači“ – knjiga Dr Maršala Goldsmita uz koju se menjamo na bolje

Okidači, Dr Maršal Goldsmit
Marshal Goldsmit
Maršal Goldsmit

Iako na prvi pogled deluje kao knjiga koja nije prepuna inovativnih ideja i koja je veoma jednostavno napisana, uz dublje čitanje „Okidača“ shvatamo da je veoma ozbiljno štivo napisano na osnovu dugogodišnjeg iskustva Dr Maršala Goldsmita, svetski vodećeg poslovnog trenera.

Promeniti neku našu naviku ili ponašanje nije ni jednostavno, niti lako. Ali je moguće, samo ako to iskreno želimo. Knjiga „Okidači“ objašnjava taj postupak, korak po korak.

Ako išta treba da naučimo od Maršala Goldsmita, najdragocenije bi bilo, bar po meni, da naučimo da postavljamo sebi aktivna pitanja, o čemu će biti reči u tekstu.

Kako da izgradite trajno ponašanje – i postanete osoba kakva želite da budete

„Zamislite da za cenu jedne knjige možete dobiti lični vodič za svoju karijeru i to od najboljeg trenera na svetu. Maršal Goldsmit je taj trener. Okidači su ta knjiga. Maršal vam otkriva kako da prepoznate i uklonite blokade koje ometaju vaš lični rast. Ali ključ je u delanju, a ne planiranju…“  -Džim Lorens, generalni direktor organizacije Rotšild Severna Amerika.

A zamislite tek da budete aktivni učesnik seminara koji vodi Maršal Goldsmit u Beogradu, 29. i 30. Maja u organizaciji BBEE kompanije. Zajedno sa Brajanom Trejsijem!

Maršal Goldsmit je vodeći svetski poslovni trener koji pomaže velikim liderima da postanu svesnija ljudska bića, da naprave trajne i značajne promene u svojim organizacijama, ali i u ličnom ponašanju. Šta da urade da postanu bolji prema svojim saradnicima i ljudima u okruženju, kako da žive s ciljem i većom svrhom, kako profesionalno, tako i lično.

Ovo je knjiga o tome kako da izbegnemo negativne okidače, a usmerimo se na one „okidače“ koji će izvući najbolje iz nas. Kako da razumemo zamke u ponašanju kojima smo neprestano izloženi i kako da ih pretvorimo u pozitivno iskustvo. Kako da prevaziđemo loše navike koje nam stoje na putu. Ova knjiga, koja sumira uglavnom sve principe koji su proistekli iz Maršalovog skoro četrdesetgodišnjeg trenerskog iskustva, sadrži moćne tehnike i strategije, kao i „praktični alat“ potreban da našu karijeru, život i međuljudske odnose podignemo na sledeći nivo.

Okidači su sve one situacije ili podsticaji koji preoblikuju naše misli i delovanje.
Okidači su sve one situacije ili podsticaji koji preoblikuju naše misli i delovanje. Mogu biti prijatni, poput sjajne pohvale koja nas usmeri ka ogromnoj disciplini i ambiciji da se usavšavamo u nekoj oblasti, ali su češće negativni – kritične tačke u našim životima kada shvatimo da nešto moramo da promenimo.

Zanimljivo je primetiti koliko smo kao ljudska bića nespremni na promenu. Koliko nam je, recimo, teško da smršamo čak i nekoliko kilograma, da više slušamo, a manje pričamo, da prekinemo lošu naviku kao što je pušenje. Nismo spremni na promenu čak ni kada su u pitanju život i smrt. Upravo na tom „klizavom terenu“ nastupa Goldsmit. Daje nam savete, strategije, akcioni plan i strukturu koju moramo poštovati. Uz pomoć ljudi u našem okruženju.

TriggersGoldsmit opisuje koja smo sve opravdanja sposobni da osmislimo kako bi ostali verni svojim dosadašnjim navikama, ali i objašnjava u kojoj meri smo nesvesni toga koliko okruženje oblikuje naše ponašanje. Iako mislimo da smo u skladu sa našim okruženjem, ono je, ustvari, u ratu protiv nas. Situaciono okruženje koje se stalno menja izlaže riziku naše ciljeve, disciplinu, planove, doslednost.

Spoljašnji i unutrašnji okidači

Spoljašnji okidači dolaze iz okruženja, bombardujući naših pet čula i naš um. Unutrašnji okidači, sa druge strane, dolaze od misli i osećanja koja nisu povezana sa spoljašnjim podsticajem. Okidači mogu, između ostalog, da budu i svesni i nesvesni, produktivni i kontraproduktivni.

Oni nisu ni dobri ni loši. Važna je naša reakcija na njih. Tako, na primer, ista reakcija preterano brižnih roditelja na svoju decu može da bude kod jednog deteta okidač za zahvalnost, a kod drugog deteta okidač za pobunu. Zato je dobro prepoznati i definisati okidače, ali i osvestiti naše ponašanje koje iz toga proizilazi. Zato je bitno da razmišljamo, pa tek onda reagujemo.

Zašto ne uradimo ono što treba da uradimo, tj. ono što smo isplanirali? Zato što smo, kako kaže Maršal, dobro planeri, ali loši izvršioci. Prepreke do ostvarivanja ciljeva su uglavnom iste – i dalje imamo posla sa okruženjem koje je više neprijateljski nastrojeno nego što nam pruža podršku.

Kako prognozirati okruženje? Na nekoliko načina, po Maršalu:

 • Predviđanje (kada zamišljamo i stvaramo naše okruženje; ne dozvoljavamo da okruženje „prerađuje“ nas)
 • Izbegavanje (često je naša najpametnija reakcija na okruženje da ga izbegavamo; da bismo izbegli nepoželjno ponašanje, treba da izbegavamo okruženja u kojima će se ono najverovatnije dogoditi)
 • Prilagođavanje (kada izbegavanje nije moguće, kada moramo da se upustimo u nešto iako nas to užasava; ne događa se često)

Da ponovimo Maršalov stav – Nema težeg zadatka za odraslog čoveka od promene ponašanja. Geniji smo da pronađemo izgovore, opravdanja, da se držimo starih uverenja. Da bismo razumeli problem nije samo dovoljno da priznamo da problem postoji; treba i da dobro upoznamo sve svoje opcije. A kada menjamo ponašanje imamo opcije.

Maršal Goldsmit prikazuje veoma slikovito putem Točka promene 4 segmenta kako da popravimo ponašanje ili strategiju bilo kompanije, bilo individue.

 1. Stvaranje – predstavlja pozitivne elemente koje želimo da stvorimo u budućnosti; podrazumeva inovacije, prihvatanje rizika za nove poduhvate, osmišljavanje novih izvora profita unutar kompanije, zamišljanja boljeg ponašanja, „stvaranja novog sebe“…
 2. Očuvanje – predstavlja pozitivne elemente koje želimo da sačuvamo u budućnosti; šta je ono vredno unutar jedne kompanije ili čoveka vredno čuvanja. Očuvanje podrazumeva ne izgubiti iz vida suštinu celokupnog posla.
 3. Elimisanje – predstavlja negativne elemente koje želimo da eliminišemo u budućnosti (na primer, zatvoriti ili prodati deo posla koji više ne odgovara).
 4. Prihvatanje – predstavlja negativne elemente koje treba da prihvatimo u budućnosti (na primer koliko će za promenu trebati vremena ili ko će preuzeti zasluge…)

Kako kaže Maršal, jednostavnost je lepota točka. Kada se iskreno zapitamo šta treba da promenimo, šta da odbacimo, šta da zadržimo, onda nas iznenadi jednostavnost naših odgovora.

 

Moć aktivnih pitanja

Svrha aktivnih pitanja je da promeni naše, a ne ponašanje drugih ljudi. Čin postavljanja pitanja samom sebi je veoma jednostavan, veoma malo shvaćen, veoma retko upražnjavan, a menja sve, kako obajšnjava Goldsmit.

Prema anketi, udvostručen je napredak u svim oblastima kod ispitanika sa malom izmenom pitanja u jezičkom smislu. Aktivno pitanje treba da počne ovako – Da li sam se potrudio/la da… (pronađem smisao u svom danu, da izgradim pozitivne odnose sa drugim ljudima, da budem potpuno angažovan na poslu i td.) Svakodnevno postavljanje aktivnih pitanja na kraju dana je veoma korisno. Čini da ocenimo sami sebe, ali nam daje i mogućnost da se sutradan popravimo. Maršal Goldsmit savetuje da unajmimo osobu koja će nam svakog dana postavljati ista pitanja dok ne uočimo promenu na bolje. Sam Maršal to svakodnevno upražnjava i svojski se trudi da bude bolji prema članovima svoje porodice, da svaki dan učini nešto lepo za njih, da fizički vežba, da vežba strpljenje, da smanji nezdravu ishranu itd…

Aktivna dnevna pitanja unose bitnu razliku u ondosu na obična pitanja ubacivanjem reči, „Da li sam se potrudio…“ čime se podstiče naš trud i naša angažovanost. Promenom našeg ponašanja, menjamo i odnos sa drugim ljudima, menjaju se i drugi ljudi.

Dnevna pitanja nas podsećaju na sledeće:

 • Promene dolaze postepeno, ne preko noći
 • Da bismo postigli uspeh, potrebno je da svakog dana uložimo određeni napor, dan za danom
 • Ako ulažemo trud, napredovaćemo. Ako ne ulažemo, nećemo.

Kako je Maršal više puta nagovestio, sjajni smo planeri, ali loši izvršioci. Zato imati trenera kao medijatora između naše motivacije i cilja može mnogo da doprinese. Veoma često odredimo cilj, a duboko u sebi nismo spremni da ga ostvarimo, objašnjava misaoni lider. A ako smo već spremni da se menjamo, onda moramo da imamo čvrstu strukturu i pravu proceduru na putu ka cilju.

Dnevna aktivna pitanja su fantastično rešenje za to. Postoji i nešto još ozbiljnije, kada smo na „kliznom terenu“, objašnjava Maršal  – pitanja na svaki sat, koja bude dodatnu kontrolu u nama. Kako ih sprovoditi, šta raditi kad nam je motivacija slaba, zašto se ne treba zadovoljiti „dovoljno dobrim“, već stremiti izuzetnom, pročitajte knjigu i saznajte. Vredi, svakako. Ko zna, možda i postanete okidač pozitivne promene u ljudima oko sebe.

Članak je izvorno objavljen ovde.

Preporuka
 • Ocena:
5

Siže:

„Zamislite da za cenu jedne knjige možete dobiti lični vodič za svoju karijeru i to od najboljeg trenera na svetu. Maršal Goldsmit je taj trener. Okidači su ta knjiga. Maršal vam otkriva kako da prepoznate i uklonite blokade koje ometaju vaš lični rast. Ali ključ je u delanju, a ne planiranju…“ -Džim Lorens, generalni direktor organizacije Rotšild Severna Amerika.

Sending
User Review
5 (5 votes)

Ana Todorović Radetić

Ana Todorović Radetić, vlasnica prevodilačke agencije Libra. Urednik prevodilačkog bloga Prevodioci.co.rs, diplomirani je filolog za engleski jezik i književnost. Poseduje višegodišnje iskustvo u radu na projektima prevođenja, edukaciji svih vrsta polaznika pri učenju engleskog jezika, kao i pedagoškom radu sa srednjoškolskom populacijom. Autor je mnogih mapa uma i brojnih tekstova iz domena jezika, obrazovanja, pozorišta i kulture uopšte. U korak sa trendovima i tendencijama, svoja stručna znanja osvežava, proširuje i usavršava pohađajući brojne seminare iz struke i srodnih oblasti. Živi i radi u Beogradu.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!