Zapošljavanje i CV

Da li je dresscode važan za razgovor za posao

Priprema za razgovor za posao obično zahteva da se prilagodimo radnom mestu za koje apliciramo, pa to neretko zahteva i poseban dresscode – nekada manje, a nekada više formalan. Jasno je, svakako, da razgovor za posao nije prilika za lepršave haljine, šortseve i suviše upadljive komade odeće i nakita, ali šta onda izabrati za ovu priliku da deluje dovoljno ozbiljno, ali i dalje ležerno i udobno? Kako se obući a ne otići ni u jednu krajnost?

U narednim redovima donosimo nekoliko saveta za izbor kombinacije za prvi razgovor za posao, a preporuke će vam naročito pomoći ukoliko aplicirate u kompanijama, gde je dresscode na prvom razgovoru zaista bitna stavka koja značajno može da vas izdvoji u masi prijavljenih kandidata.

#1 Proverite kako kompanija komunicira i ko su njeni zaposleni

Da biste znali kako da se obučete, važno je da znate neke stvari o samoj kompaniji, na primer, kojim tonom kompanija komunicira sa javnošću, koliko je privržena određenim vrednostima, kakav tip ljudi zapošljava i kako sa njima komunicita.

Sve ove stvari vam mogu delovati nepovezano sa samim dresscodom, ali iz ponašanja potencijalnog poslodavca u drugim krugovima možete mnogo saznati o tome kako izgledaju njegovi zaposleni i šta je to što se od njih očekuje. Sve ove informacije danas nije teško dobiti.

Dovoljno je da proverite situaciju na LinkedIn-u, gde ćete lako saznati mnoge stvari koje će vam pomoći da se odlučite da li ćete obući ležernu belu košulju uz farmerke ili recimo brendirane Marella haljine.

#2 Izaberite svedene nijanse koje deluju harmonično

Kada birate kombinaciju za razgovor za posao, imajte u vidu da boje koje nosite zaista mnogo govore o vama, tačnije, pomažu u kreiranju određene slike o vama kao kandidatu za posao. Ne dozvolite da bilo koji detalj vaše odevne kombinacije suviše odvlači pažnju, na primer prevelike minđuše, cirkoni na odeći i jarke boje koje, ako se ne iskombinuju na pravi način, često deluju kao boje za plažu, izlaske i slične neformalne prilike.

Ono što na razgovoru treba da bude u centru pažnje jeste to što imate da kažete o sebi i svom poslovnom iskustvu. Vaš potencijalni poslodavac treba po tome da vas pamti, a vaše predstavljanje treba da bude lepo uklopljeno u kompletnu, harmoničnu sliku koju ćete postići odabirom odmerenih i sofisticiranih komada koji u potpunosti idu uz radno mesto za koje aplicirate.

#3 Izbegavajte farmerke i patike, radije birajte odelo i cipele

Neke kompanije počinju da uvode trend slobdnijeg oblačenja, koji podrazumeva da je jedan dan u nedelji, petak uglavnom, lišen svih pravila o dresscodu. Tada su zaposleni slobodni da dođu u bilo kojoj opuštnoj varijanti na posao, što je uglavnom vrlo lepo. Međutim, prilikom razgovora za posao ne treba da se vodite time što zaposleni povremeno imaju tu mogućnost da dođu na posao u farmerkama.

Vi ste ipak neko ko tek treba da zauzme svoje mesto i poželjno je da se pojavite u svom najboljem svetlu. Prema tome, odelo i cipele će biti mnogo bolji i prikladniji izbor od farmerki i majice koji su ležernija varijanta.

#4 Važno je da vam bude udobno tokom razgovora

Vodite računa o tome da vam u odevnoj kombinaciji za razgovor za posao zaista bude udobno. To je izuzetno važno (a možda i presudno) iz dva razloga: prvo, ako vam je odelo udobno lakše ćete se predstaviti poslodavcu, nećete ništa imati na smetnji i nećete morati svaki čas da pomerate neki rukav, pojas ili slično.

Drugo, udobnost i prijatno raspoloženje su veoma očigledni, ali je nekomforan osećaj u sopstvenoj koži zapravo mnogo vidljiviji ljudima oko nas. Zato ne dozvolite da pokvarite utisak o sebi na razgovoru samo zato što se ne osećate udobno u svojoj kombinaciji.

Važno je, takođe, da veličina odeće bude odgovarajuća, jer veća ili manja odeća, predugački rukavi ili preširoki modeli često deluju neukusno.

Ovo su neki od saveta koji će vam sigurno pomoći u tome da se adekvatno obučete za razgovor za posao, ali ono što je ključno jeste vaše predstavljanje, zato dajte sve od sebe da zablistate u ovoj prilici!

Alisa

Postoji ili evolucija ili devolucija. Stagnacija je devolucija.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!