Karijera Zapošljavanje i CV

Kako napisati CV u kojem ćeš prodati sebe? Sve informacije na jednom mestu

Da li imaš strah od pisanja CV-a? S obzirom da ima toliko saveta na internetu o tome, pa i mnogo primera kako ga ne bi trebalo pisati, više ni sam ne znaš čega da se pridržavaš.

Uspeli smo da sakupimo sve potrebne informacije na jednom mestu i pokušaćemo da ti ovim tekstom odgovorimo na sva pitanja koja te muče, kako bi mogao/mogla da napišeš CV u kom ćeš najbolje “prodati sebe”.

Šta je CV i koja je njegova svrha?

CV ili Curriculum Vitae je radna biografija koju ćeš morati da šalješ poslodavcu svaki put kada budeš konkurisao za neki posao. Njegova svrha je da te predstavi u najboljem mogućem svetlu, kako bi ti omogućio da uđeš u drugi krug tj poziv na testiranje ili intervju.

Zato bi trebalo da posvetiš svoje vreme kako bi CV bio kvalitetno napisan i kako bi zapao za oko potencijalnom poslodavcu.

CV i posao

Poslodavci neće čitati tvoj CV, oni će ga skenirati!

Poznato je da poslodavci dobiju gomilu prijava za posao i od te mase, oni brzinskim skeniranjem CV-a odaberu one koje im se čine najzanimljivijim i najrelevantnijim za traženu poslovnu poziciju.

Retko koji poslodavac ima vremena da se posveti čitanju svakog CV-a posebno. Ukoliko mu se ne svide informacije na početku, zapazi neku gramatičku grešku ili mu CV nije lep za oko (deluje nabacano informacijama, tj nema lepih proreda, podnaslova, nabrajanja), uglavnom neće ni da ga pročita do kraja.

Zato ga je CV potrebno pisati pažljivo i pridržavati se nekih proverenih smernica koje ćemo u tekstu navesti.

CV treba da bude relevantan poslovnoj poziciji za koju konkurišeš i na iskren, realan način da predstavi tvoje kvalifikacije, veštine, obrazovanje i radno iskustvo.

Možeš skinuti sa mnogih sajtova osnovne CV obrasce i prilagoditi ih sebi, ali je uvek preporuka da prepravljaš sadržaj CV-a za svakog potencijalnog poslodavca posebno tj za svaki naredni posao koji apliciraš.

Ovo znači da bi svaki put trebalo da ističeš veštine, sposobnosti, kvalifikacije i iskustva koja misliš da će potencijalne poslodavce najviše interesovati i koje su najpodobnije poziciji za koju apliciraš.

Ne može jedan primer CV-a da bude zadovoljavajuć za sve, a oni žele da im pokažeš zašto bi baš ti dodao vrednost njihovom timu.

Najbolji CV

Najbolji savet koji možemo da ti damo je da uvek, ali uvek misliš na onog ko će da čita tvoj CV. Uđi u njegove cipele i pokušaj da razmišljaš iz njegove pozicije. Zato mu olakšaj posao. Neka tvoj CV bude lep na oko i neka budu jasni naslovi, dobro formatiran tekst kako bi lako pronašao ono što traži od informacija.

Obavezno više puta pregledaj svoj CV i izbacuj sve što je suvišno. Neće biti na odmet da ga daš još nekome da ga pregleda umesto tebe, jer se i pored više pregleda i prepravki može zadesiti da ti nešto promakne.

Kako da struktuiraš svoj CV? Šta CV treba da sadrži?

CV treba da sadrži sledeće bitne informacije:

Lični podaci

Na vrhu CV-a treba da stoji:

 • Ime i prezime
 • Adresa
 • Broj telefona
 • E-mail

Vodi računa da e-mail adresa zvuči profesionalno i da sadrži tvoje ime i prezime kao što je na primer sanja.petrovic@gmail.com, umesto mawenaswatkica@gmail.com. Ukoliko imaš svoj blog ili sajt, to će biti odličan dodatak, jer će tako poslodavac moći bliže da te upozna.

Obavezno ubaci u CV svoju profesionalnu fotografiju.

Fotografija ima važnu ulogu, jer daje poslodavcu mogućnost da lakše poveže utisak sa intervjua sa konkretnom biografijom, tako da samo može da ti pomogne. Naravno, obrati pažnju da na njoj izgledaš profesionalno i pristojno, pa je najbolje da odeš u fotografsku radnju i uslikaš se specijalno za ovu priliku, ukoliko još nemaš odgovarajuću fotografiju.

Obrazovanje

Potrebno je svoje obrazovanje da navedeš hronološkim redosledom, tj da počneš od najvišeg stepena obrazovanja koje imaš. Napomeni i svoje ocene ukoliko sa njima možeš da se pohvališ, tj. ako je tvoj prosek iznad 8.0.

Samoobrazovanje edukacija

Kada navodiš stepen obrazovanja, ispod njega navedi ove podatke u formi nabrajanja:

 1. Naziv obrazovne ustanove
 2. Smer
 3. Period trajanja obrazovanja ili godinu završetka
 4. Stečenu diplomu/zvanje
 5. Dodatne informacije

Što se tiče dodatnih informacija, tu je potrebno navesti stipendije, nagrade, konkurse. Ne moraš navesti samo naziv, godinu i mesto, već možeš opisati u nekoliko reči ono što smatraš da je bitno kod ovih nagrada, stipendija itd.

Ukoliko navodiš neka priznanja, sasvim je u redu da u dnu biografije napomeneš da su nagrade, diplome, preporuke i ostala uverenja dostupna na uvid po zahtevu.

Obuke, kursevi i seminari

Ako imaš završene neke specijalizovane kurseve koji su vezani za radno mesto za koje konkurišeš, obavezno ih spomeni i priloži.

Navedi stručne konferencije i seminare na kojima si učestvovao, a koji su relevantni za poziciju za koju konkurišeš, ali bi bilo dobro da od toga nije prošlo više od 5 godina.

Idealno je da ovom delu CV-a posvetiš više pažnje ukoliko nemaš radno iskustvo ili je ono veoma oskudno. Potrebno je navesti:

 • Naziv, mesto i vreme održavanja
 • Stečena diploma, sertifikat, nivo znanja
 • Stečena znanja, sposobnosti, ovlašćenja po završetku kursa, obuke ili seminara

Sa ovim podacima sebe ćeš predstaviti kao osobu koja je spremna na učenje i usavršavanje, koja preuzima inicijativu i želi da se izbori za dobro obrazovanje i praktično iskustvo. Ovo će svaki poslodavac ceniti.

Radno iskustvo

Ovde napomeni sva svoja radna iskustva i stažiranja, ali obrnutim hronološkim redom, odnosno počevši od poslednjeg radnog mesta.

Kako napisati najbolji CV

Nemoj da se stidiš svojih radnih iskustava. Pokaži spremnost na učenje i razvijanje potencijala.

Ne izbacuj poslove kao što su rad u kafiću ili u baru, jer i oni pokazuju radno iskustvo. Zadrži ih. Ne spominji ih samo ako je to bilo jako davno. Nikada nemoj da umanjuješ svoj rad, niti da se toga stidiš. Na taj način pokazaćeš budućem poslodavcu da si osoba koja želi da uči i razvija svoje potencijale u svim situacijama.

Odaberi veštine koje si naučio na poslu ili tokom stažiranja, a koje su u skladu sa pozicijom na koji konkurišeš i istakni ih u CV-u. Evo primer kako bi to trebalo da izgleda: “Zaslužan za povećanje prometa za 60% u odnosu na prethodnu godinu”.

Ukoliko se baviš poslom gde su rezultati teško merljivi, kao rezultat možeš navesti tvoje ideje koje su poboljšale poslovanje te kompanije ili napravili neki drugi pozitivni pomak.

Ako ipak ne možeš da učiniš da to što pišeš bude u skladu sa pozicijom za koju konkurišeš, onda bolje taj deo izbaci. Poenta je da treba da staviš fokus na ostvarene rezultate u okviru dužnosti i odgovornosti koje si imao na prethodnim radnim pozicijama.

Šta istaći ukoliko imaš bogato radno iskustvo?

Ako imaš bogato radno iskustvo i ako sva ona imaju veze sa pozicijom za koju konkurišeš, bilo bi dobro da u uvodnom delu CV-ja ubaciš kratak tekst sa kojim bi u par rečenica sumirao svoje najveće uspehe. Tada kod pojedinačnih radnih iskustava navedi samo najbitnije stavke. Poslove koji nisu bitni za poziciju, samo spomeni u CV-u (naziv pozicije, naziv kompanije, period rada).

Šta da istakneš u CV-u ukoliko nemaš radnog iskustva ili ga imaš veoma malo?

Navedi sve što si radio/-la, jer će to da govori poslodavcu da si vredan. Spomeni prakse, volontiranja,… Ako nemaš ništa od toga, napiši svoje profesionalne ciljeve (u čemu bi voleo da se usavršavaš) kako bi poslodavac uvideo kako želiš da gradiš svoju karijeru.

Šta istaći ukoliko imaš drugačije radno iskustvo od pozicije za koju se prijavljuješ?

U ovom slučaju propratno pismo će da pojasni situaciju. U njemu obavezno navedi razlog zbog kojeg želiš da promeniš pravac svoje karijere i naznači da si spreman da učiš i radiš na sebi. U CV-u navedi podatke o doškolovavanju, obukama, kursevima i seminarima. Do sada stečeno radno iskustvo navedi hronološkim redom, ali samo taksativnim navođenjem.

Interesovanja i dostignuća

Iako ti deluje da ova stavka nema nikakvog smisla za tvog poslodavca, zapravo govori o tebi i tvojoj ličnosti mnogo više nego što misliš. Naravno, na tebi je da odlučiš da li ćeš da preskočiš ovu sekciju, ukoliko misliš da neće dati vrednost tvom CV-u. Opet, i tu treba biti jasan i sažet. Istakni interesovanja koja čine da zvučiš zanimljivo, kako bi poželeli da rade sa tobom.

CV i samoobrazovanje

Iskoristi ovu sekciju da demonstriraš atraktivne kvalitete koje su relevantne poziciji. Ni tvoja dostignuća ne bi trebala da su obimna. Na primer, možeš staviti da si pobedio na nekom takmičenju, da nabrojiš sve bitnije nagrade i priznanja koja si osvojio.

Prikaži svoje hobije, ali ne preteruj sa dugim spiskom, jer tako možeš ostaviti utisak da popunjavaš CV sa ne toliko važnim podacima. Izaberi samo ona interesovanja i hobije koji konkretno ukazuju na tvoje kvalitete, na primer, ukoliko se amaterski baviš fotografijom, to govori o tvojoj spremnosti da sam nešto naučiš i da imaš samoinicijativu, a isto tako obavezno navedi hobije koji imaju veze sa timskim radom.

Lične osobine

U ovom delu bi trebalo da navedeš nekoliko ličnih osobina koje poseduješ, a koje su relevantne poziciji za koju konkurišeš. Tu ti može pomoći tekst oglasa za posao, jer se u oglasima često navode osobine koje je potrebno kandidat da ima.

Razmisli koje osobine su bitne za tu poziciju, pa ih uklopi sa osobinama koje poseduješ i unesi u svoj CV.

Međutim, obrati pažnju na generalizacije koje ne govore ništa. Na primer fraza ‘timski igrač’ je isprazna i nikoga neće oduševiti ukoliko izostaviš kontekst koji bi potkrepio ovu tvrdnju.

Rad na računaru

Za većinu radnih pozicija, biće dovoljno da znaš da radiš u Microsoft Office paketu (Word, Excel, Power Point…) i naravno da znaš da se služiš internetom, ali to se podrazumeva. Ako konkurišeš za poziciju koja zahteva neka specifična i napredna znanja, tada navedi stručna znanja koja imaš.

Znanje na računaru

Ukoliko imaš završen neki kurs računara, obavezno to navedi, kao i ustanovu gde je to znanje stečeno. Napiši sve stručne programe koje znaš da koristiš i odredi nivo svog znanja (početni, srednji, napredni, ekspertski nivo). Da li brzo kucaš? Šta god da umeš, a znači za poslovnu poziciju, napiši i to.

Informacije o elementarnoj upotrebi računara nije potrebno navoditi, jer su one u današnje vreme sastavni deo pismenosti i njihovo poznavanje se podrazumeva.

Strani jezici

Navedi sve jezike kojima se služiš, sa obaveznom naznakom koliko dobro ih poznaješ (početni, srednji ili napredni nivo). Takođe, navedi ukoliko imaš završen kurs jezika, sertifikat ili diplomu, kao i ustanovu gde si to znanje stekao.

Ovde je bitno da iskreno odgovaraš na pitanja, jer poslodavac može lako proveriti da li su date informacije istinite. Čak iako ne znaš dovoljno strani jezik koji se traži i ako vidiš u oglasu da je znanje jezika izuzetno bitno, napiši da si spreman u kratkom roku da usavršiš jezik. Sve je bolje od neiskrenosti.

Reference

Za neke poslove, poslodavci mogu da traže da uključiš kontakt podatke onih ljudi koji su ti dali preporuke, pa je u tom slučaju, dobra ideja da ih staviš. U drugom slučaju, sasvim je u redu da napišeš “odlične preporuke dostupne na vaš zahtev”. Ovo će ti dati vremena da razmisliš koje reference želiš da iskoristiš za taj posao.

Ako možeš, nabavi do tri preporuke. Ako baš i nemaš iskustva, uvek su dobrodošle preporuke od profesora, učitelja,…

Bilo bi dobro da nabaviš do tri preporuke koje bi bile relevantne za posao za koji apliciraš. To treba da budu preporuke od prethodnih poslodavaca i to od nekog ko ima višu poziciju u kompaniji. Možeš dostaviti i preporuke od ljudi sa kojima si radio tokom stažiranja i sa drugih mesta na kojima si stekao neko radno iskustvo.

 

CV i kompanija

Možeš uvek tražiti reference i od profesora, predavača ili učitelja, pogotovo ako je tvoje radno iskustvo tanko. Uvek prvo kontaktiraj one koje želiš da ti daju preporuku kako bi se uverio da oni žele da daju reference za tebe.

Dodatne informacije

U zavisnosti od radnog mesta za koje konkurišeš, trebalo bi da proceniš koja dodatna informacija ti može pomoći da se izdvojiš od drugih kandidata i da dobiješ šansu da dokažeš da si upravo ti prava osoba za to radno mesto. Ovde možeš navesti i tvoj porodični status, posedovanje vozačke dozvole i slično.

Misli i na izgled CV-a

Ovo su neke preporuke kojih bi trebalo da se držiš prilikom pisanja CV-a:

 • Font da ne bude manji od 10 idealno da bude 12.
 • Može da bude font 10 u slučaju da želiš da ti sve stane na maksimum dve A4 strane
 • Ne koristi fontove tipa Comic Sans. Ne mora da bude Arial ili Times New Roman, ali neka bude nešto što deluje ozbiljno, tipa Verdana ili Helvetica
 • Koristi bold, italic i bulete (nabrajanja) kako bi tvoj CV bio čitljiviji i kako bi bitni delovi bili naglašeni
 • Proredi neka budu obavezni
 • Sekcije, tj podnaslove obavezno odvoj malo većim fontom ili bold-om
 • Ne stavljaj u naslovu “CV” svima će biti jasno šta imaju u rukama
 • Da bude uredan, da ne bude izgužvan ili uflekan.
 • Puno dekoracije doprinosi nepreglednosti i neozbiljnosti biografije
 • Koristi kratke i koncizne rečenice
 • CV ne sme sadržati gramatičke, pravopisne i interpunkcijske greške.
 • CV mora biti lak za čitanje
 • CV mora biti vizuelno atraktivan
 • CV treba prilagoditi poslovnoj poziciji za koju se prijavljuješ
 • Informacije u biografiji moraju biti tačne (rizikuješ da već na razgovoru budeš razotkriven)
 • Fotografiju možeš staviti (u gornjem desnom uglu) u CV ako si siguran da na njoj deluješ kao poslovna, pouzdana i prijatna osoba
 • Piši u trećem licu ili pasivu (odaješ utisak objektivnosti i profesionalnosti)

Format CV-a

Konvertuj svoj CV u PDF format ukoliko ga šalješ mailom. Na taj način sigurno ćeš sačuvati pažljivo formatiranje i osiguraćeš se od eventualne namerne ili slučajne izmene drugih. PDF osigurava da je ono što ćeš poslati isto ono što će i oni videti.

Reči koje je potrebno da izbegavaš u CV-u

Poslodavcima je preko glave kada vide da u CV-u piše komunikativan, odličan u timskom radu,… Takve reči će ti automatski dati negativne bodove u njihovim očima.

Evo koje još reči bi trebalo da izbegavaš:

 • najbolji u klasi
 • razmišlja van okvira
 • sinergičan
 • dodavao sam vrednost
 • orijentisan na rezultate
 • timski igrač
 • okrenut ka suštini
 • vredan radnik
 • strategijski mislilac
 • dinamičan
 • samo-motivirajuć
 • orijentisan na detalje
 • proaktivan

Reči koje poslodavci žele da vide

Isto kao što postoje reči koje poslodavci ne mogu da podnesu, tako postoje i reči koje će im definitivno privući pažnju i sa kojima ćeš se izdvojiti od mase kandidata.

Kako napisati CV u kojem ćeš prodati sebe (2)

 

Evo koje su neke od njih:

 • postigao sam
 • poboljšano/poboljšao sam
 • trenirao sam/učio me je
 • mentorisao
 • kreirao/stvorio
 • rešen/rešenje
 • volontirao
 • uticajan/uticao sam
 • povećana/smanjena
 • ideje
 • pregovaranje
 • prihodi/dobici
 • ispod budžeta
 • pobednički/dobio sam…
 • upravljao sam
 • pokrenuo sam

Česte greške pri pisanju CV-a

Vrlo često kandidati za razgovor greše pri pisanju CV-a. Neke od tih grešaka koje ne treba sebi da dozvoliš su:

 • Previše dug CV

Informacija koju želiš da saopštiš potencijalnom poslodavcu treba da bude što je moguće kraća i jasna. Ne koristi više reči nego što je potrebno.

 • Previše korišćenja prvog lica

Ako u skoro svakoj rečenici koristiš “Ja”, unosiš veliku dozu arogancije i ega.

 • Štamparske i gramatičke greške

Štamparske i gramatičke greške potencijalni poslodavac može protumačiti kao nedostatak interesovanja ili kao kompjutersku nepismenost.

 • Neorganizovanost

Podaci u CV-u treba da budu organizovani u nekoliko delova, tj u strukture: lični podaci, obrazovanje, radno iskustvo, strani jezici…

 • Loše oblikovan tekst

Izaberi lep font za tvoj CV. Tekst treba da bude poređan po stavkama između kojih ima dovoljno mesta, da potencijalni poslodavac može da skenira informacije bez nepotrebnog mučenja dok čita neuredne redove i pasuse.

Proveri sve više puta!

Proveri više puta svaki deo svog CV-a, kako bi se uverio da ti nije promakla ni jedna greška, kako gramatička, slovna, tako i neka pogrešna informacija. Daj nekom drugom da ti isto to proveri.

Nema ništa goreg o CV-a koji je prepun grešaka. U tom slučaju poslodavac te neće ni razmatrati u daljoj selekciji kandidata.

Najbitniji savet za kraj

Na kraju, najbitnije je da CV pre svega bude istinit i da ne preuveličava tvoje veštine i sposobnosti, jer kad tad ukoliko te poslodavac zaposli, sve će to izaći na videlo. Ukoliko paziš na sve gore navedene stavke, nedostatak iskrenosti i lažni podaci, učiniće da ceo tvoj CV padne u vodu, a tebe će to koštati dobre reputacije. To ti se nikako ne isplati raditi.

Kako dobiti posao

Nadamo se da smo ti pomogli da razumeš šta je sve potrebno kako bi napisao odličan CV koji će na pravi način istaći sve ono što je bitno za tebe da bi se istakao u očima poslodavca.

Ukoliko imaš neke predloge, sugestije ili lična iskustva koja bi želeo da podeliš, slobodno napiši u komentarima ispod teksta.

Ivana Pendžić

Zaljubljena u pisanje i psihologiju, a profesionalno se bavi copywritingom i content marketingom. Preduzetnik, kako u snovima, tako i na javi.

komentara

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 • Odlican tekst za sve pocetnike u ovome. 🙂 Hvala, Ivana.
  E, da ga je bilo koju godinu pre ustedeo bi mi sate istrazivanja po internetu: Sta i Kako napisati!

 • Поштована Ивана, ретко остављам коментаре испод прочитаног текста, одслушане песме, и сл. али овога пута желео сам да учиним изузетак, пре свега да бих Вам се захвалио на упутствима које сте несебично поделили са људима који траже, могу слободно рећи, инспирацију да напишу своју радну биографију. Кажем инспирацију, јер јасно је да таксативно набрајање информација у радној биографији неће дати жељени резултат, нити ће омогућити послодавцу да нас боље упозна. Следићу Ваша упутства и надам се позитивном исходу односно запослењу или бар позиву на разговор за посао (некада се и ово „скромно“ очекивање, чини као немогућа мисија).

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!