Lični razvoj

Simbolika jata ptica

Džarna Kala

Izvor slike: link

Verovatno ste se zapitali da li je moguće objektivno izmeriti vrednost nekog umetničkog dela. Šta je to usled čega je neko delo remek delo, a drugo sasvim obično? Šta je to što čini da neka umetnička dala bude jaku spiritualnu notu, a druga prosto ne?

Jezikom Jungijanske analitičke (dubinske) psihologije, može se reći da su prava remek dela nastala u visokoj svesti umetnika i snažno su vezana za određeni arhetip u kolektivnoj svesti. Takva umetnička dela zadržavaju svoju vezu sa izvorom, autentična su, pa i u prisustvu meditativno netrenirane publike usled spontane koncentracije na to umetničko delo lako bude živost arhetipa koji je u njegovoj osnovi. Ove impresije nekad deluju u trenutku, a nekad se ispoljavaju kroz snove, vizije, potonje nalete jakih emocija, metamorfozu, isceljenja i slično…

Ovo je mehanizam zbog kojeg se slikaju ikone, koriste jantre, freske, arabeske, duhovne slike poput Džarna Kala (Jharna Kala) o kojima će biti više reči u ovom članku.

Sa druge strane, mehanizam koji transcendira individualnu na kolektivnu svest i daje direktan uvid bio je i ostao nedovoljno rasvetljena, ali večno inspirativna tema tragalaca svih eona.

Pa tako, još od osvita civilizacije, pesnici pokušavaju da tu vezu uhvate u svojim pesmama, filozofi da je opišu u svojim traktatima, mistici da je dožive u svojim kontemplacijama, muzičari da je otpevaju u svojim kompozicijama, inženjeri da je ožive u svojim pronalascima, slikari da je nacrtaju na svojim slikama…

Iako neprepričljiva, mnogi su joj se približili, a retki od njih opisali su njen trag u isto vreme kroz muziku, sliku, književnost.

Da ste slikar, koji simbol biste izabrali za tu vezu?

Pticu. Možda jato ptica.

Jato prica je nauhvatljivo, stidljivo, nikada predvidljivo, a tako skladno. Kad se pojavi, pojavi se nezvano. Stalno odaje utisak kao da izmiče. Nekad dodirne i tlo, ali je u vazduhu, zadrži se na vrhu drveta ili na najvišem vrhu planine u svom letu ka beskrajnim visinama. Kao da je izgubilo deo zemaljske težine. Simbol prevazilaženja granica, prastari simbol duše kod svih naroda. Leti i sa kontinenta na kontinent. Nekad u pravilnim ciklusima.

Jato ptica je savršen, a neiskorišćen simbol. Jednostavno nacrtan može izvanredno predstaviti i najsloženije psihičke predstave.

Može da podseti i na istinu koja se ne može rukama dotaći.

I da, pomenuli smo Džarna Kale.

Džarna Kale u prevodu znači „Izvor umetnosti“ i predstavljaju duhovne umetničke slike indijskog Gurua Šri Činmoja. Na dan objave ovog članka, 27. avgusta, ali 1931. godine rođen je ovaj veliki stvaralac, pre tačno 88. godina.

Pogledajte ovaj video, slike u njemu i oslušnite jednu impresiju.

 

 

 

Džarna Kala

Džarna Kala, autor: Šri Činmoj, izvor slike

Zamislite da ove ptice ožive, da počnu da cvrkuću i lete!

Probajte da ih doživite. Kao da nešto povezuje sve te drage ptičice?

Kao da lete oko jednog jezgra. Oslobođen relikta dogmatske tradicije za koji arhetip je vezano ovo jezgro? Psiholozi bi naslutili mandalu, a fizičari bi videli kvantne fluktuacije i kvantni hologram.

A šta vi naslućujete?

Da li je to jezgro večnog mira?

Jezgo težnje koja ne sme da stane?

Da li je to put individuacije ili možda bezuslovne ljubavi?

Šta to poručuju Džarna Kale?

Ili smo psihički uspavani, pa ne čujemo njihovu pesmu i ne vidimo njihov put.

Al to je tajna. Zamka gordosti je da poverujemo da možemo olako da razumemo genija. Naša budna svest je preslaba da bi razumela taj kreativni proces. Genija može da shvati samo osoba na sličnom nivou svesti.

Ali možemo da ih posmatramo. Pogledajte tu igru boja. Pogledajte tu igru mira.

I jedan deo ove tajne se da naslutiti.

Svako u svom srcu ima bar jednu takvu ptičicu. Ptičicu koju nosi negde duboko u srcu. I ona je nacrtana negde na Džarna Kalama.

Hrabrost je ako iskonski poželiš da se susretneš sa njom.  Još veća hrabrost je ako joj dozvoliš da poleti.

Umesto zaključka
50+ godina nakon što je nacrtana prva Džarna Kala,  simulirane su i prve kvantne fluktuacije na nivou kvantnog vakuuma, za koje religiozni naučnici veruju da čini fundamentalno polje svesti Univerzuma. Pogledajte na šta podsećaju.


Milan Todorović

Milan Todorović je vlasnik specijalizovane firme za računarsko programiranje i optimizaciju web sajtova SEOexpert.RS. Razumavanjem pretrage, rangiranja i rada Gugl algoritma bavi se više od 10 godina. Napredni je praktiračar Krija joga i poznavalac Šri Vidje.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Izabrano

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!