Lični razvoj

Kako naučiti kontrolisati svoje emocije?

tuzan lik sretan smajli

Kontrolisanje emocija je identifikovanje, upravljanje i odgovaranje na njih na način koji im dozvoljava da postanu korisni aspekti našeg unutrašnjeg iskustva. Kontrolisanje emocija je jedna od 28 transverzalnih veština koje vam pomažu da izgradite uspešniju karijeru.

„Naš pogled na stvari menja se u odnosu na emocije koje u datom trenutku osećamo. Iako mislimo da magiju i lepotu vidimo u stvarima i događajima, magija i lepota su u nama samima.“ ~Khalil Gibran

Kontrolisanje emocija ne znači da treba da ih zanemarimo ili intenziviramo.

U zavisnosti od situacije u kojoj se nalazimo, može biti u našem najboljem interesu ili da smanimo intenzitet trenutne emocije ili da ‘uđemo’ u tu emociju još dublje, tj. da joj povećamo intenzitet.

Samosvesnost nam omogućuje da postanemo kognitivni posmatrači svog iskustva kako bi postali prijemčiviji za svoje unutrašnje osećaje. Kada nam se čini da su naše emocije zbunjujuće, prejake ili parališuće, neće nam doneti toliko zdravu i produktivnu funkciju kao što nam donose te iste emocije koje su konstruktivno iskorišćene.

Važno je da razumemo da nijedna emocija nije naš neprijatelj, pa to nisu ni bes, ni strah, niti je to tuga. Ne postoji pojam “loša emocija”, baš kao što ne postoji ni “dobra emocija”. Emocije imaju posledice tako što će činiti da se osećamo bolje ili lošije.

Način našeg reagovanja na emocije uvek je subjektivno iskustvo.

  • Na primer, za emociju besa možemo imati iskustvo da je “loša” kada rezultira da se ponašamo neprikladno prema drugim ljudima ili kada imamo osećaj da ne možemo da se kontrolišemo.
  • Suprotno, ista emocija besa se može iskusiti i kao “dobra” kada deluje kao motivaciona snaga koja će nas navesti da se izborimo za sebe, zaštitimo se ili ispravimo pogrešno.

Dijalektičko bihejvioralna terapija: Kontrolisanje emocija.

Ova uspešna terapija ima jednostavne korake i uz malo vežbe možete naučiti veštinu upravljanja svojim emocijama. To su sledeći koraci:

1. Razumevanje svojih emocija.

lik poludeo od stresa

Izdvojite se od svojih emocionalnih iskustava, dajte sebi vremena i prostora da primetite i opišete šta tačno osećate. Nemojte odmah da se ponesete za svojim emocijama, nego razumno i promišljeno napravite malu pauzu između osećaja i reakcije. Obratite pažnju na svoja iskustva.

Ovo može zvučati kao jednostavan koncept, ali ipak nije. Kakvu ulogu su emocije igrale u vašem životu? Iskreno procenite koliko dobro ste zaista razumeli svoja emotivna iskustva.

Zamislite koliko se vaš život može promeniti na bolje ako svaki put preispitate svoje emocije.

2. Prihvatite svoja osećanja i nemojte da ih krijete.

lik pod stresom

Što više budete birali (svesno ili nesvesno) da izbegavate (negativne) emocije, veća je verovatnoća da će one više boleti kada se kasnije budete suočavali sa njima.

One će vas kad tad sačekati na krivini. Zato je važno biti iskren prema sebi i priznati ih. Možda će biti bolno, ali će uslediti olakšanje.

Ukoliko uverite sebe da su vaše emocije neprihvatljive ili zastrašujuće, postoji prirodna tendencija da ih izbegavamo po svaku cenu.

Ako ste spremni da iskusite svoje emocije, osvrnte se na ovaj citat Roberta Frosta: “Najbolji put VAN je obično KROZ”.

3. Upotrebite antistres metode.

tuca jastucima

Baš kao što smo sposobni da stvorimo intenzivno unutrašnje stanje tuge, tako smo sposobni i da stvorimo unutrašnje stanje mira.

Pokušajte da zamenite određenu reakcije sa novom, gde nova reakcija ima za cilj da vas odvrati od stare, po vas nepovoljne reakcije na neki podsticaj.

Biće vam od pomoći i da naučite koristiti određene antistres metode kada se suočavate sa neprijatnim emocionalnim iskustvima (strah, anksioznost, ljutnja, krivica, sramota). Aktivnim i namernim vežbanjem relaksacionih tehnika, uticaćete na smanjenje ishitrenih reakcija koje znaju da budu česti pratioci neprijatnih emocija.

4. Pojačajte pozitivna iskustva.

zena se relaksira u kadi

Uzmite u obzir ovu poslovicu: “Ti si ono što jedeš”. Pokušajte da je primenite na svoje unutrašnje psihološko iskustvo u drugačijem obliku: “Ti si ono što misliš” ili “Ti si ono što radiš”.

Važno je da razumemo da nijedna emocija nije naš neprijatelj, pa to nisu ni bes, ni strah, niti je to tuga.

Fokus okrenut ka negativnim, tužnim ili neprijatnim mislima i ponašanjima vam neće doneti ništa dobro. Baš kao što smo sposobni da stvorimo intenzivno unutrašnje stanje tuge, tako smo sposobni i da stvorimo unutrašnje stanje mira.

Aktivno usmeravajte svoje misli i dela prema pozitivnim i zdravim nastojanjima. Gajite zahvalnost prema svemu što doživljavate, dobrom ili lošem.

Ukoliko vam ovaj proces ne ide kako ste zamislili, ovo će uvek pomoći da vam bude bolje:

  • Razgovarajte sa prijateljem ili partnerom.
  • Prošetajte se.
  • Napravite sebi kupku.
  • Slušajte umirujuću muziku koja vam podiže raspoloženje.
  • Pišite u svoj dnevnik na čemu ste sve zahvalni.

5. Budite mentalno prisutni u sadašnjem trenutku.

lik gasi TV

Ukoliko su vaše misli u sadašnjem trenutku, istovremeno će popustiti vaša vezanost za prošlost i budućnost. Svesnost će vam omogućiti da potpuno zakoračite u trenutak koji se dešava upravo sada.

Često nas brige o prošlosti i budućnosti toliko odvlače od sadašnjeg trenutka da počinjemo da se osećamo da nismo u kontaktu sa samim sobom.

Zato je važno da se povežete sa sobom i da budete mentalno prisutni u sadašnjosti. Bez obzira koliko intenzivne ili neprijatne emocije mogu biti u sadašnjem trenutku, garantovano će vremenom proći. Zapamtite da su emocionalna iskustva privremena.

Postanite svesni i radoznali posmatrač svog iskustva i primetićete da imate novu vezu sa svojim emocijama. One nemaju magičnu moć nad vama.

6. Postanite svesni svojih okidača.

srecan i tuzan covek

Da bi naučili efikasno da kontrolišemo svoje emocije, potrebna je redovna vežba. Zapamtite da ćete se na kraju savladane tehnike osećati kao da ste “kapetan svog broda” i da je sve bilo vredno truda.

Emocije neće preuzeti vaš život, a ni ometati vaše odnose sa drugim ljudima kada naučite kako da ih razumete, kako da upravljate njima i odgovarate na njih efektivnije.

Postanite svestan svojih težnji i emocionalnih okidača. Obratite pažnju koje situacije podstiču određene emotivne odgovore u vama. Kada na ovaj način povećate znanje o sebi, bićete bolje pripremljeni za potpuno i samouvereno kontrolisanje emocija u toku nekih sukoba, bez obzira na situaciju.

Većina roditelja ne uče svoju decu kako de efektivno identifikuju svoje emocije i upravljaju njima. Često, kada ove osnovne veštine kontrolisanja emocija nisu naučene u detinjstvu i adolescenciji, dešava se da ta osoba u zrelom dobu ima mnogo emocionalne zbunjenosti i tuge u sebi.

Sadašnji trenutak je jedino vreme kada možete naučiti da koristite svoje emocije konstruktivno, i to njihovim monitoringom i naknadjnom analizom iskustva kroz koje ste prošli.

Emocije treba da rade u vašu korist, a ne protiv vas.

Izvor.

Igor Tomić

Igor Tomić se preko pet godina bavi Online Marketingom, pre svega optimizacijom sajtova za pretraživače (SEO), Content Marketingom i pisanjem.

Takođe vodi svoj blog na adresi igortomic.net.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!