Trend

Šta je fizikalna medicina: podele i načini rehabilitacije

Fizikalna medicina je važna grana medicinskih nauka i njene metode lečenja su, da kažemo u vedrom duhu „veoma opipljive“.

Naime, u dijagnostici i terapiji, kao i u preventivnom lečenju koriste se razne metode, u medicini poznatije kao agensi, pa tako postoje prirodni (voda, vazduh, sunce, pokret, korišćenje mineralnih voda, lekovitog blata) i veštački agensi (svetlosni talasi, električna struja, ali i razne druge oblike energije dobijene veštačkim putem).

Što se tiče primene struje, magneta, vode i svetlosti u lečenju obolelog dela tela, to nije nova stvar.

Stari Kinezi su stavljali magnetnu rudu na obolele organe, Egipćani su pisali na pergamentu o lekovitom dejstvu magneta, a Hipokrat je magnete koristio za lečenje steriliteta, kod porođaja i bolesti organa za varenje.

U II veku nove ere lekar na dvoru rimskog cara Klaudija je primenjivao statički elektricitet u lečenju bola. Italijanski fizičar i biolog Luiđi Galvani je 1789. konstatovao kontrakciju mišića disekovane žablje noge kada ju je dodirivao raznim metalima.

Kako fizikalna terapija pomaže čoveku?

 

 • otklanja bol ili ga smanjuje
 • poboljšava kretanje
 • poboljšava lokalnu cirkulaciju
 • povećava elastičnost mekih tkiva
 • pomaže kod oporavka posle sportske povrede
 • sprečava postupak operacije i otklanja svaku varijantu invalidnosti
 • rehabilitacija nakon moždanog udara, nesreće, povrede ili operacije
 • preventivno deluje tako što se telo vežba da drži ravnotežu i bude elastično
 • kao terapija kod hroničnih bolesti (kod dijabetesa, bolesti srca ili artritisa)
 • posle porođaja
 • pomaže u kontrolisanju mokraćne bešike

Čime se bave fizikalni terapeuti?

Fizikalni terapeuti su tu da bi nam pomogli kad nas bole mišići ili zglobovi na primer – oni usmeravaju terapiju u pravom cilju radi poboljšanja našeg zdravstvenog sistema.

Oni mogu obavljati praktične tretmane, ali i da nas nauče kako da vežbama omogućimo telu da se bolje kreće i da funkcioniše bez boli.  U većini država danas možete otići direktno na terapiju bez uputa svog lekara. Najbolje je da vam ipak lekar prepiše fizikalnu terapiju.

Primer vežbi protiv bolova u leđima,

Fizikalna dijagnostika

Ova grana medicine je veoma veoma bitna jer ona određuje stepen povrede, prirodu povrede i daje savet kako je lečiti.

Fizikalna terapija podrazumeva sve ove metode koje smo nabojali u uvodnom pasusu, koji su jednostavno neophodni u periodu oporavka organizma nakon traume usled povrede dela tela. Fizikalna profilaksa proučava i prati kako ove fizikalne metode i agensi, združeno ili pojedinačno mogu pomoći u podizanju opšteg zdravstvenog stanja i otpornosti organizma.

skelet

Naš lokomotorni sistem je složeni sistem kostiju, zglobova, mišića, tetiva, živaca, krvnih sudova, kože itd. Prelom kostiju je naročito bolan, on ugrožava stabilnost skeletnog sistema i utiče na kompletan psiho-fizički razvoj osobe.

Kako deluje fizikalna terapija?

Fizički agensi deluju na kožu, a preko nje i na tkiva i organe. Oni u stvari deluju na receptore kojih ima zaista mnogo svuda ispod kože. Tu mislimo na mehanoreceptore, termoreceptore, neuromišićna vretena u skeletnim i mišićnim sistemima.

Neki načini rehabilitacije fizikalnom terapijom

Da bi nakon skidanja gipsa povratili normalne funkcije ruke ili noge, trebalo bi da radimo vežbe, tj. kondicione vežbe. Mada, kondicione vežbe zdravih delova tela treba raditi i dok su ruka ili noga imobilisani. Tako se ojačava musklatura i tonus mišića.

Fizikalne metode koje se odavno koriste u medicini su:

 • kineziterapija,
 • fototerapija,
 • elektroterapija,
 • hidroterapija,
 • terapija laserom  i masaža.

Sve one pomažu i sjajna su pomoć kod ojačanja muskulature i koštanog sistema nakon preloma kostiju.

Kineziterapijske vežbe

Kineziterapijske vežbe pacijent radi samostalno ili uz pomoć terapeuta i usmerene su na održavanje obima pokreta i na izdržljivost tela kao i na razvijanje kondicije uz kontrakciju skeletnih mišića.

Cilj im je smanjenje bolova, povećanje elastičnosti zglobnih struktura i razvijanje lokomotornog aparata. Kada je terapeut uključen u izvođenje vežbi onda je i čitav proces poboljšan – pogotovu u slučajevima kada je pacijent pasivan pa nije u stanju da sam izvodi pokrete.

Ove vežbe mogu biti individualne ili grupne, izvode se u sali ili na otvorenom prostoru, a mogu se raditi i na spravama ili bez njih. Kao i za sve druge vežbe, i ovde treba dozirati broj ponavljanja, trajanje procedure, vrste pokreta i brzinu izvođenja vežbi.

Dobar deo ovoga se može pogledati u video klipu Family Therapy Centra u Beogradu, čija je specijalnost i fizikalna terapija,

Elektroterapija

Elektroterapija koristi električne struje (konstantne jednosmerne, galvanske, niskofrekventne i visokofrekventne). Elektroterapija je način primene elektriciteta u lečenju obolelog mesta. Najviše se koristi elektroforeza koja se sastoji iz gotovih rastvora ampuliranih lekova kojom se kvase gaze pa se preko njih stvaljaju elektrode.

Tako se na najbrži način pomoću galvanske struje unosi potreban lek, koji deluje duže, lokalno na obolelo mesto i time se zaobilazi probavni trakt i krvotok jetre.

Fototerapija

Fototerapija koristi veštački dobijenu svetlost u vidu ultraljubičastte, infracrvene, polarizovane i laserske svetlosti. Kako svetlost može pomoći obolelom?

Na više načina. Svetlost deluje tako sto je apsorbuju koža i dublji slojeva tkiva. A koliko duboko će prodreti u tkivo zavisi od talasne dužine svetlosti (zraci većih talasnih dužina prodiru dublje), frekvencije njenih talasa (više frekvencije manje prodiru) i stanja kože (ne prima epidermus na isti način sve frekvencije svetlosnog dela elektromagnetskog spektra).

Slično terapiji svetlom radi i „Bioptron lampa“ sa polihromatskim svetlom. Laseroterapija je način tretmana obolelog mesta laserskom svetlošću koja stimuliše ćelije, deluje antiflamatorno, ubrzava deobu ćelija, povećava sintezu kolagena pa rane brže zarastaju.

Laser se sastoji od aktivne materije (atomi u probuđenom stanju), laserske pumpe koja u stvari pobeđuje atome, u stvari je to strujno kolo, rezonatori i sistem za hlađenje. Kako radi? Tako što emisija energije fotona izaziva zagrevanje tkiva. Doza laserskog lečenja traje do pola sata.

Spomenimo i hidroterapiju koja podrazumeva primenu vode na kožu i podkožna tkiva koristeći mehaničo dejstvo vode.

Preporuka
 • Ocena:
Sending
User Review
4.5 (4 votes)

Valentina Branković

Valentina je diplomirani bibliotekar i informatičar. Šesnaest godina radi sa knjigama i čitaocima. Zaposlena u Narodnoj biblioteci Srbije na poslovima katalogizacije serijskih publikacija u COBISS platformi.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!