Karijera Lični razvoj

Kako da radiš 40 h za 16,7 h – Jednostavna tehnika koja vraća tvoj privatni život

Ukoliko radiš baš mnogo, pa čak i preko 40 h nedeljno, pitanje je koliko te to iscrpljuje i koliko si zaista produktivan.

Možda te prekovremene sate posmatraš kao svoju medalju časti. Možda ti se sviđa da govoriš ljudima koliko si “zauzet” i da se stalno žališ koliko toga moraš da uradiš. A možda pucaš po svim šavovima i ne znaš kako da izađeš iz tog začaranog kruga…

Zvuči ti poznato?

Mnogi koriste svoj posao kako bi se osećali ispunjeno i kako bi ispunili prazninu u sebi. Problem je što je ta praznina kao crna rupa. Koliko god sati da radiš, to je kao rupa bez dna. I ne, nećeš se osećati bolje, nego vremenom sve gore.

Zastani… Razmisli o svom životu i pokušaj da shvatiš šta ti je zaista važno, a šta nije.

Napravi veliku promenu. Sve što je potrebno je da naučiš kako da radiš pametnije, a ne teže. Treba da optimizuješ svoj radni proces kako bi uradio više stvari za manje vremena. Pomodoro tehnika je ono što ti je potrebno.

Evo kako ovaj neverovatno jednostavan sistem upravljanja vremenom može da promeni tvoj radni dan, pa posledično i tvoj život:

Šta je Pomodoro tehnika?

Pomodoro tehniku je osmislio Francesco Cirilio. Ovaj revolucionarni sistem upravljanja vremenom je lako naučiti, ali promeniće ti život samo ukoliko ga pravilno primeniš. Pomodoro tehnika se može podeliti na 4 osnovna principa.

1. Radi u skladu sa vremenom, a ne protiv njega

Mnogi od nas se postavljaju tako kao da je vreme naš neprijatelj. Trkamo se sa satom kako bi završili naše zadatke i to u rokovima. Pomodoro tehnika nas uči kako da radimo u skladu sa vremenom, umesto da se borimo protiv njega.

2. Eliminiše pregorevanje (“Burnout” sindrom)

Uzimanje kratkih, raspoređenih pauza dok radiš eliminisaće osećaj pregorevanja i iscrpljenosti kada sebe previše guraš. Nemoguće je raditi previše kada se držiš ovog sistema.

3. Upravljanje ometanjem

Telefonski pozivi, e-mailovi, facebook poruke i druga ometanja nas stalno bombarduju. Obično mislimo da ova ometanja ne mogu da čekaju. Pomodoro tehnika nam pomaže da naše smetnje prioritetizujemo za kasnije.

4. Kreira bolji životno-poslovni balans

Mnogi od nas su upoznati sa osećajem krivice kada odugovlače sa obavezama. Ako nismo imali produktivan dan, kao da ne možemo da uživamo u našem slobodnom vremenu. Pomoću Pomodoro tehnike kreiraćeš efektivni raspored, postići tvoje visoko prioritetne zadatke i zaista ćeš moći opušteno da uživaš u svom slobodnom vremenu.

Sada sigurno misliš: “Sve ovo zvuči sjajno, ali šta zaista treba da radim?”. U stvari, sve je veoma jednostavno..

Pomodoro proces: 25 minuta fokusa

Verovatno misliš: “25 minuta rada? To nije ništa! Ovo će da bude lako!”. Međutim, nije tako lako odreći se starih navika.

Ovo je 25 minuta smirenog, fokusiranog posla na samo JEDAN zadatak. Nema multitaskinga. Nema e-mailova. Nema odgovaranja na telefonske pozive. Nema proveravanja Facebook-a. Ničega! Nisu dozvoljena ometanja.

Nakon svakog Pomodoro-a od 25 min sledi pauza od 5 minuta da se odgovori na sva ometanja – slanje mailova, pisanje Facebook statusa, pozive,…

Pa da započnemo: Evo koji su ti alati potrebni

Osim što će ti biti potrebno vreme da se navikneš, biće ti potrebni i neki alati. Evo šta će ti trebati:

 • Tajmer (može i aplikacija)
 • Režim letenja avionom na mobilnom telefonu (airplane mode)
 • Tiho mesto za rad i dobar par slušalica ili čepova za uši
 • Olovka i papir (za čekiranje zadataka sa liste)
 • 5 minuta svakog jutra za planiranje zadataka
 • 30 minuta na kraju svake radne nedelje kako bi se osvrnuo na celu nedelju i planirao sledeću
Kao i mnoge stvari tokom života, najbolje učimo kroz eksperimentisanje, iskušavajući mnogo bola i frustracije, ali i rasta.

Na početku ćeš misliti da možeš uraditi 16 Pomodoro-a svaki dan (1 Pomodoro = 25 minuta fokusiranog rada). Pogotovo ukoliko si do sada puno radio, manje od 6-7 h rada ti se može činiti prosto kao pasulj.

Možda ćeš prvi dan uraditi manje Pomodoro-a, uraditi tonu stvari, ali se i dalje osećati neuspešno, jer ćeš biti daleko od svojih zacrtanih ciljeva. Verovatno ćeš se osećati umorno i nesrećno. Možda ćeš morati da smanjiš dnevni cilj.

Biće dana kada ćeš uraditi tonu stvari i osećati se neverovatno produktivno. Znaćeš da si na pragu nečemu dobrom. A možda ćeš drugim danima uraditi premalo ili previše i opet se osećati bezveze. Možda budeš ubeđen da je ovo najgluplji sistem na svetu.

Možda ćeš jednog dana poludeti, ignorisati sistem i vratiti se multitaskingu. Tada ćeš biti nefokusiran, neproduktivan, frustriran. Da, završićeš stvari koje si zacrtao, ali tvoja produktivnost neće moći da se poredi sa Pomodoro sistemom.

Pronađi svoj balans: Magija broja 8

Počni da eksperimentišeš sa manjim brojem Pomodoro-a u toku dana, pa ih postepeno povećavaj.

40 Pomodoro-a nedeljno – magični broj za uspeh!

Biće dana kada ćeš imati previše sastanaka ili ćeš imati porodične obaveze koje nećeš želeti da propustiš, pa nećeš moći da ostvariš svoj dnevni cilj. 40 Pomodoro-a nedeljno može biti tvoj magični broj za celu nedelju, ali je potrebno da budeš manje rigidan u svom pristupu radnoj nedelji.

Matematika je jednostavna:

 • 40 Pomodoro-a = 1.000 minuta rada (plus 350 minuta pauza) nedeljno
 • Ovo u proseku donosi približno 16,7 h rada svake nedelje! TO JE TO!

Desiće ti se da ćeš nekada imati puno drugih obaveza, ili ćeš se osećati fizički i mentalno u down-u, pa nećeš moći da se uklopiš u dnevni raspored od 8 Pomodoro-a. Kada zaostaneš možda ćeš sledeći dan uraditi 15, što će te činiti iscrpljenim i ne veoma srećnim sa kvalitetom tvog rada.

Shvatićeš da moraš da istupiš iz zacrtanog i da ponovo osmisliš svoju nedelju, obraćajući pažnju na svoje raspoloženje.

Fokusiraj se na ono što je ispravno za tebe. Pomodoro tehnika jeste sjajna, ali joj nešto nedostaje kako bi zaista bila prilagođena nesavršenim uslovima radne nedelje.

Nauči da voliš 7-dnevnu radnu nedelju

Kada razmišljamo o poslu, težimo da ne radimo vikendima, praznicima, na odmorima ili čak posle 17h. Sjajno, ali to u realnosti ne ide baš tako. I to može biti dobra stvar…

Onim danima kada ne možeš završiti 8 Pomodoro-a do 17h, verovatno ćeš biti pod stresom. Pokušaj da shvatiš da je tvoje gledanje na posao previše ograničavajuće. Zašto da se ograničavaš kada možeš da radiš? Verovatno ti je dosta neispunjavajućeg poslovnog života i previše radnih sati, i to sve iz pogrešnih razloga.

Posmatraj svoj posao kao rad na stvarima koje te zaista ispunjavaju.

Daj sebi slobodu za stvari koje nemaju veze sa poslom, kao što su porodične aktivnosti tokom radnih sati. To će ti olakšati da promeniš svoj način razmišljanja o tome kada bi mogao da radiš, a kad ne.

Ovo će te odvesti od 40-45 dostupnih radnih sati za rad na svojih 40 Pomodoro-a. Potrebno ti je samo 16.7 h čistog rada, što znači da radiš samo 10% svog ukupnog vremena (24h x 7 dana u nedelji = 168 h). Koja razlika! 40 h radnog vremena nedeljno predstavlja skoro ¼ našeg ukupnog vremena cele nedelje (168 h).

Sve u samo 16,7h nedeljno?

Sada sigurno razmišljaš: “Uradim više od toga za dva dana! I ti pokušavaš da mi kažeš da je to sve što je potrebno da radim cele nedelje?”

DA, to je tačno ono što želimo da ti kažemo. I NE, i dalje ćeš verovatno raditi više od 16,7h nedeljno. Evo kako…

Sada ćeš zaista da radiš 16,7 h nedeljno i 5 puta ćeš više postići u tih nekoliko sati, nego u drugih 25 h.

Mnogi rade 35-40 h nedeljno, ali barem 20-25 tih sati potroše na pozive, sastanke, društvene mreže, mailove i druge manje fokusirane poslove. Oni jesu važni, ali ih nemoj računati kao radno vreme.

Nema izbegavanja toga. Život se dešava. Živimo u modernom društvu sa 24/7 povezanosti, pa je nemoguće imati savršeno radno okruženje. Bilo kako bilo, možeš raditi pametnije bez toga da radiš napornije i više.

Psihologija motivacije: Savladaj svoju energiju

U savršenom svetu, možeš imati nekoliko visoko vrednovanih zadataka koje ćeš identifikovati na početku svakog radnog dana. Odrediš ih po prioritetima i skidaš jednog po jednog sa liste, od najvažnijeg do manje važnog. U savršenom svetu bićeš jednako motivisan oko svakog, neće te niko prekidati i završićeš radni dan za manje od 3h.

Zvuči sjajno, zar ne? Nažalost, to u stvarnosti i nije baš tako

Realnost je da smo mi ljudska bića koja žive u svetu sa drugim ljudima. Imamo emocije koje često ne možemo kontrolisati, nekad smo umorniji, neki zadaci nam teško padaju, pa čak i ako su važni, a naročito kada su hitni.

Kako bi ovo učinili dugoročnim, moramo da se suočimo sa ovim stvarima i naučiti da radimo u skladu sa njima, a ne protiv njih.

Nivo energije i stav utiču na naš posao i moramo biti svesni naših osećaja. Ova pitanja će ti možda biti od pomoći:

 1. Moja fizička energija – Koliko sam zdrav?
 2. Moja emocionalna energija – Koliko sam srećan?
 3. Moja mentalna energija – Koliko se dobro mogu fokusirati na nešto?
 4. Moja duhovna energija – Zašto ovo radim? Koja je moja svrha?

Ova pitanja će ti pomoći da uzmeš u obzir svoje raspoloženje i energiju kada prioritetizuješ zadatke. Kao rezultat, nećeš više ništa morati da uradiš zato što osećaš da moraš.

Kada je psihička energija niska, tada radi na poboljšanju svog zdravlja ili ubaci fizičku aktivnost, wellness,.. Kada je tvoja emocionalna energija niska, pronađi nešto što će te učiniti srećnim, kao što je provođenje vremena sa partnerom, decom, prijateljima,…

Naravno, potrebno je pronaći posao u kojem uživaš i koji te ispunjava. Radeći ovu tehniku, imaćeš više vremena da se usavršavaš, budeš sa prijateljima i porodicom i zaista budeš zdrav na svim nivoima – mentalnom, telesnom i duhovnom.

Želiš ovo? Počni već sada

Zašto ne bi isprobao Pomodoro tehniku već danas? 25 minuta koncentrisanog posla na jednom zadatku sa 5 minuta pauze između svakog. Počni sa jednim i polako radi na tome. Uštedećeš 23,3 h svake nedelje i postići mnogo više.

Kako ti se ova tehnika čini? Kako izgleda tvoj radni dan? Da li si zadovoljan svojom produktivnošću?

 

Izvor

Ivana Pendžić

Zaljubljena u pisanje i psihologiju, a profesionalno se bavi copywritingom i content marketingom. Preduzetnik, kako u snovima, tako i na javi.

komentara

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

 • Potvrdjujem da je ovo jedna od najboljih stvari koje sam probao u poslednjih par godina.
  Postoji aplikacija za FF, kao i desktop, nesto naprednija koja se zove TeamViz.

  Tek kada pocnes da meris sta ti sve smeta (i spolja i iznutra) vidis koliko ti je fokus poremecen.

  • Slažem se! Mnogo više postižem zahvaljujući ovoj metodi. Dok je nisam otkrila nisam umela da se koncentrišem samo na jedan zadatak, već mi je fokus bio rasplinut na sve strane, pogotovo na ometanja. Tek sam posle skontala da je to u stvari bio uzrok mog lošeg stanja. A pogotovo i to što sam nekada znala da pišem po sat i nešto bez ikakvog predaha. Kad krene da me boli glava, onda je već kasno. Propadne mi dan i ostanem bez energije. A sa manjkom energije, i da hoću, ne mogu više efikasno da radim 😀

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!