Nauka

Zanimljivosti o zvuku

Marshall pojačalo

Ako volite da uživate u magiji zvuka evo nekoliko zanimljivosti.

Da ugođaj bude autentičan, moj predlog je da pročitate tekst slušajući čuveni Valcer broj 2, velikog ruskog kompozitora i pijaniste Dmitrija Šostakoviča.

Pa krenimo.

Verovali ili ne, u svemiru nema zvukova zato što tamo nema molekula! Zvuk ne može da putuje kroz prostor u kome nema molekula. Ovde na Zemlji, molekuli vazduha vibriraju i to nam omogućava taj božanski osećaj slušanja muzike.

U vazduhu, zvuk putuje brzinom od 1.120 km na čas ili 340 m/s.

Ako pljesnite rukama ispred piramide El Castillo na lokaciji Chichen Itza u Meksiku, eho će imati zvuk veoma sličan cvrkutu ptica.

Ako ste na poslu duže izloženi velikoj buci, kod vas se mogu javiti manji psihički problemi i visok krvni pritisak.

Muzičari filharmonija i drugih orkestara u proseku rano gube sluh. Procenjuje se da ogluvi procentualno od 4% do 43% muzikanata, dok 13% do 30% aktivnih muzičara izgube sluh.

Ako uspete da tako glasno uzviknete i napravite zvuk od 1100 dB, naučnici tvrde to bi moglo da otvori crnu rupu koja bi uništila našu galaksiju.

Strah od muzike u nauci se zove melofobija.

Zvuk u prirodi

Erupcija vulkana Krakatau 1883. godine proizvela je najglasniji zvuk u prirodi ikad zabeležen. Odjekivao je svetom 7 puta pre nego što je utihnuo. Mogao se čuti na 6.500 km  udaljenosti, a ljudi koji su živeli na 160 km udaljenosi imali su trajni gubitak sluha.

Naučnici su jednom prilikom testirali inteligenciju životinje dabra tako što su u prirodi, na livadi preko kasetofona puštali zvuke tekuće vode. Rezultat eksprimenta je bio taj da je dabar počeo da pokriva kasetofon granama i blatom.

Plavi kitovi proizvode jedan od najglasnijih zvukova u životinjskom svetu. Na 188 decibela buka se može otkriti na daljini od preko 800 kilometara.

Jedna od najglasnijih životinja na planeti su škampi, tj. klješta škampi. Oni svojim kleštima mogu proizvesti i do 218 decibela glasan zvuk.

Slonovi se toliko boje pčela da je dovoljno da čuju zvuk zujanja pčele da bi se celo krdo dalo u beg. Oni su čak razvili poseban signal putem koga upozoravaju jedni druge na pčele u blizini.

Delfini mogu da čuju zvuk ispod vode udaljen čak 20 km!

Kretanje i stvaranje zvuka

Zahvaljujući Doplerovom efektu, muzički komad koji se emituje iz izvora koji se kreće dva puta brže od brzine zvuka čuje se u pravilnom vremenu i tonalitetu, ali unatrag.

Naučnici i dizajneri zvuka danas mogu precizno reparirati zvuk u video zapisu snimljenom bez zvuka – samo posmatranjem i merenjem mikro-vibracija neživih objekata u tom video zapisu. Neverovatna činjenica!

Zvučnici (na engleskom speakers i loudspeakers) su uređaju koji pretvaraju i projektuju zvuk kao odgovor na električni signal.

Zvučnici se nalaze u većini radija, plejera i TV aparata, a mogu se naći i u mnogim drugim električnim uređajima koji proizvode zvuk.

Zvučnici mogu biti žičani kad se povezuju preko audio kabla ili bežični, u tom slučaju zvučnik koji odašilje zvuk dobija signal u radio opsegu elektromagnetnih talasa (danas sve popularniji Bluetooth prenosni zvučnici).

Položaj zvučnika u sobi je izuzetno bitan, kao i položaj osobe u sobi, veličina prostorije i način na koji se zvuk apsorbuje u prostoriji, sve ovo utiče na kvalitet zvuka koji dolazi iz zvučnika.

Najčešći tip zvučnika koristi membranu koja je priključena na elektromagnete i reaguje na električni signal. Sve ovo je uzrok vibriranja membrane što u stvari proizvodi zvuk.

Zvučne membrane ili dijafragme obično su izrađene od papira, polipropilena, aluminijuma ili od kombinacije ovih materijala.

Od kraja 19. veka do danas proizveden je veliki broj različitih tipova i modela zvučnika (horn, bending wave, flat panel, plasma arc, digitalni zvučnici, itd.).

Zvučnici se obično prave u obliku kutije, tako da zvučni talasi na zadnjoj i zvučni talasi na prednjoj strani ne ometaju jedni druge i ne utiču negativno na kvalitet zvuka.

Zvučnici često imaju različite drajvere koji reprodukuju različite frekvencije zvuka koji u tehnici imaju nazive „wooferi“, „subwooferi“, „visokotonci“, „supertweeters“, „mid-range speakers“.

Primena zvučnih eksperimenata

Johann Philipp Reis bio je prvi naučnik koji je 1861. godine ugradio zvučnik u telefon, a Alexander Graham Bell je 1876. patentirao telefon čiji je sastavni deo bio zvučnik. Nemac Ernst Siemens, patentirao je poboljšan, unapređen zvučnik 1877. godine.

Na Olimpijskim igrama organizatori puštaju preko plejera i zvučnika unapred snimljen zvuk zaveslaja jer se pravi zvuk veslanja utapa tokom takmičenja u mnogo jači zvuk motora brodića koji prati regatu i helikoptera koji leti iznad vode.

Horor filmovi ponekad imaju elemenat zvučnog iznenađenja infrasound – zvuk ispod raspona ljudskog sluha. Iako ga ne možemo čuti, možemo ga osetiti. Stručnjaci kažu da infrazvuk dizajneri zvuka u film ubacuju s namerom da izazovu stanje anksioznosti, jeze i teskobe.

Infrazvuk je naziv za duboke zvučne frekvencije, niže od 16Hz koje naše uvo ne može registrovati. Taj zvuk prave turbine na vetar, avioni, vozovi, a u prirodi ih proizvode vodopadi, oluje i turbulencije vetrova.

„UVB-76“ je tajanstveni ruski radio signal (na 4625 kHz) koji se već gotovo 40 godina emituje. Prođe po nekoliko meseci bez zvukaa, a tada se umesto pištanja čuje glas na ruskom koji čita nepoznate brojeve i ruska imena. Tokom 2013. godine prvi put je UVB-76 saopštio smislenu rečenicu: „Naredba 135 je u procesu izvršenja“.

Kako vam se dopada?
  • Ocena:
Sending
User Review
4.91 (11 votes)

Valentina Branković

Valentina je diplomirani bibliotekar i informatičar. Šesnaest godina radi sa knjigama i čitaocima. Zaposlena u Narodnoj biblioteci Srbije na poslovima katalogizacije serijskih publikacija u COBISS platformi.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!