Saveti

Trikovi za poziranje

Influenserka

Možda mislite za sebe da niste fotogenični, ali to zasigurno nije istina. Gledamo slike modela, influnserki sa Instagrama i Fejsbuka i mislimo da nikada nećemo moći tako da izgledamo na fotografijama zato što nismo dovoljno lepi ili zato što nemamo savršeno telo. Ništa od ovoga nije istina. Jedino što je potrebno da naučite da biste imali savršene fotografije je da pozirate.

Kada je fotografija u pitanju, nije zapravo toliko bitno kako izgledate, toliko stvari zavisi od drugih faktora kao što su svetlost, pozicija kamere, umeće fotografa, kao i kako ste se vi sami postavili za fotografisanje.

Ne brinite, to je sve veština i da se naučiti. Čak i ti modeli koje gledate na društvenim mrežama i koji izgledaju tako savršeno su morali da nauče ove tehnike.

1)    Obratite pažnju na držanje

Verovatno ste i sami svesni koliko dobro držanje pravi razliku, ne samo na fotografijama već i uživo. Kad neko hoda opušteno i pogrbljeno to definitivno ne izgleda lepo, odmah izgledate privlačnije i prirodnije kada se ispravite.

Pravilno držanje i vama samima daje veći osećaj samopouzdanja. Zato ispravite leđa, spustite ramena, uvucite i stegnite stomak. Automatski ćete izgledati lepše.

Devojka uči citate o sreći

Dalje, fotografije celog tela ispadaju malo lepše kada se okrenete na stranu, a ne kad stojite tačno ispred kamere. Ugao od 45 stepeni može istaći najlepše na vašoj figuri, ovo se posebno odnosi na žene. Čak i da nemate istaknute kukove, na fotografiji će ispasti da imate kada se okrenete malo u stranu.

2)    Nađite pravo svetlo

Ako se fotografišete sami, ili ukoliko vas ne fotografiše profesionalac, morate da naučite kada je najbolje svetlo za slikanje. Najbolje su one fotografije sa prirodnim svetlom, amaterima je mnogo teže da manipulišu sa veštačkim.

Takođe, na fotografiji ne treba da bude previše svetla. Fenomenalne fotografije retko kad nastaju u podne kada svetlo „bije sa svih strana“. Mnogo sunca može uticati na to da slike budu previše svetle.

Fotografi smatraju da je u toku dana najbolje fotografisati pri izlasku i zalasku sunca. Tada svetlost dopire samo sa jedne strane, a opet vas osvetljava iako ste u senci.

Dobro mesto za fotkanje je i hlad, gde isto sunčevi zraci ne padaju direktno na vas, ali ga ima dovoljno za savršenu sliku.

3)    Položaj lica

Ovi trikovi za položaj lica mogu biti pomalo čudni, ali sigurno funkcionišu. Podignite malo obrve kada se fotografišete, tada izgledate kao da ste uradili fejslifting. Lice izgleda vedrije i otvorenije.

Skoro svi modeli imaju jednu stranu lica za koju smatraju da im je lepša. Te kada se fotografišete stanite tako da ona bude izražena. Lice nikad nije sasvim simetrično, jedna strana je obično blago spuštena ili ima određene crte koje nam ne imponuju toliko.

Nemojte nikada gledati u kameru širom otvorenih očiju, to može dati utisak kao da ste prestrašeni ili da „buljite“ u nešto – što zasigurno ne želite. Opustite oči. Najbolji način da vam se oči opuste jeste da se blago nasmejete.

Najlepše fotografije su one na kojima se prirodno smejete, primećuje se kada je osmeh veštački. Dok se smejete uslikajte nekoliko brzih fotografija zaredom. Tada ćete moći da nađete bar jednu koja vam se dopada.

Ako pokušavate da se slikate iz profila jezik stisnite uz nepce. Ovaj pokret oblikuje vilicu. A fotografije spreda izgledaju bolje ako glavu izbacite malo ka napred, ispred ramena. Samo nemojte preterati u tome jer može ispasti čudno.

Još jedan trik da izgledate opušteno i prirodno, a da nemorate da se smejete jeste da blago opusite donju vilicu i onda će se usne malo otvoriti. Uz prethodne savete možete steći utisak da treba da budete skroz ukočeni prilikom fotografisanja, što nije slučaj. Na fotografijama se može uhvatiti grč putem facijalne ekspresije.

Kako da ne izgledate zgrčeno, a da praktikujete sve već navedeno? Prosto, vežbom. Ako sami pravite selfije ili imate nekog ko bi da vas fotografišete možete se uvežbati da uvek izgledate na fotografijama najbolje što možete.

4)    Šta da radite sa rukama i nogama?

Ako poslušate sve već navedene savete fotografija neće dovoljno lepo ispasti ako ruke i noge držite uz sebe. Ruke izgledaju duže i oblikovanije ako ih malo odvojite od tela, nemojte ih nipošto držati uz trup jer to izgleda sasvim neprirodno, takav stav nemamo ni kad se ne fotografišemo.

Ruke odmaknite malo od tela, igrajte se sa njima. Ako ste u mogućnosti držite nešto u ruci, kafu ili torbicu, to može dati dinamičnost fotografiji. Stavite ruke u džepove od farmerica, džepove od jakne. Dodirujte lice rukama, uvijajte kosu, stavite prst na usnu (tako se dobija efekat flertovanja sa kamerom). Ako radite nešto sa rukama nećete izgledati ukočeno.

Noge isto treba aktivirati, a ne stajati sasvim uspravno. Ako ispružite jednu nogu i na nju prebacite svu težinu tela, noga će odmah izgledati duže.

Za dužinu nogu je i veoma bitan ugao slikanja. Ako je kamera previše gore, glava će izgledati veliko, a noge kratku, ako je kamera previše dole onda će noge biti preduge, a glava nesrazmerno mala. Zato je najbolje da kamera bude negde na sredini, u visini pupka za celo telo.

Poze u kojima sedite najbolje ispadaju kada blago raširite noge, odvojite ruke od tela, sustite ramen i ispravite leđa, ali opet ne toliko da to izgleda veštački. Dakle, malo raširene noge i prava kičma.

Upamtite i ovaj savet: što su vam neki delovi tela bliže kameri, izgledaće veće i duže. Ova igra perspektivama vam može poslužiti da vam noge ili ruke izgledaju izduženije.

5)    Koristite prave aplikacije i filtere

Kada naučite pravilno da pozirate sledeći korak do savršene fotografije je dobra obrada. Fotošop može drastično poboljšati kvalitet fotografije i istaći sve ono sto ste želeli.

Ako vas slika profesionalni fotograf, podrazumeva se da ćete fotografije koje dobijete biti obrađene u fotošopu. A one najlpše definitivno zalsužuju štampanje i uramljivanje. Tada ćete imati podsetnik koliko dobro možete da izgledate.

Izrada ili štampanje fotografija je danas moguće i online putem interneta. Sve što treba da učinite je da pošaljete svoje fotografije na online štampanje, a onda ćete ih posle dan ili dva dobiti na vašu kućnu adresu.

A ako sami pravite fotografije postoje aplikacije koje možete preuzeti na vašem Android ili Apple telefonu. Neke od najpoznatijih su VSCO ili Snapseed gde vam neće biti potrebno veliko umeće u fotografisanju da biste napravili savršene fotke.

6)    Kvalitet se stiče kvantitetom

Svakome su danas putem interneta dostupni ovi saveti za poziranje, ali mnogi neće istrajati u nameri da uvežbaju da izgledaju savršeno na fotkama. Kao što smo na samom početku teksta već napomenuli, ovo je veština – da biste postali dobri u njoj potrebna vam je vežba i to dosta vežbe.

Prvi korak je uvek da otkrijete šta se sve od ovih saveta odnosi na vas. Recimo, nekim figurama prosto ne odgovara ugao od 45 stepeni i lepše izgledate kada je kamera tačno ispre vas. Neko lepše izgleda kada slika profile, a neko ne.

Morate najpre eksperimentisati da biste ovo otkrili, a kada nađete te poze koje vam najviše odgovaraju i koje vam imponuju – uvežbajte ih. Naravno, to ne znači da ne treba da budete spontani na fotografijama.

Što više budete vežbali ove poze, to će vam one biti prirodnije. Sa sve češćom primenom će vam se verovatno i stav dosta poboljšati, čak i kad je kamera isključena. Biće vam potrebno manje truda da ispadnete prirodno na fotografijama, izgledaćete i prirodno, a i znaćete da istaćete sve vrline vašeg lica i tela.

Alisa

Postoji ili evolucija ili devolucija. Stagnacija je devolucija.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Izabrano

Ovo vredi znati o ishrani

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!