Karijera Tržište rada

Top 10 poslova u Americi koji polako nestaju

posao

U slučaju da ste mislili da ostvarite svoju karijeru kao državni službenik, ovo su zanimanja koja bi definitivno trebalo da izbegavate.

Kako tvrdi CareerCast (američki nacionalni portal za traženje posla), karijera u pošti je najugroženija jer je bazirana na slabim izgledima za zapošljavanje i na nju najviše utiču kako ekonomske tako i tehnološke promene. Vaš plan B nikako ne bi trebalo da uključi ni novinarstvo, ni posao stjuardese, jer su i oni takođe u nestajanju. Danas je za jednu trećinu manje novinara nego što ih je bilo 1989. godine.

Svake godine, CareerCast istražuje koji su to poslovi koji nestaju. Njihova lista iz 2016. jasno pokazuje stalni marš tehnologije koji utiče na smanjivanje broja zaposlenih u oblastima koje su najviše pogođene ovim promenama.

Ukoliko se nadate dugoj i uspešnoj karijeri, klonite se ovih 10 oblasti i istražite nove mogućnosti.

1. Karijera u poštipošta

Prosečna godišnja plata: 53.100 $
Projektovani rast do 2022: -28%

Zašto ovaj posao nestaje: Zbog SMS poruka, e-mailova, online chat-a i društvenih mreža sve je manja potreba za poštanskim uslugama. A da ne zaboravimo i elektronsko plaćanje računa. Ovo je jedan rastući trend, pa nije ni čudo što je Poštanska služba SAD nedavno otpustila čak jednu trećinu svoje radne snage.

2. Čitač brojila

Prosečna godišnja plata: 37.580 $
Projektovani rast do 2022: -19%

Zašto ovaj posao nestaje: Mašine proveravaju brojila i šalju očitane podatke online portalima gde to može biti provereno od strane i fizičkih i pravnih lica.

3. Farmer

Prosečna godišnja plata: 69.300 $
Projektovani rast do 2022: -19%

Zašto ovaj posao nestaje: Spajanje više farmi u veće, ali sa istim iznosom kultivisane zemlje, donosi tužne izglede farmerima širom SAD.

4. Novinarnovinarka

Prosečna godišnja plata: 37.090 $
Projektovani rast do 2022: -13%

Zašto ovaj posao nestaje: Do kraja 2014. godine bilo je preko 1.000 vrsta novina u SAD. Prihod od štampe je opao za više od trećine od 2005. godine. Isti taj broj se takođe odnosi i na smanjenje zaposlenih u novinarstvu, upoređujući sa njegovim vrhuncem 1989.

5. Zlatar

Prosečna godišnja plata: 35.350 $
Projektovani rast do 2022: -10%

Zašto ovaj posao nestaje: Glavni faktor smanjenja posla za zlatare je uvoz ili naručivanje zlata van granica SAD.

6. Stolari

Prosečna godišnja plata: 33.360 $
Projektovani rast do 2022: -9%

Zašto ovaj posao nestaje: Zahvaljujući rastućoj mehanizaciji i poboljšanjima u opremi za sečenje i obradu drveta, stolari sve više postaju zastarelo zanimanje.

7. Stjuardese

Prosečna godišnja plata: 37.240 $
Projektovani rast do 2022: -7%

Zašto ovaj posao nestaje: Vazuhoplovna industrija je pod velikim uticajem privrede, a aviokompanije ne mogu zaposliti nove stjuardese zbog sindikalnih ugovora i većih cena goriva. Teško da će biti konkursa za nova radna mesta, jer ima previše kandidata, a premalo otvorenih pozicija na raspolaganju. Nove pozicije će se otvoriti tek kada stjuardese odu u penziju ili kada prestanu da rade.

8. Radnik na mašinama u proizvodnjifabrika

Prosečna godišnja plata: 32.950 $
Projektovani rast do 2022: -6%

Zašto ovaj posao nestaje: Automatizovane mašine sada preuzimaju mesta mnogim izvršiocima, pa je zapošljavanje u proizvodnim pogonima u padu.

9. Pokrovitelj osiguranja

Prosečna godišnja plata: 62,870 $
Projektovani rast do 2022: -6%

Zašto ovaj posao nestaje: I ovde je kompjuterizovana automatizacija glavni krivac koji brzo eliminiše ovakve poslove.

10. Krojačica/Krojač

Prosečna godišnja plata: 26.460 $
Projektovani rast do 2022: -4%

Zašto ovaj posao nestaje: Ne samo da se šivenje uglavnom radi u inostranstvu, i to po niskim cenama, nego i lokalni krojački saloni koji rade prepravke sada trebaju da se takmiče sa trgovcima koji nude popravke uz kupovinu.

Sve u svemu progoze za ove poslove nisu dobre. Da li mislite da postoji još neko zanimanje u izumiranju koje bi po vama trebalo da se spomene?

Izvor

Igor Tomić

Igor Tomić se preko pet godina bavi Online Marketingom, pre svega optimizacijom sajtova za pretraživače (SEO), Content Marketingom i pisanjem.

Takođe vodi svoj blog na adresi igortomic.net.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!