Nauka

Srpska naučna televizija (SNTV) kao dobar model TV programa u Srbiji

Srpska naučna televizija
Srpska naučna televizija

Mišljenja sam da i naučna fantastika na televiziji (čak i kad je loše predstavljena) može poslužiti kao inspiracija svima nama kojima je jako stalo do znanja i nauke.

Kao dete sam na televiziji gledala izvrsne naučno-obrazovne programe.

Setimo se „Opstanka„, „Nedeljnog zabavnika„, „Čik pogodi ko sam“ i ostalih. Išla sam u osnovnu školu ali se dobro sećam moje sreće (nekih jutara kad ne odem u školu, zalepim se ispred TV aparata koji nema daljinski) i uživanja uz „Mali program„, „Kolariću-Paniću„, „Kockicu„. Sve ove emisije su potpirivale našu radoznalost, zanimanje, ljubav prema nauci, obrazovanju, prirodi, druženju.

Da li mislite da su televizijski programi koji se bave znanjem i naukom danas bolji nego ranije?

U traganju za odgovorom na ovo pitanje došla sam do sledećeg zaključka: na žalost, nisu.

Nekada su obrazovno-naučni programi na televiziji bili bolji sa koje god strane ih posmatrali: sa sadržajne, formalne ili edukativne.

Danas, naučno-obrazovni program na našim domaćim televizijama je tako retka pojava  (razlozi su nam svima poznati, neću ni reči o njima). Sjajne emisije ovog tipa su meni omiljene emisije: „Beokult„, „Metropolis„, „Kontekst 21„, „Vidik„, „Kvadratura kruga„, „Ostavi sve i čitaj„, da nabrojim samo domaću produkciju.

National History, Discovery i ostali uvozni programi su neka druga priča. Međutim, od 2012. godine postoji domaća televizija koja se emituje preko određenih kablovskih operatera i koja emituje odlične priloge i sadržaje iz domena nauke, obrazovanja, kulture.

Srpska naučna televizija (SNTV) je osnovana je kao projekat nevladine i neprofitne organizacije – ”Komitet znanja Srbije”. Jedinstvena u Srbiji, obrazovna, neprofitna i nezavisna TV stanica mladih akademaca, entuzijasta i aktivista, kako sami autori navode u kratkom opisu njihovog rada, „ima za cilj promociju nauke, kulture i umetnosti kroz emisije namenjene deci ali i odraslima„.

Njihova želja je da kvalitetnim programskim sadržajem postanu vodeća obrazovna televizija na ovim prostorima u promovisanju pravih vrednosti svakog društva: znanja, umeća i umetnosti.

Jedan od osnovnih zadataka SNTV-a je permanentno informisanje u domenu naučnih dostignuća na globalnom nivou, kao i modernih kulturnih tokova. Njihova TV produkcija se emituje preko kablovskih paketa širom Srbije: IPTV Telekoma Srbije, Pošte NET KDS, Orion Telekoma. Radijus Vektora, i još nekih TV kablovskih sistema. Funkcionišu i na teritoriji Crne Gore, BiH, a uskoro ulaze kažu i u ostale kablovske TV sisteme širom Srbije.

Kako radi Srpska naučna televizija (SNTV)?

Zanimljivim programskim sadržajima rade na edukaciji i informisanju ali i na popularizaciji nauke, kulture i umetnosti domaćih naučnika i umetnika. Entuzijasti, vredni i sposobni mladi ljudi posao obavljaju tako da je jedna osoba obučena da snimi, režira, napravi scenario, ali i da vodi program.

Imaju dvadesetčetvoročasovni program, oko šest sati premijernog programa koje kasnije repriziraju preko kablovskih operatera.

Šta nam nudi SNTV?

Ovde možemo upoznati umetnike, naučnike, kulturne radnike iz Srbije čiji rad je priznat u celom svetu.

Navešću nekoliko primera.

Mladi doktor fizike Nikola Škoro govori o svom radu na polju termičke plazme (da li ste znali da su fluorescentna svetiljka i pikseli koji formiraju sliku na plazma televizoru primeri „termički neuravnotežene plazme“?).

Upoznajemo naučne Institute Srbije ( Institut za molekuralnu genetiku pravi biorazgradivu plastiku u svojim laboratorijama).

Prilog o izložbi „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“ u Istorijskom muzeju Srbije. Izložba obeležava 100 godina od kada je slavni naučnik prijavio svojih sedam patenata i 80 godina od Pupinove smrti.

Nadam se da smo je svi posetili, ko nije, evo informacije da je zbog velike zainteresovanosti izložba produžena po drugi put! Ovaj najobimniji presek života i dela Mihajla Pupina, može se pogledati do kraja 2016. godine. I još mnogo, mnogo drugih delića kolaža ovog naučno-obrazovnog programa o pametnim, sjajnim, angažovanim stvaraocima lepe nam Srbije.

 

Emisije Srpske naučne televizije

 

Sa kvantne tačke – upoznaje gledaoce sa fizikom, matematikom; Evo jedne zanimljive emisije o Maksvelovom demonu,

Portret kod Ivana”- slikar koji intervjuiše (i usput portretiše) nekog našeg poznatog umetnika koji na kraju razgovora dobije na poklon taj portret. Takav vid intervjua je baš inovativan i zanimljiv;

Na kauču se bavi psihologijom, životom, modelima životnih obrazaca;

Na licu mesta”, emisija kolažnog tipa, prilozi o tekućim dešavanjima u oblasti kulture, obrazovanja. U jednoj emisiji prikazani su divni likovni radovi i prezentacije studenata završne godine Grupa za grafički dizajn, unutrašnju arhitekturu i zidnog slikarstva Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu. U jednom prilogu upoznali smo porodicu Đurić koja na svojoj biciklističkoj turneji obilazi svet i udaljena mesta pa su tako došli do pustinje Atakama.

Eto nama prilike da svoje znanje obogatimo ovim hvale vrednim sajtom http://sntv.rs/!

Prijavite se na njihov YouTube kanal, pa ukoliko se slažete sa misijom ovih entuzijasta podelite ovaj članak na socijalnim mrežama!

Oceni
5

Siže

Srpska naučna televizija (SNTV) je osnovana je kao projekat nevladine i neprofitne organizacije – ”Komitet znanja Srbije”. Jedinstvena u Srbiji, obrazovna, neprofitna i nezavisna TV stanica mladih akademaca, entuzijasta i aktivista, kako sami autori navode u kratkom opisu njihovog rada, „ima za cilj promociju nauke, kulture i umetnosti kroz emisije namenjene deci ali i odraslima“.

Sending
User Review
5 (4 votes)

Valentina Branković

Valentina je diplomirani bibliotekar i informatičar. Šesnaest godina radi sa knjigama i čitaocima. Zaposlena u Narodnoj biblioteci Srbije na poslovima katalogizacije serijskih publikacija u COBISS platformi.

komentara

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Odlično izabrana tema i krajnje korisna!

    Vidim da YT kanal srpske naučne televizije ima ogroman broj korisnih klipova i kako puno puta dok nešto radim mogu da pustim YT u pozadini evo odlične integracije 🙂

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!