Saveti

Saveti za uspešno traženje posla u 2018. godini

Traženje posla može biti izuzetno stresno i iscrpljujuće, ali samo ako verujemo da je sve u tuđim rukama. Zapravo, veliki deo potrage zavisi od samih kandidata i adekvatne pripreme za ovaj proces, kao i njihove svesti o tome da posao u najvećem broju slučajeva neće doći sam od sebe.

Dok je nekada bilo dovoljno aplicirati i čekati na poziv, danas je potrebno prikazati se kao poželjan kandidat putem raznih kanala komunikacije. U nastavku teksta donosimo korisne savete za uspešnu potragu za poslom.

#1 Dobar CV je glavni adut u traženju posla

CV ili radna biografija predstavlja rezime vašeg dosadašnjeg rada i iskustva, pa je to jedan od presudnih faktora kada je apliciranje za posao u pitanju. Poslodavci daju prvenstveno kandidatima koji su, na osnovu svog dotadašnjeg iskustva, podobniji za određeno radno mesto, pa je preporučljivo da aplicirate za one poslove koji sam vam bliski i po interesovanjima i po iskustvu.

Ako niste sigurni kako napisati CV jer vam nedostaju konkretne stavke koje vas kvalifikuju za tačno određeni posao, svakako navedite svoja dostignuća kakva god ona bila, jer se sve uzima u obzir. Fakultetska takmičenja, seminari i konferecije koje ste posećivali dosta govore o vama, a u kombinaciji sa vašim nastupom pred poslodavcem, mogu da vas dovedu do željenog posla. Svako dodatna stavka u vidu radnog iskustva može biti samo dodatni plus.

Sređivanje i slanje radne biografije

Pre nego što ga pošaljete, odvojite nekoliko sati da detaljno sredite CV. Velika konkurencija vlada na tržištu rada, pa se za veliki broj radnih mesta prijavi i po nekoliko stotina kandidata.

To pred vas stavlja ozbiljan zadatak, da se izdvojite u masi, prvenstveno svojom prijavom a kasnije i drugim faktorima. Kada unesete sve relevantne stavke u vaš CV, pokušajte da ih sortirate prema važnosti koju mogu da imaju za posao koji aplicirate. To znači da ćete svaki put prilikom apliciranja sadržaj prilagođavati zahtevima radnog mesta, menjajući uglavnom njegov raspored, a ne suštinu.

Estetski momenat je takođe bitan jer veliki broj ljudi ima vizuelno pamćenje, pa pokušajte da svoj CV dizajnirate tako da bude pregledan, uredan i da sadrži sve potrebne delove. Lični podaci (ime, prezime, broj telefona, adresa i e-mail adresa) su obavezni, i najčešće se unose na samom vrhu biografije, uz fotografiju. Istaknite ovaj deo, kako bi vaš kontakt bio lako uočljiv ako poslodavac odluči da vas pozove. Fotografija i drugi detalji na CV-u treba da budu odmereni, pristojni i u poslovnom duhu.

Pre nego što pošaljete CV, budite sigurni da je istinit, pismen i adekvatan. Lažne stavke i preuveličavanje sopstvenih mogućnosti će biti prepoznate kao pokušaj prevare čim dođete na sam razgovor, jer ga sa kandidatima vode eksperti koji su obučeni da prepoznaju ovakve stvari. Takođe, tačnost u pisanju je neophodna, jer gramatičke greške ostavljaju utisak nedovoljne posvećenosti što će vas okarakterisati kao nepoželjnog kandidata. Poslednja, ali ne manje bitna stavka se odnosi na urednost, kompatibilnost i pristojnost.

#2 Komunikacija sa poslodavcem: E-mail i razgovor za posao

Prvi kontakt sa poslodavcem se najčešće ostvaruje putem e-maila, kada se prijavljujete za otvorenu poziciju. Već pomenuta konkurencija nas tera na originalnost i kreativnost, pa je poželjno da ih pokažete već u samom e-mailu. To ne znači da treba da zvučite neozbiljno ili da izveštačeno, već da se prilagodite duhu pozicije za koju se prijavljujete.

Pokušajte da pokažete iskrenu zainteresovanost za taj posao, pa umesto rutinske poruke u kojoj obaveštavate poslodavca da se prijavljujete, napišite i gde ste saznali za konkurs i dodajte da stojite na raspolaganju. Automatski ćete poboljšati utisak o sebi u moru prijava za posao koje liče jedna na drugu.

Poželjno je da u telu mejla ostavite svoj kontakt telefon i da, pored CV-ja, priložite i motivaciono pismo i preporuke ukoliko ih posedujete. Ozbiljna elektronska adresa se podrazumeva, pa izbegavajte da aplicirate sa mejlova koji sadrže vaše nadimke ili neadekvatne poruke. Ime i prezime uz manje ili veće varijacije će biti sasvim dovoljno.

Poželjno ponašanje na razgovoru za posao

Poziv i priprema za razgovor za posao znači da ste prethodno navedene korake uspešno obavili, pa pošto ste uspeli da se izdvojite u moru prijava, sada treba da pokažete zašto ste baš vi prava osoba za datu poziciju. Tremu ostavite kod kuće, jer vas može samo sputavati i predstaviti u negativnijem svetlu od onog kakvi zaista jeste.

Umesto razmišljanja o onome što predstoji, pobrinite se da vaša odevna kombinacija odgovara tipu posla koji ćete možda dobiti. Svakako se preporučuju poslovne kombinacije, neutralne boje i pristojni dezeni. Vaša odeća treba da ostavi pozitivan utisak ali ne i da potpuno skrene pažnju sa onog najvažnijeg – vaše priče i ponašanja. Govor tela iskontrolišite u najvećoj mogućoj meri, jer iako toga nismo svesni, pokreti i pogledi nas odaju na svakom koraku. Sedite uspravno, rukujte se sa poslodavcem, ponašajte se prirodno i to će biti dovoljno da delujete sigurno u sebe.

Ukoliko znate zašto ste došli i možete da stanete iza svega navedenog u CV-ju, vaše samopouzdanje ne može biti narušeno. Zbog ovog je bitno da svaka stavka vaše biografije bude tačna, a motivaciono pismo krajnje iskreno i bez suvišnih floskula.

Tokom razgovora ćete samo potvrditi ono što ste već napisali, dodati nešto karakteristično i ponuditi rešenja za neka problemska pitanja koja vam budu postavljena, a koja su u vezi sa pozicijom. Umesto na naučene fraze, oslonite se na sopstveno nahođenje i izađite sa razgovora zadovoljni svojim nastupom.

#3 Važno je biti online prilikom traženja posla

Ogroman broj interakcija i procesa se odvija u virtuelnom prostoru, pa se tako pojavila i platforma značajna za traženje posla, kao i za same poslodavce. LinkedIn je društvena mreža namenjena poslovnom svetu, i predstavlja novi način da dođete do posla, odnosno da poslodavci pronađu vas.

Poslodavcu je dovoljno da ukuca vaše ime i prezime da pronađe vaš virtuelni CV, a kompanije sve više dolaze do radnika upravo na ovaj način. Neretko će se u oglasu za posao zahtevati da u prijavu unesete vaš LinkedIN, pa se potrudite da ga sredite po istim pravilima koja važe i za CV.

Nije retkost da poslodavci pregledaju vaše prisustvo na internetu uključujući Facebook i druge društvene mreže, pa ukoliko ne želite da izlažete svoju privatnost ili uklanjate određeni saržaj, onda zaključajte profil i osigurajte da vaš sadržaj mogu videti samo prijatelji.

Prednost interneta je i u tome što aktuelne oglase za posao možete pretraživati i iz svoje fotelje, a dovoljno je samo da znate nekoliko ključnih sajtova koji obavljaju pretragu za vas. Platforme za traženje posla poput sajtova sa studentskim poslovima su odličan izvor najnovijih oglasa, a na vama je samo da ažurno pratite dešavanja i aplicirate na željene adrese.

Alisa

Postoji ili evolucija ili devolucija. Stagnacija je devolucija.

komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Smatram da je stav jako bitan. Dobar CV da biste dobili priliku za razgovor, a onda se pojavite, izgledate profesionalno, imate drzanje, pucate od samopouzdanja i od spremnosti.

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!