Saveti

Rančevi i školske torbe za vaše dete

Uskoro će vaše dete krenuti u prvi razred i treba da mu kupite prvi, pravi školski ranac? Ili je vaše dete završilo osnovnu i sada traži “ozbiljniju” torbu za srednju školu? Deluje kao vrlo jednostavna kupovina – u pitanju je samo ranac. Međutim, ovaj ranac će uticati na držanje i zdravlje vašeg deteta.

Zato je cilj kupiti jednu idealnu školsku torbu koju će dete moći da koristi više godina, a ne neodgovarajuću, koja će ubrzo morati da bude zamenjena. Ali, kako izabrati najbolje kad postoji toliko brendova?

Školske torbe za prvake

Biranje školske torbe za prvaka može da bude vrlo zabavno iskustvo za vaše dete. Zato mu dozvolite da kaže koji mu se ranac najviše dopada, prema izgledu, a onda vi razmislite o funkcionalnosti i praktičnosti istog.

Prvo o čemu treba da razmislite je koja veličina ranca vam treba. Razmislite o odnosu visine vašeg deteta i težine ranca. Zatim odgovorite na sledeća pitanja: da li će ga koristiti za mnogo knjiga, ili će pak, u njemu nositi samo sveske (ako postoje školski ormarići u njegovoj školi)? Da li će ponekad nositi u školu tablet ili laptop? Da li će nositi spakovanu užinu? Da li će ga koristiti za olovke i bojice, bez posebne futrole za njih? Da li mu treba posebna pregrada za flašu vode ili za mobilni telefon?

Nakon što dođete do zaključka o veličini školskog ranca ili torbe koja je vašem detetu potrebna, pređite na sledeću bitnu stavku – materijal od kog je napravljen. Od materijala zavisi koliko će ranac biti težak i izdržljiv.

Rančevi od sintetičkog materijala su izdržljivi i trajaće duže od onih od prave ili eko kože koja može biti nezgodna za održavanje. Takođe, rančevi od sintetičkih materijala su najlaganiji. Kožne torbe su teške i pre nego što su napunjene sveskama i knjigama. Sintetički materijali kao što su  poliester i najlon vodootporniji su od prirodnih materijala, poput pamuka. Međutim, ako vodite računa o ekologiji, onda izaberite ranac od prirodnih vlakana, poput konoplje, koja su ekološki održivija od sintetike.

Ono što mnogima promakne u gužvi pri kupovini ranca za prvaka jeste – da li rajsferšlusi rade. Obavezno isprobajte da li su dovoljno čvrsti i da li se lako zatvaraju. Najpraktičniji izbor su dvosmerni rajsferšlusi – lakše se dođe do sadržaja torbe sa njima. Izbegavajte plastične i lagane rajsferšluse – veća je verovatnoća da će se pokvariti nego teži, metalni.

Zbog zdrave kičme vašeg deteta, i zbog njegove udobnosti, izaberite ranac čiji su kaiševi vrlo široki i postavljeni mekim materijalom. Uvek je bolje odlučiti se za ranac koji ima dva kaiša, a ne jedan, zbog bolje raspoređene težine. Odlično je kad školske torbe i rančevi imaju podesive naramenice – one treba da budu podešene tako da ranac fino naleže na najjači deo leđa.

Prema istraživanjima, ranac bi trebalo da se naslanja na leđa na 2 cm iznad struka
Ako se ranac prilikom kretanja deteta okreće ili previše naslanja na njegova leđa – može doći čak i do povreda. Prema istraživanjima, ranac bi trebalo da se naslanja na leđa na 2 cm iznad struka. Najbolje je da meko punjenje ranac ima upravo na delu koji se dodiruje sa leđima.

Verovatno mislite da niko ne bi nosio ranac koji ima dodatni kaiš za pojas, ali nije loše da imate i ovu opciju u vidu, kao dodatnu meru predostrožnosti.

Nemojte izgubiti iz vida da će taj ranac nositi vaše dete, a ne vi – zato je neophodno da se detetu sviđa dizajn. Aplikacije i ilustracije iz crtanih filmova i video-igrica su u redu, sve dok ranac ispunjava kriterijume o kojima smo govorili gore.

Rančevi za školu na točkiće

Ženski ranac sa točkićima
Ženski ranac sa točkićima

U poslednjim godinama rančevi za školu na točkiće postali su vrlo popularni iz vrlo prostog razloga – knjige za osnovnu i srednju školu postaju sve teže i teže, a lakže je vući nego nositi teret na leđima. To je velika prednost ovakve vrste rančeva i torbi, a na sledeće stvari treba obratiti dodatnu pažnju.

Kako su rančevi sa točkićima zbog dodatne opreme (okvir, ručica i točkovi) u startu teži od običnih rančeva pre svega se uverite da ovakav ranac vaše dete može da podigne bez problema kad je prazan. Nekad je teško kretati se sa ovakvim tipom torbe kroz gužvu, na primer, u hodnicima škole za vreme odmora, pa se uverite da ga dete može i na drugačiji način koristiti, sem da ga „vozi“.

Školske torbe za dečake i devojčice

Ako imate i dečaka i devojčicu koji su spremni za školu, i sami znate da im ne možete kupiti dva ista ranca. Iako bi bilo lakše da odmah izaberete jedan model, poručite dva komada i sa kupovinom završite što pre – odvojite malo vremena da pogledate šta se nudi na tržištu. Najbolje je da se konsultujete ni sa kim drugim nego sa svojom decom.

Možda oni baš žele da imaju iste rančeve – onda blago vama. Međutim, češće će slučaj biti da devojčica želi ranac ili torbu sa junacima iz njenog omiljenog crtaća, a dečak sa svojim omiljenim superherojima. Takođe, na tržištu rančeva i torbi, pravi se razlika u dizajnu rančeva – pa tako imamo različite kolorite, šare, paterne, aplikacije.

Rančevi za srednju školu

Odličan ranac za srednju školu
Odličan ranac za srednju školu

Rančevi za srednju školu razlikuju se od rančeva za osnovnu školu – kako po dizajnu tako i po nameni. Srednjoškolci će svoje rančeve nositi i na ekskurziji po inostranstvu, letnjim muzičkim festivalima, kad putuju na more sa društvom.

Zato pri kupovini treba gledati i neke dodatne karakteristike koje možete ignorisati kad kupujete za đaka prvaka.

Srednjoškolska torba bude dovoljno izdržljiva i za druge namene koje nisu samo nošenje knjiga i svesaka. Odlično je ako nađete vodootporni ranac koji će na sigurnom čuvati sve što se nalazi u njemu.

Čak iako srednjoškolac ne planira da ide na veslanje ili rafting, desiće se da ga nespremnog „uhvati“ pljusak od kog ne može da se sakrije na vreme.

Srednjoškolska torba ili ranac voziće se po gradskim ili međuanrodnim autobusima, vozovima, pa čak i u avionima. Koristiće se mnogo – jednostavno su mnogo jednostavniji od kofera, čak i od onog najmanjeg. Lako ga je poneti za noćenje preko vikenda kod drugara ili drugarice.

Mala napomena – u avion je dozvoljeno uneti ranac veličine 45 inča (22 x 14 x 9 in) il 115 cm (56 x 36 x 23 cm), uključujući ručku i točkiće.

Kupite ranac koji ima skrivene unutrašnje džepove i pregrade koji će biti prepreka lopovima i džeparošima ukoliuko se okome baš na vašeg srednjoškolca. Tražite ranac sa sakrivenim rajsferšlusom, koji je bliži telu. Unutrašnji odeljci za telefon, novčanik i ključeve najbolje će čuvati vredne stvari.

Što se kaiša ranca ili torbe tiče, isto je pravilo kao i za đake prvake – bitno je da su meko postavljeni, široki i izdržljivi. Bolja je opcija dva kaiša od samo jednog.

Postoje i rančevi koji su „produživi“ – odnosno imaju dodatni deo koji po potrebi može produžiti veličinu ranca i tako biti idealan za pakovanje jakne ili kabanice, na primer. Takođe, srednjoškolci su mnogo više u dodiru sa tehnikom od prvaka pa im trebaju rančevi sa posebnim odeljcima za laptop, tablet, fotoaparat.

Srednjoškolci, razumljivo, više vole jednostavnije rančeve od osnovaca – u jednoj boji, uglavnom neutralnoj, kako bi mogli da ga kombinuju u svim odevnim kombinacijama, i naravno, bez likova iz crtaća.

Online radnja ili stvarna prodavnica? Gde je najbolje kupiti ranac ili torbu?

Gde je bolje kupiti ranac ili torbu – u online radnji ili u običnoj, klasičnoj prodavnici? Ako uspete da nađete sajt na kom su sve karakteristike ranca detaljno objašnjenje, uz nekoliko slika, mi predlažemo ovakvu kupovinu jer nudi više pogodnosti – akcije, popuste i npr. besplatnu dostavu – u odnosu na klasičan način kupovine.

Ako se plašite da ranac neće odgovarati kad ga vaš prvak ili srednjoškolac isproba uživo ili jednostavno želite da ga zamenite za neki drugi kad ga vidite – uvek možete pisati online kontakt centru ili ih pozvati i dogovoriti se oko zamene ili povraćaja novca.

Uz Pulse rančeve i torbe dobijate dve godine garancije
Na srpskom sajtu http://pulseserbia.com/ možete naći veliki izbor rančeva i torbi – za vrtić, školu, mališane, tinejdžere, planinarske, sportske, anatomske… Podeljeni su po uzrastu, tipu i dizajnu. Najvažnija informacija je da su Pulse rančevi za školu napravljeni od bez toksičnih materija koji su PVC FREE i koji su 100% vodootporni. Takođe, uz Pulse rančeve i torbe dobijate dve godine garancije – sigurni ste da će vas godinama dobro služiti njihov proizvod.

Njihove rančeve možete naći i u maloprodajama širom Srbije, ali posebne pogodnosti dobijate online kupovinom. Nakon što naručite, proizvod vam stiže na kućnu adresu i plaćate pouzećem. Najbolje od svega, za narudžbine preko 2.000 dinara dostava je besplatna.

Outlet za školske torbe i rančeve

Posebno je zanimljiv outlet deo sajta gde možete pronaći artikle sa akcijskom oznakom -25% popusta. Ovo su modeli koji su preostali iz prethodnih kolekcija i za njih, takođe, važi garancija od dve godine.

Najbolji rančevi i torbe su oni koji imaju garanciju kvaliteta i koji su napravljeni od izdržljivih i proverenih materijala. Pretraživanjem na internetu možete pronaći sve to u jednom proizvodu – i više.

Preporuka
  • Ocena:
5

Siže:

Napisano u saradnji sa Pulsserbia. Na sajtu Pulseserbia.com možete naći veliki izbor rančeva i torbi – za vrtić, školu, mališane, tinejdžere, planinarske, sportske, anatomske… Podeljeni su po uzrastu, tipu i dizajnu. Pogledajte cene, iznendićete se!

Sending
User Review
5 (2 votes)
Alisa

Alisa

Postoji ili evolucija ili devolucija. Stagnacija je devolucija.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!