Mi smo ono što čitamo

Porcija zdravlja – nova knjiga Ane Gifing

Posle „Hrono ishrane za početnike„, ovo je druga knjiga koju čitam od Dr Ane Gifing.

Jedan od razloga zašto pišem recenziju leži u pažljivo odabranoj reči iz naslova „porcija„, koja, bar za mene, ima jedan širi integrativan smisao.

Reč „porcija“ asocira me na kvant, tj. nedeljivu porciju energije, te samim tim i na kvantne fenomene, koje hobistički pratim duže od jedne decenije (od nanoelektronike, preko kvante informatike do makroskopskih kvantnih fenomena u biologiji (fotosinteza, biofizički modeli svesti…)).

Razlog recenzije leži i u pretpostavci koja se pokazala tačna i o kojoj ću pisati pred kraj teksta, a zanimalo me je da li je doktor Ana Gifing u nekom trenutku pisala o korelaciji između hrane i asocijativnih lanaca misli, tj. svesti u širem smislu reči.

Dobar naslov je učinio da preskočim nekoliko knjiga kupljenih pre ove, budući da je verovatno svima nama jednostavnije kupiti knjigu, nego naći vremena za čitanje.

Ali najpe nešto o autoritetima

Pisao sam već da u tvrdim naukama (fizika na primer), jedan izuzetak ruši celu teoriju, a u mekim (ekonomija na primer), jedan izuzetak snažno potvrđuje teoriju. Medicina i nutricionizam, usled kompleksnosti fenomena koji se tu prepiliću, pre su meke nauke i zato tu važe malo drugačija pravila.

Ali da se ne bavimo rigidnošću naučnih okvira, korisna tehnika jeste sud autoriteta i dobro je da definišete svoje autoritete u ovakvim oblastima, bilo da je reč o medicini, nutricionizmu, politici, psihologiji, marketingu, ako hoćete i umetnosti i tako dalje…

Zbog ovako klizavog terena, ljudi prečesto sami sebe smatraju autoritetom za svaku oblast i onda nije ni čudno da smo tu gde jesmo.

Ovu metodologiju autoritizacije možete primeniti univerzalno, a evo usled kojih činjenica dr Ana Gifing je neosporni autoritet na polju ishrane:

– prvi je formalno obrazovanje, dakle završila je zvaničan fakultet i višedecenijsko iskustvo ostvarila u institutu
– drugi je kontinuirano samoobrazovanje, koje sprovodi bilo kao učesnik na relevantnim svetskim kongresima, bilo kao predavač (neke od činjenica u knjizi su aktuelni zaključci sa prestižnih predavanja iz ove oblasti). Da ne idem sada preširoko, samoobrazovanje se nastavlja i kroz pisanje knjiga, moj prijatelj Bane Maričić bi rekao znanje se množi deljenjem.
– i treći, možda i najbitniji je uzorak, koji u ovom trenutku verovatno broji oko 100.000 ljudi koji su prošli kroz Dr Gifing centar. Ovo je svakako impresivna brojka za zaključke koje god vrste.

Pored ovog, dobro je da na aktuelnoj temi u nekoj oblasti znate razlike između vašeg stava (preduslov je da imate stav :)) i stava autoriteta koji vam je najbliskiji. Tako se dobro uči.

Hajde sada o knjizi

Knjigu "Porcija zdravlja" možete naručiti ovde
Knjigu „Porcija zdravlja“ možete naručiti ovde

Porcija zdravlja“ jeste visokodisciplinarna monografija na temu zdrave ishrane.

Knjiga je dramatično bitna zbog centralne teme kojom se bavi, a to je uticaj ishrane na zdravlje. Većina nas prosto veruje da zna šta je zdrava ishrana, ali kad se stvarno zapitamo po dubini „šta je to“ i kako da se zdravije hranimo onda prosto malo slegnemo ramenima.

Zato je knjiga namenjena svima. Onima koji imaju problema sa gojaznošću, a nemaju dovoljno znanja o nutricionizmu do onih koji stvarno puno znaju, ali bi da čuju i nešto novo iz Anti Aging medicine.

Šta sam naučio iz knjige

Knjiga ne samo što objašnjava, već i otvara mnogo tema koje su preduslov za istrajnost na putu zdrave ishrane. Navešću samo neke o kojima nisam razmišljao do sada.

Kako izgleda idealna satnica iskorišćenja vitamina. Kada je dobar holesterol stvarno dobar. Najčešći toksini i detoksikacija organizma. Veza hladne vode i sagorevanja masti. Zašto decu ne treba navikavati na slatkiše. Suštinski uzroci gastritisa, tj. šta manje jesti, a šta više. Glikemijski indeks namirnica i tako dalje.

Ili za one naprednije. Šta su mavelonati. Histamin. Šta su rodiola i ašvaganda i čemu služe. Upotreba suplemenata.  Priča o kravljem mleku je u najmanjoj ruci šokantna. To morate pročitati, naravno da vam neću prepričavati knjigu i poente u tekstovima.

Ali ne mogu da odolim citatu koji sam najavio sa početka teksta.

Sad će verovatno ovo da zbuni običnog čitaoca, ali jedan od najsloženijih fenomena našeg univerzuma jeste svest koja kako se pokazalo je najverovatnije jedan makroskopski kvantni fenomen.

Ako se pitate kako to sada svest ima veze sa gojaznošću ili lošom ishranom? Odgovor je prost. Svest ima veze sa svim i šta bi drugo ili bolje rečeno ko bi drugi mogao da ima veće veze od nje?

A evo šta Dr Ana Gifing na jednom mestu kaže:

Pri dugotrajnoj i obilnoj konzumaciji slatkiša, u mozgu, tačnije u njegovim sinapsama, javlja se takozvani cross – linking fenomen. Šećer u krvi prolazi moždanu barijeru i vezuje se za belančenive sinaptičkih veza (komunikacionih kanala) …

… između sinapsi vremenom se stvara biohemjska promena u vidu paučinaste materije, belančevinast put postaje zadebljan, a moždani impuls usporen. Sve to usporava misaone tokove, smanjuje logično razmišljanje, sposobnost pamćenja i učenja

Ajde sad da vidim ko će sa istim elanom da gricka mlečnu čokoladu?

Šta dalje?

Za običnog čoveka ovo je odličan trenutak da počne ili da nastavi da se edukije na polju ishrane. Da znanje primenjuje, da istraje, ali i da eksperimentiše, da se bavi životnim temama, a ne temama iz visoke politike, sporta i procesima na koje ne utiče. Tu mislim i na sebe 🙂 i dobar deo svog okruženja.

Za profesionalce iz Centra

Bilo bi zanimiljivo da nagomilano iskustvo iz centra dr Gifing bude formalno naučno (možda je za početak i statistički dovoljno) obrađeno u nekoj od sledećih knjiga ili bolje rečeno radova (ako takvi postoje treba ih agresivnije promovisati).

Predlog je da se krene sa kreiranjem jednog čvršćeg okvira nadolazeće hrono paradigme (koji je posledica hrono biologije u širem smislu reči) koji bi pored dosadašnje edukacije jednostavno bio i bedem u akademskom smislu reči od svojevrsne zlonamerne (ne i iskrene) kritike pojedinih kvazi autoriteta koji često ne razumeju i ne prihvataju smisao korišćenja alegorija radi pojednostavljenog objašnjena biohemijskih fenomena.

Ali da ne gubim fokus

Knjiga je odlična, prosto podstiče promene u navikama ka jednoj odgovornijoj i zdravijoj ishrani, te svakako ću po jedan primerak ove knjige pokloniti nekolicini ljudi koje volim.

Oceni članak
  • Ocena recenzenta
5

Siže:

Knjiga je dramatično bitna zbog centralne teme kojom se bavi, a to je uticaj ishrane na zdravlje. Većina nas prosto veruje da zna šta je zdrava ishrana, ali kad se stvarno zapitamo po dubini „šta je to“ i kako da se zdravije hranimo onda prosto malo slegnemo ramenima.

Zato je knjiga namenjena svima. Onima koji imaju problema sa gojaznošću, a nemaju dovoljno znanja o nutricionizmu do onih koji stvarno puno znaju, ali bi da čuju i nešto novo iz Anti Aging medicine.

Sending
User Review
3.5 (2 votes)

Milan Todorović

Milan Todorović je vlasnik specijalizovane firme za računarsko programiranje i optimizaciju web sajtova SEOexpert.RS. Razumavanjem pretrage, rangiranja i rada Gugl algoritma bavi se više od 10 godina. Napredni je praktiračar Krija joga i poznavalac Šri Vidje.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!