Lični razvoj Psihologija

Oprostite, zaboravite i nastavite dalje!

harmonija

Emocionalno gledano, bes je znak da još nismo shvatili kako da poradimo na nečemu u svom životu i to nas može voditi do depresije i beznađa. Fiziološki gledano, bes je drugo ime za stres, a kada smo pod stalnim stresom, on postepeno razdire svaki deo našeg tela.

Nerešena ljutnja prema nekome ko nas je povredio, ne samo da će uticati na naš odnos sa tom osobom nego će uticati i na sve naše buduće odnose. Moramo da poradimo na tome kako ne bi taj teret nosili sa sobom.

Oproštaj

Za neke od nas, oproštaj je veoma težak. Bez obzira na to koliko nam je teško da oprostimo nekome ko nas je povredio, on ipak nije nemoguć. Kako bi nekome oprostili, potrebno je da budemo manje ponosni.

Ne može nam biti zaista žao ako ne oprostimo osobi čije su nas reči ili dela povredili. Oproštaj je prvi korak da bi nastavili dalje.

Možda ne želite uopšte da oprostite toj osobi? Pa, razmislite dobro o tome. Da li će vam to išta dobro doneti u budućnosti? Da li ćete biti srećniji ako ne oprostite onome ko vam je učinio nešto nažao? Kako će to uticati na vaše druge odnose u sadašnjosti i u budućnosti?

Martin Luter King Junior je rekao:

„Moramo razviti i održati kapacitet za opraštanje. Onaj ko je lišen moći oproštaja, lišen je i snage da voli. Postoji nešto dobro u najgorem delu nas i nešto zlo u najboljem delu nas. Kada to otkrijemo, bićemo manje skloni da mrzimo naše neprijatelje.“

ljubav i mržnja na papiru

Oproštaj nam neće samo pomoći emocionalno. Ovo su dobiti od oproštaja:

 • Niži krvi pritisak
 • Smanjenje stresa
 • Manje neprijateljstava
 • Sporiji otkucaji srca
 • Manji rizik od alkoholizma i narkomanije
 • Manje depresivnih simptoma
 • Manje simptoma anksioznosti
 • Smanjenje hroničnog bola
 • Više prijateljstava
 • Zdravije veze
 • Veće versko i duhovno blagostanje
 • Bolje psihičko stanje

Kada osetite bol zbog nečijih dela ili reči, bilo da li je to namerno učinjeno ili ne, suočavaćete se sa negativnim osećanjima kao što su bes, zbunjenost ili tuga, naročito kada je u pitanju neko ko vam je blizak.

Ovi osećaji mogu početi kao mali, ali ako se ne suočite sa njima brzo, mogu porasti u mnogo veće. Oni mogu čak toliko eskalirati da počnu da potiskuju vaša pozitivna osećanja.

Ljutnja ispunjena netrpeljivošću, osvetom i neprijateljstvom se ukorenjuje kada i dalje mislite o štetnim događajima ili situacijama, ponavljajući ih u svom umu stalno iznova i iznova.

Uskoro vas gorčina može potpuno ispuniti. Možete se osećati zarobljeno i da ne vidite izlaz iz toga. U ovoj tački je mnogo teže odljutiti se, pa neki ljudi trajno ostanu u stanju ogorčenosti.

Ukoliko postoji neko u vašem životu kome teško možete da oprostite, poradite na tome i uskoro će postati lakše. Kada oprostite, pronaći ćete mir koji vam je oduvek bio potreban.

Kako oprostiti?

Mnogim ljudima je za oproštaj potrebna priprema i trud. Ove smernice će vam pomoći da započnete proces opraštanja.

1. Položite temelje.bes i ljutnja

Prvo, dajte sebi vremena da ispitate svoj bes. Da li ste se suočili sa njim ili ste ga izbegavali? Kako je bes uticao na vas, mentalno i fizički? Da li ste bili opsednuti pritužbama onog ko vas je uvredio? Da li je situacija izazvala trajnu promenu u vašem životu ili u načinu na koji gledate na svet?

Zapišite ova pitanja u dnevnik. Odvojite svakog dana od 10 do 15 minuta za tu svrhu, ali je važno da ne vršite pritisak na sebe. Samo pišite svakog dan o ovome, sve dok potpuno ne odgovorite na ova pitanja.

2. Ne požurujte proces.

Oproštaj bi trebalo da bude radostan čin, a ne sumorna obaveza. Ukoliko pokušate da ga forsirate, osećaćete se pod pritiskom i verovatno ćete grižu savesti ukoliko ne možete da ispratite ceo proces.

Važno je da imate nameru da oprostite. Opraštajte po svom tempu, znajući da će biti potrebni dani, nedelje ili meseci.

Ukoliko uvidite da nema nikakvog napretka nakon nekoliko meseci fokusirane namere i vežbe, možda treba razsmiliti o prihvatanju, a ne o opraštanju.

Baš kao i opraštanje, prihvatanje je afirmišući, autentičan odgovor. Prihvatanje uključuje donošenje razumne odluke za suočavanjem sa onim što se desilo i izlaženje na kraj sa time na način koji je u vašem najboljem interesu. Tako možete prestati da budete opsednuti povredom i nastaviti dalje sa svojim životom.

3. Promenite vašu priču.

Da li imate dugačku, ljutu priču koju stalno ponavljate sebi i drugima? Ova priča tipično opisuje kako je neko drugi uništio vaš život, a to nije istina. U realnosti, neko drugi vam jeste uradio nešto bolno ili drugačije, samo što vi to niste dobro podneli.

Preokrenite svoju žalbenu priču u herojsku priču koja se fokusira na to šta ste vi uradili da se oporavite od toga i da se suočite sa situacijom. Promenite priču iz jadan ja u evo šta sam učinio, pa nećete više igrati ulogu žrtve.

4. Fokusirajte se na ovde i sada.

Možete se osećati uznemireno zbog nečega što se desilo u prošlosti, ali ono što vas izbacuje iz takta u ovom trenutku su osećanja, misli i fizičke reakcije koje imate upravo sada.

Aktivno smirivanje tela i uma za samo 6 do 10 sekundi može pomoći skraćenju ciklusa stresnog odgovora. Odvojite nekoliko trenutaka da dišete duboko, molite se, gledate ili mislite na nešto lepo ili mislite o tome koliko nekoga volite.

zagrljaj5. Neka to bude zbog vašeg mira.

Možda ćete imati šansu da kažete osobi koja vas je povredila da joj opraštate, a možda i nećete . Možda ćete primiti iskrenu zahvalnost i pomirenje zauzvrat, a možda i ne. Uprkos tome, i dalje možete odabrati da oprostite.

Cilj je da pronađete mir za sebe, sa ili bez pomoći te osobe. Koji god da je ishod, i dalje možete osloboditi svoju energiju koju trošite na bes i onda je koristiti u konstruktivnije svrhe.

6. Idite postepenim koracima.

Kada prvi put uđete u teretanu, nećete odmah pokušati da podignete teg od 100 kg. Vežbaćete da bi postepeno mogali da dižete sve veće težine. Isti princip se dešava kada učimo da oprostimo.

Nemojte da započnete opraštanje sa najgorom stvari koja vam se ikada dogodila. Počnite sa nečim manjim i radite na tome.

7. Imajte fleksibilna očekivanja.

Opraštanje uglavnom neće izbrisati sav bol. Kada vas je neko namerno izdao i kada vas nešto podseća na ono šta je ta osoba uradila, prirodno je da se i dalje osećate povređeno ili besno.

Opraštanje ne znači da ćete izgubiti sva negativna osećanja zauvek. Ali to znači da povređenost više neće biti u centru vaše pažnje.

Zaboravljanje

OK, oprostio sam, sada moram i da zaboravim? Da, zaboravljanje nečega ili nekoga ko vas je povredio može biti još teže nego opraštanje, ali to je jedini način da nastavite dalje i budete srećni.

Što se manje fokusirate na nešto, pre će izbledeti iz vašeg uma. Ključ zaboravljanja je da pažnju usmerite negde drugde

Možda će biti potrebno vremena za to, ali kada zaboravite bićete mnogo pozitivniji. Onaj ko vas je povredio iz nekog razloga će se pre ili kasnije možda kajati zbog toga. Ako vam se neko prvi izvinjava, ponašajte se kao odrasla osoba i prihvatite izvinjenje.

Ukoliko zbog nečega postoji dublja povređenost, možda ćete morati nekoliko puta da ponavljate ovaj proces. Svaki put bi trebalo da bude lakše. Konačno, shvatićete da su vaša osećanja o izborima i ponašanjima neke druge osobe promenjeni na dubinski i stalan način. Tada ćete znati da ste naučili da oprostite za sva vremena.

Da li treba nekome da oprostite nešto? Da li ste nekada oprostili? Kako to planirate da uradite?

Izvor 1 2

Igor Tomić

Igor Tomić se preko pet godina bavi Online Marketingom, pre svega optimizacijom sajtova za pretraživače (SEO), Content Marketingom i pisanjem.

Takođe vodi svoj blog na adresi igortomic.net.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!