Nauka

Najpoznatiji muzeji – Ustanove koje kriju kulturno blago

luvr-muzej-trg
Foto: Pexels.com

Muzeji predstavljaju ustanove koje čuvaju zbirke umetnina, ali i riznicu u kojoj se izlažu naučni, istorijski, prirodnjački i drugi predmeti. Obilazak muzeja je gotovo nezaobilazna stanica prilikom turističkog putovanja. 

Najbolje turističke agencije omogućiće vam nezaboravno putovanje u neke od najlepših gradova na svetu, a  gotovo da se svaki veći grad može pohvaliti prelepom muzejskom zgradom koja krije dela, predmete ali i priče od kojih će vam zastati dah. U nastavku teksta ćemo vam predstaviti neke od najvećih i najimpozantnijih muzeja na svetu.

#1 Luvr – Najposećeniji muzej na svetu i simbol Pariza 

Na kojem god spisku kulturnih ustanova da se nađete, sasvim je sigurno da će Luvr (Musée du Louvre) zauzeti mesto na njoj. Muzej Luvr je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu, a prema pojedinim podacima, ovu ustanovu godišnje poseti neverovatnih 10,2 miliona posetilaca

Muzej je zvanično otvoren 10. avgusta 1793. godine. Danas je na površini od 60.600 m² izložena stalna postavka od 35.000 predmeta iz perioda praistorije pa sve do 19. veka, a u vlasništvu muzeja nalazi se oko 380.000 predmeta. 

Najpoznatije umetničko delo izloženo u muzejskim prostorijama je svakako Da Vinčijeva Mona Liza

U Luvru se nalazi impresivna zbirka egipatske i antičke umetnosti. Pomenućemo da je od 2008. godine kolekcija raspoređena u 8 odeljenja i to: egipatsko, grčko, rimsko, etrursko, odeljenje islamske umetnosti, odeljenje skupltura, dekorativne umetnosti, slikarstva i odeljenje grafike i crteža.

Sama građevina u kojoj je smešten muzej je više puta proširavana, a na ovoj lokaciji je u 12. veku, za vreme vladavine Filipa II, ležala tvrđava, čiji se ostaci mogu videti u podrumu muzeja. Tokom Napoleonove vladavine umetnička kolekcija se znatno uvećala, te je i muzej određeno vreme nosio njegovo ime – Musée Napoléon

Cena ulaznice za ovu impozantnu ustanovu kulture je 17 evra za online kupovinu (garantuje se ulazak za maksimalno 30 minuta), dok je cena karte u samom muzeju 15 evra. 

#2 Metropolitenski muzej umetnosti – sedište jedne od najznačajnih svetskih umetničkih kolekcija

Metropolitenski muzej umetnosti (The Metropolitan Museum of Art) u Njujorku, ili neformalno The Met, je najveći muzej u Sjedinjenim Američkim Državama. Šetnjom kroz 17 odeljenja muzeja, možete uživati u čak 2 miliona eksponata iz čitavog sveta

Zbirku muzeja sačinjavaju dela iz antike, staroegipatske umetnosti, slika i skulptura nekih od najvećih evropskih slikala, dela azijske, vizantijske i islamske umetnosti, ali i bogatu kolekciju američke i moderne umetnosti

Muzej je osnovan 1870. godine, a 2016. godine otvoreno je još jedno krilo u gornjem istočnom delu Medison avenije. Cene ulaznica su 25 dolara za odrasle, 17 dolara za penzionere i 12 dolara za studente, dok je za decu ispod 12 godina besplatan ulaz. 

Na sajtu ove kulturne ustanove možete videti prikaze određenih eksponata koji su izloženi u samom muzeju, sa detaljnim objašnjenjima o periodu nastanka i poreklu predmeta. 

#3 Državni Ermitraž – Dragulj Rusije i jedan od najvećih kulturno-istorijskih muzeja

Ermitraž (Эрмита́ж) ili Državni ermitraž je najveći muzej u Rusiji i jedan od najvećih na svetu. Ovaj velelepni kompleks lociran je u jednom od najlepših ruskih gradova – Sankt Peterburgu. 

Muzej leži na obali reke Neve, a kolekcija umetničkih dela izložena je u 6 zgrada, dok centralno mesto zauzima Zimski dvorac, nekadašnja rezidencija ruskih careva. Pomenućemo raskošan enterijer muzeja, pred kojim ćete zanemeti, a posebno se ističe unutrašnjost Zimskog dvorca koja obiluje neverovatnim detaljima izrađenim u različitim umetničkim stilovima. 

Zbirka umetničkih dela sastoji se pretežno od kolekcije zapadnoevropskih slikara, a tu je i deo ruske umetnosti. Cena ulaznice je 500 – 600 rublja, u zavisnosti od objekata koje ćete obilaziti. 

#4 Nacionalni muzej prirodne istorije u Vašingtonu – besplatan ulaz za sve ljubitelje prirode

Nacionalni muzej prirodne istorije (Smithsonian National Museum of Natural History) je zapravo deo Smitsonovskog instituta kome pripada 19 muzeja, galerija, istraživačkih centara, bašti i jedan zoo vrt. 

muzej-prirodne-istorije-vašington
Foto: Unsplash.com

Ovaj muzej je jedan od najposećenijih muzeja u Vašingtonu, ali i na svetu. Posebno je zanimljiv porodici sa decom, s obzirom na to da je istraživačkog karaktera. 

Institut je osnovan 1846, godine, a svoja vrata otvorio je 1910. godine. Kolekcija muzeja sadrži oko 145 miliona predmeta sa detaljnim opisima, stoga je gotovo nemoguće posvetiti se detaljno svakom predmetu. 

Zato vam preporučujemo da se fokusirate na ono što vas najviše interesuje i obavezno posetite istraživačke odeljke u okviru kompleksa jer se tu kriju najzanimljiviji detalji. 

Neverovatno velika građevina, površinski veća od 18 fudbalskih terena krije najveću kolekciju predmeta prirodne istorije i trebalo bi da bude jedna od stanica prilikom posete Vašingtona, tim pre što je ulaz slobodan. 

#5 Britanski muzej – Najstariji muzej na svetu 

Britanski muzej (British Museum) osnovan je 1753. godine u Londonu i predstavlja najstariju kulturnu ustanovu ovoga tipa. Zanimljivo je da je prvobitna kolekcija od 71.000 predmeta u muzej dospela zahvaljujući fizičaru Ser Hansu Slounu i naporima Parlameta, čijim je naporima i osnovan sam muzej. 

Vrata muzeja za javnost otvorena su 6 godina kasnije i ulaz je bio slobodan. Današnja zgrada izgrađena je 1852. godine, a poslednja velika izmena izvršena je 2000. godine. Središnji deo muzeja predstavlja najveći natkriveni trg u Evropi koji nosi ime engleske kraljice – The Queen Elizabeth II Great Court

Ulaz u muzej za redovne izložbe se ne naplaćuje, dok se za privremene postavke plaćaju ulaznice, čije cene variraju. Neke od stalnih kolekcija muzeja su “Britanija u praistoriji i pod Rimljanima”, “Egipat”, “Evropa”, “Azija” i td. 

Nadamo se da vas je naš tekst upoznao sa nekim od najpoznatijih muzeja na svetu i uputio vas u detalje o svakoj ustanovi zasebno. Ono što je sigurno jeste da ćete obilaskom svakog od navedenih muzeja steći neprocenjivo iskustvo i obogatiti svoja znanja iz različitih oblasti nauke i umetnosti. 

Alisa

Postoji ili evolucija ili devolucija. Stagnacija je devolucija.

komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!