Karijera

Koja je razlika između frilensera i preduzetnika

biznismen komunicira modernim tehnologijama

Da li ste frilenser ili preduzetnik? Jeste li sigurni koji ste od ova dva?

Frilenser je neko ko je plaćen za svoj posao. Naplaćuje po satu ili po projektu. Frilenseri pišu, dizajniraju, bave se konsultantskim radom, savetuju… Frilensing je definitivno najlakši način da se započne novi posao.

Preduzetnici koriste novac (poželjno je da to bude tuđi novac) kako bi izgradili posao koji je veći od njih samih. Preduzetnici zarađuju novac i kada spavaju. Fokusiraju se na rast i na skaliranje sistema koji izgrađuju. Što više, to bolje.

Frilenser je neko ko je plaćen za svoj posao. Naplaćuje po satu ili po projektu.

Cilj frilensera je da ima miran i stabilan posao bez šefa – tj. frilenser želi da bude sam svoj šef. Želi da radi odličan posao i da se za njim postepeno povećava potražnja, kako bi mogao i da povećava svoju satnicu.

Cilj preduzetnika je da se “proda” za mnogo novca ili da izgradi firmu koja će funkcionisati i bez njega, dugoročno donositi profit i raditi kao mašina koja je čvrsta, stabilna i ne naročito riskantna za vođenje. Preduzetnik gradi organizaciju koja stvara promene.

Cilj preduzetnika je da se “proda” za mnogo novca ili da izgradi firmu koja će funkcionisati i bez njega…

Zabuna je u sledećem: Ponekada frilenseri imaju preduzentički duh i počinju da unajmljuju druge frilensere kako bi radili za njih. Ovo se ne računa. Upravljanje frilenserima je drugačije nego biti frilenser.

Upravljanje frilenserima i čuvanje najboljih projekata za sebe može te dovesti u nevolju, pogotovo zbog novca. Investitori ne žele da investiraju u tebe i u tvoje projekte, jer ne možeš da se “prodaš” ako si frilenser u srcu.

Ako si preduzetnik, nemoguće je uspeti tako što ćeš ti raditi posao za koji možeš da unajmiš drugog. To je zbog toga što je tvoje vreme ograničeno. Ukoliko je rad jedina stvar koju umeš, ti ne gradiš sistem, nego zapošljavaš sam sebe (i verovatno ne zarađuješ dovoljno).

Iako novi alati daju frilenserima više moći nego ikada pre, nikada nećete biti dobar preduzetnik ukoliko radite posao za koji možete da unajmite nekog drugog – recimo baš frilensera.

U stvari je iznenađujuće lako napraviti razliku između frilensera i preduzetnika.

zena radi za radnim stolom

Ako si preduzetnik, ne zapošljavaj sebe. Izgradi biznis koji cveta sa tobom ili bez tebe.

Ako si frilenser u duši, radi kao frilenser. Provali kako da radiš najbolje u svojoj oblasti i radi za prave poslodavce.

Ne brini se ako ponekad odbiješ neki posao i nemoj da paničiš ukoliko povremeno upadneš u loše finansijske periode. Ti si frilenser koga drugi unajmljuju. Treba da se fokusiraš na svoju reputaciju. Možeš da radiš i kao asistent i da posao outsoursuješ drugima, ali tvoj posao će uvek da bude samo tvoj posao.

Frilenseri napreduju tako što postaju traženiji i što naplaćuju više (i svesni su koliko zaista vrede). Napreduju kada imaju više kvalitetnih kontakata, kada su pametniji i efektivniji.

Cilj frilensera je da ima miran i stabilan posao bez šefa – tj. frilenser želi da bude sam svoj šef.

Ako si preduzetnik, ne zapošljavaj sebe. Izgradi biznis koji cveta sa tobom ili bez tebe. Možda nije dobar za tvoj ego, ali je dobar za tvoj bankovni račun.

Moguće je ponekad zameniti šešire, imati projekte sa strane ili imati dva ‘posla’. Ali ne možemo nositi dva šešira istovremeno.

Ne možemo biti frilenseri da bi postigli preduzetnički uspeh.

PS. Ukoliko ste na osnovu ovog teksta zaključili da je bolje biti preduzetnik od frilensera, molim vas da ga pročitate ponovo. Jedino što je zaista bitno jeste da radite ono što će vam pomoći da ostvarite svoje dugoročne ciljeve.

Izvor: https://medium.com/@thisissethsblog/the-freelancer-and-the-entrepreneur-c79d2bbb52b2

Igor Tomić

Igor Tomić se preko pet godina bavi Online Marketingom, pre svega optimizacijom sajtova za pretraživače (SEO), Content Marketingom i pisanjem.

Takođe vodi svoj blog na adresi igortomic.net.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!