Mi smo ono što čitamo

Družina Dardaneli – domaći strip

Kafana Dardaneli, 1880.
Kafana Dardaneli, 1880.

Postoji jedan sjajan strip, dinamičan, moderan i intrigantan!

Pavle Zelić (scenarista) i Dragan Paunović (crtež) su 2011. godine napravili pravi mali avanturistički horor strip. Svojevrstan poligon za književni eksperiment pod nazivom “Družina Dardaneli.

Ako je originalno delo „Liga izuzetnih džentlmena“ onda je ovo „Zadruga izuzetnih domaćina„! Šalu na stranu, autori su napravili ovaj strip kao omaž “Ligi izuzetnih Džentlmena”, Alana Mura. Ovaj se žanr inače u grafičkoj umetnosti naziva “stimpank”, podžanr naučne fantastike sa elementima alternativne istorije i “cyberpunka”. Inspirisan je umetnošću viktorijanske ere u Britaniji, vremenom “divljeg zapada” u Americi i periodom industrijske revolucije u 19-om veku.

Mesto i vreme događaja: kafana Dardaneli i Beograd – kako stoji u uvodu stripa “pred kraj nekog drugačijeg XIX veka”.

Članovi Družine Dardaneli: Vukašin Katić, specijalni vladin poverenik i vođa družine koji ima zadatak da spase Srbiju od teške nesreće. Okuplja heroje za borbu sa silama zla, a ekipu iz snova čine: Koštana, Karađoz, Hajduk Stanko, vampir Sava Savanović, Jazavac Petra Kočića, grof Vronski (koji se zaljubio u Koštanu). U toku avanture pomoć im stiže čak i od Pop Ćire i pop Spire.

Protivnici Družine su: agent Jozef K., (Austrijanac s prepoznatljivim Kafkinim likom), smotani pomoćnik Dobri vojnik Švejk, Old Šeterhend alijas Kara ben Nemzi sa slugom Halef Omarom i tajnastvena Francuskinja Margerita Gotije alijas Dama sa kamelijama. Njihovi međusobni odnosi su interesantni, na momente iznenađujući. Svi ovi likovi su projektovani u isti istorijski trenutak i smešteni u fikcionalni mogući svet. Arhaični likovi 19. veka pretvoreni u superheroje uz fin humor i pomalo sarkazma. Svi jure kroz moderni evropeizirani Beograd s kraja XIX veka, kada je cela Srbija tek izašla iz turskog jarma.

Likovi i kostimi: Svi likovi su fenomenalno nacrtani, autentični za to vreme. Obučeni u odela onako kako su opisani u književnom delu. Karađoz obučen u čakšire i anteriju sa turbanom na glavi i jataganom oko pasa. Koštana oskudno odevena i zanosna. Švejk u svojoj uniformi, vampir Sava, pa… k’o svaki vampir, nema uniformu ali zato pije krv. U kafanu Dardaneli su došli da popiju po koju na veresiju i Branislav Nušić (koji ima i nešto teksta) i ostali pisci koji samo statiraju za stolovima: Sremac, Glišić, Kočić, Jakšić….

Stil: Zanimljive intertekstualne reference na poznata dela srpske i svetske književnosti („Doživljaji dobrog vojnika Švejka„, „Dama s kamelijama„, „Proces„, „Vinetu„, „Koreni„, „Koštana„, „Ana Karenjina„…).

Odličan crtež i aktivni dijalozi puni humora i ironije privlače pažnju mladog čitaoca i motivišu ga da uzme knjigu u ruke i pročita delo na koje autori pozivaju, pa makar mu i ne bilo za lektiru!

Iza kulisa: Na kraju stripa odeljak Iza kulisa Družine Dardaneli” slikom i tekstom nas informiše: o kafani Dardaneli, o tehnologiji i predmetima korišćenim u stripu(Gatlingov mitraljez, pištolj Vronskog, vazdušni tramvaj, vodenica Save Savanovića i mnogo drugih detalja ). Ukratko, imamo istoriografiju, grafičku prezentaciju, horor, dramu, fikciju, mit. Da sam samo trideset godina mlađa i da nemam nikakvo predzanje o stripu, čarobno iskustvo pročitanog bi me zaintrigiralo da pročitam sva ova književna dela i to iz čiste radoznalosti!

Književna dela u stripu na našim prostorima

Naš najpoznatiji strip crtač Đorđe Lobačev je za „Politiku“ crtao u nastavcima „Hajduk Stanka još četrdesetih godina prošlog veka. U listu „Omladina“ 1951. godine izlazi dodatak – strip u nastavcima Sergeja Solovjeva „Ostrvo s blagom“ i „Pop Ćira i pop Spira„.

U Jugoslaviji (izdavač Dnevnik iz Novog Sada) je 70-tih godina dvadesetog veka, takođe u nastavcima, izlazila sjajna publikacija „Klasici u stripu„. Književna dela pisana u formi stripa, u boji, sa tekstom prilagođenim uzrastu tinejdžera. Tako su bili obrađeni skoro svi naslovi popularnih dela omladinske književnosti, ne samo lektira i ne samo za osnovnu školu.  Tu su bili: „Gordost i predrasude“ “Robin Hud”, “Jadnici”, “Otelo”,”Dama s kamelijama”,”Tom Sojer”i mnogi drugi. U mojoj kućnoj biblioteci postoji nekoliko primeraka „Klasika u stripu“ koje i danas sa uživanjem čitam, iako su boje počele da se rastapaju od patine koja ih prekriva…

Osamdesetih godina je SIC-a (Studentski izdavački centar, Beograd) pokrenuo ediciju Za početnike.

Ovom edicijom su predstavljeni i objašnjeni rad i životi Marxa,Vuka Karadžića, Ajnštajna. Edicija je bila jako čitana i popularna. Istih tih osamdesetih, Miki Maus je na kioscima izlazio kao almanah ili kao jedna sveska stripa. Ponekad je izlazio u formi “stripovano šifrovano” – svaka šifra, tj. znak je imala svoje odgovarajuće slovo, uz koje sam i naučila latinično pismo. Zlatna serjia, Lunovo Magnus strip, Stripoteka, Ex Almanah  potpaljivali su moju znatiželju za novim, čudnim, drugačijim.

Strip i nauka

Kako strip i nauka lepo sarađuju! Postoji nekoliko divnih primera.

Lana Tafi, strip na temu edukacije mladih o falsifikovanim lekovima. Autor je Petar Zelić.

Ovaj strip deci, tinejdžerima i studentima objašnjava na pristupačan i zanimljiv način temu falsifikovanja lekova. Napravljen je kao edukativan strip u formi interaktivne igre – priče sa više krajeva. Evo još nekih primera saradnje: nešto stariji, strip Lekar u kući(table stripa izlazile u „Politici“ krajem 70-tih), „Istorija rocka u stripu, u poslednjoj deceniji „Nit umetnosti„, „Brbljanje o geometriji. Čak i religija nije u svađi sa stripom, naprotiv! Religija obilato koristi formu stripa za obraćanje svojim članovima! Stripova na temu religije ima jako mnogo: „Biblija u stripukod nas, ali ima zaista mnogo naslova stripa sa tematikom religije.

Strip su oduvek koristili za masovnu popularizaciju nekog društvenog pokreta ili događaja – za vreme II sv. rata strip je u Americi bio izuzetno oruđe sa svojom anti-nacističkom konotacijom u propagandi antifašizma – čitav serijal sa Paja Patkom koji se bori protiv Hitlera. Korišćen je kao sredstvo koje najlakše dopire do prosečnog konzumenta. I nisu samo filmovi pravljeni po stripu nego i obrnuto: „Planeta majmuna, „Otimači izgubljenog kovčega, „Blejd Raner, „Gradić Pejton“, „Sandokan ili naš strip „Otpisani„- svi inspirisani filmom i pojavljivali se neposredno nakon uspešnih TV ili bioskopskih premijera! Korišćeni su za vrednovanje trenutno važećih moralnih načela. Nisu samo jednostavne (književne ili istorijske) teme kojima se strip bavio. Špigelmanov ozbiljan i odličan strip „Maussvedoči o tome da se strip nosi i sa tako ozbiljnom temom kao što je tema holokausta. Za vreme stare Jugoslavije (pre II sv. rata) bili su popularni stripovi sa tematikom epskih i narodnih pesama i mitske prošlosti, na istom su tragu „Mirko i Slavko posle rata samo sa drugačijom ideološkom osnovom.

Za kraj moram da spomenem da u Srbiji rade pažnje vredne radionice i škole stripa.

Đorđe Lobačev„iz Beograda, u Kragujevcu Škola stripa, Aleksandar Zograf sa svojim radionicama u Subotici. Na jugu Srbije, u Leskovcu, postoji sjajna Škola stripa “Nikola Mitrović Kokannastala 1995. kao „Leskovačka škola stripa“ pod rukovodstvom Nikole Mitrovića i Mije Kulića. Kroz nju je do sada je prošlo oko hiljadu dečaka i devojčica. Iznedrila je generacije mladih strip crtača, arhitekata, restauratora, animatora.

Uživajmo u njihovim umetničkim radovima! Živeo strip!

  • Naša ocena
5

Siže

Pavle Zelić (scenarista) i Dragan Paunović (crtež) su 2011. godine napravili pravi mali avanturistički horor strip. Svojevrstan poligon za književni eksperiment pod nazivom “Družina Dardaneli”.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Valentina Branković

Valentina je diplomirani bibliotekar i informatičar. Šesnaest godina radi sa knjigama i čitaocima. Zaposlena u Narodnoj biblioteci Srbije na poslovima katalogizacije serijskih publikacija u COBISS platformi.

komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Одличан стрип, похвале за сценаристу и цртача! Додуше, нови албум још нисам прочитао, али вјерујем да је бољи од првог. Желим овом серијалу да дуго траје и да свака нова епизода буде боља од претходне!

    Велике похвале и за аутора текста!

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!