Saveti

Đumbir – 10 stvari koje niste znali

Djumbir

Bilo da vam je đumbir omiljeni sastojak u božićnim slatkišima, čaju ili nekoj drugoj hrani, postoji mnogo načina da ga redovno koristite u svojoj ishrani. U jesenjoj i zimskoj sezoni gripa i prehlada, jako je važno znati da vam đumbir može pomoći kao preventiva ili kao lek, zbog čega će verovatno postati omiljeni proizvod na spisku za kupovinu. Još ako zaboravite da ga nabavite u prodavnici, uvek možete da ga pronađete online i sačekate isporuku na kućnoj adresi.

Đumbir je tropska biljka, čija stabljika poseća na trsku a može da naraste i do jednog metra u visinu. Ono što mi najviše koristimo u ishrani se nalazi ispod zemlje i to je mesnati koren biljke, koji svojim aromatičnim ukusom daje poseban ukus svakom jelu ili napitku. U 100 g đumbira ima oko 80 kcal a ovaj rizom je veoma bogat vitaminima (grupa B i vitamin C), kao i mineralima (kalijum, mangan, magnezijum i  bakar). Njegov ljutkasti ukus će nas zagrejati kada krenu prvi mrazevi a žuta unutrašnjost sa svim svojim zdravim sastojcima, pomoćiće nam da organizam održimo u balansu i najboljoj formi.

5 manje poznatih činjenica o đumbiru

  1. Postoji oko 1300 vrsta đumbira – većina se koristi u medicinske svrhe a većina njih ima aromatične i egzotične cvetove. Ima ih u Kini, Indiji i zapadnoj Africi a đumbir je bio jedan od prvih orijentalnih začina, koji je došao u Grčku i Rimsko carstvo.
  2. Đumbir je prisutan na kulinarskoj sceni već vekovima – tradicionalna kineska medicina ga koristi već hiljadama godina i posebno ističu njegovu važnost za digestivni trakt. U srednjem veku u Evropi se za pola kilograma đumbira mogla dobiti jedna ovca. I u Engleskoj je bio veoma popularan, pa su nastali i čuveni kolačići od đumbira, koje rado jedemo i kod nas u vreme zimskih praznika.
  3. U kulinarstvu se đumbir koristi u čak 7 oblika – svež, sušen, kiseljeni, kandirani, konzerviran, u prahu i u obliku ulja đumbira. Možda najinteresantniji je kiseljeni jer se farba u jarko pink boju i služi u Japanu uz suši a u Indiji uz ostalo povrće kao salata.
  4. Medicinska upotreba – tradicionalno se koristio za smanjenje mučnine i dobro varenje. Ima snažno antiupalno, antimikotičko i antifungalno dejstvo. Takođe je i dobar antioksidant a pomaže i kod umanjenja menstrualnih bolova (topla voda, malo đumbira i kašičica meda). Ipak, nama je verovatno najpoznatiji kao najvažniji prirodni lek protiv upale grla, za brži oporavak kod prehlada i gripa i podizanje imuniteta.
  5. Čistač nepca – u Japanu između konzumiranja dve vrste sušija, obično se uzima zakiseljeni đumbir. Njegov specifičan ali jak ukus taman pročisti nepca i daje vam mogućnost da ponovo uživate u sledećoj vrsti morske ribe koje stiže na vaš tanjir.

5 načina da koristite đumbir za ulepšavanje

  1. Đumbir može da pomogne kod regulacije telesne težine – pomaže našem organizmu da brže sagori kalorije i zbog toga je poznat i po svom svojstvu da ubra metabolizam. Naučnici sa Kolumbija univerziteta su došli do otkrića da đumbir doprinosi osećaju sitosti i preporučuju da pre glavnog jela popijete topli napitak sa nekoliko parčica đumbira.
  2. Đumbir ubrzava rast kose stimuliše folikul dlake na rast, neguje skalp i svojim antimikotičkim i antiupalnim dejstvom deluju na njega da se umiri. Domaći lek iz kućne proizvodnje koji može pomoći se pravi lako. U pola šolje kokosovog ulja stavite kašičicu isceđenog soka đumbira, dobro promešajte i stavite na suvu kosu da stoji oko pola sata.
  3. Koža ostaje mlada i sveža – još je u staroj kineskoj medicini, đumbir bio poznat kao važan sastojak u borbi protiv starenja. Antioksidanti u đumbiru, podstiču proizvodnju kolagena, utiču na smanjenje hiperpigmentacije, bora i eventualnih upala. Stručnjaci predlažu da svežim đumbirom, 3 puta dnevno, protrljate mesto sa hiperpigmentacijom i to čitinite oko 6 nedelja za najbolje rezultate.
  4. Smanjuje celulit – niko ga ne voli ali umesto da kupujete skupe kreme, samo uzimte đumbir i bićete zadovoljne rezultatima. On podstiče bolju cirkulaciju i obnavljanje ćelija, što je dovoljan razlog da ga koristite redovno u borbi protiv celulita. Napravite sami svoj skrab od 1 šolje organskog šećera, pola šolje maslinovog ulja, 4 kašičice rendanog đumbira i sok od pola limuna. Utrljavajte ovu smesu u kožu kružnim pokretima i isperite hladnom vodom.
  5. Posekotine brže zarastaju – zbog jakih antiseptičkih svojstava, đumbir je odličan saveznik u zarastanju posekotina koje vam naprave omiljene cipele. Bakterije neće moći da naprave infekciju na mestu gde se desila povreda a ćelije će se mnogo brže regenerisati uz upotrebu ovog sastojka. Jednostavno stavite svež đumbir na posekotinu i ubrzajte zarastanje rane.

Kako da koristite đumbir svakog dana

Od svežeg čaja, preko sirupa za prehladu i energentskog napitka, pa sve do supe sa šargarepom i đumbirom – ovaj sastojak možete koristiti na više načina i svaki put će jelima dati posebnu aromu koju ćete voleti uz kombinaciju drugih ukusa.

Sveži čaj od đumbira i limuna – narendajte 2 kašičice đumbira, sve to stavite u bokal proključale vode, dodajte sok od sveže isceđenog limuna i malo javorovog sirupa.

Sirup protiv prehlade – u 2 dl vode stavite 2 kašičice svežeg đumbira i kuvajte na tihoj vatri pola sata. Tome dodajte 150 g kokosovog šećera ili meda, pa kuvajte sve dok ne krene da se zgušnjava u sirup. Možete ovaj sirup piti samostalno ili dodajte šolji crnog čaja.

Energentski napitak – pola kašičice sveže narendanog đumbira, pomešajte sa isto toliko mlevenog lana i dodajte toj mešavini kašičicu meda. Važno je da obratite pažnju na sledeći detalj – ovome dodate 2 dl negazirane mineralne vode, sok od jednog svežeg limuna, grejpfruta i pomorandže. Ovako ćete dobiti osvežavajući napitak koji možete piti svaki dan i koji će vam doneti neophodnu dozu vitamina.

Velnes supa od šargarepe i đumbira – potrebno vam je pola kg šargarepa, 100 g sočiva, 1 kašičica sveže narendanog đumbira, 150 ml kokose pavlake za kuvanje, 500 ml vode i 125 ml pasiranog organskog paradajza uz dodatak omiljenih začina. Stavite povrće da se kuva, dodajte pasirani paradajz i začine. Nakon 20 minuta trebalo bi da je spremno, zatim pre blendiranja stavite i kokosov krem i na kraju sveži peršun ili celer.

Alisa

Postoji ili evolucija ili devolucija. Stagnacija je devolucija.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!