Saveti

Benefiti meda o kojima se retko priča

Iako mnogi misle da se o lekovitim dobrobitima meda već vekovima unazad sve dobro zna, to uopšte nije tako. Naime, tek u poslednjih nekoliko decenija, savremena nauka ispituje i potvrđuje višestruke zdravstvene benefite najpoznatijeg pčelinjeg proizvoda.

Naučnici veruju da su prvi ljudi sakupljali med iz divljih košnica i pčelinjaka u prirodi.  Tako su  sve do razvoja zapadne medicine, med i pčelinji proizvodi korišćeni podjednako u ishrani i za lečenje. A onda je razvojem konvencionalne medicine, ovaj prirodan način lečenja gotovo skroz pao u zaborav.

Na svu sreću, to se danas sve menja na bolje – u korist meda.

Saznajte više o zdravstvenim koristima ove izuzetno zdrave i lekovite poslastice. Naučite kako da prepoznate kvalitetan prirodni med i omogućite sebi i svojoj porodici dobro zdravlje.

Koje su vrste meda najtraženije?

U zavisnosti od biljke na koju pčele sleću, med kao krajnji produkt može da sadrži veoma visoke koncentracije određenih nutrijenata i korisnih fitomaterija.

U poslednjih nekoliko godina, novozelandski manuka med je postao vrlo popularan. Ipak, ova vrsta meda nije jedinstvena u medicinskim svojstvima.

Svaka biljka na koju pčele slete ima drugačiji fitohemijski profil, što joj omogućava da uzme ono što joj je potrebno za zdravlje i opstanak. Naučnici su analizirali sastav manuka meda koji potiče sa specifičnog  drveta (manuka drvo ili Leptospermum scoparium) i otkrili su da sadrži izuzetno veliku koncentraciju mine­rala i da deluje antibakterijski. Inače, manuka drvo pripada istoj porodici drveća koje nam daje dobro poznato antibakterijsko ulje čajevca. Važno je znati da sve svetske kulture imaju svoje vrste medicinskog meda.

U Grčkoj dominira med od timijana, dok je med od žalfije, lavande, ruzmarina, lipe ili borovih iglica, karakterističan za druge delove sveta.

Kod nas se najviše pravi bagremov, livadski, lipov, suncokretov, šumski i cvetni med. Svi oni sadrže korisne materije originalnih biljaka sa kojih je sakupljen nektar, pa tako mogu da leče, ili olakšavaju određene zdravstvene tegobe.

Polen

Pčelinji proizvodi – nezamenljiv dodatak svakodnevnoj ishrani

MED: To je primarna hrana u košnici, ako se fokusiramo na zdravlje pčela i uzmemo samo ono što je višak. Mnogi komercijalni proizvodi iz ove kategorije su neodrživi, jer često rezultiraju unište­njem pčelinjih kolonija.

POLEN: Glavni je izvor proteina za pčele. Pčele radilice skupljaju pojedi­načna zrna u „džakove” na svojim no­gama, koje otpuštaju prilikom prolaska kroz mrežicu u košnici. Polen je zvanično priznat kao lek u Nemačkoj i Švajcarskoj i još nekim razvijenim zapadnim zemljama. Postoji puno dobrih tema kako se koristi pčelinji polen u ishrani.

PROPOLIS: To je zapravo smola koju pčele prikupljaju sa drveća. Često se naziva „pčelinji lepak” i koristi se za slepljivanje košnice i blokiranje svetlosti iz malih otvora.

Važna napomena:

Uzgajanje pčela zbog propolisa stvara konstantan stres za njih.  Naime one nastoje da održe bezbednost svog okruženja i neminovno provode vreme u skupljaju i građenju rezervi propolisa umesto da prikuplja­ju hranu. Lako pčelari, koji proizvode med samo za sebe, mogu da sakupe nešto propolisa tokom održavanja (dovoljno za dva do tri domaćinstva), postoji nekoliko komercijalnih načina za održivo skupljanje propolisa.

MATIČNI MLEČ: Ova superhrana za mla­de pčele se proizvodi u velikim količina­ma, ali isključivo za potrebe pčele matice.

Savet plus:

U cilju produkcije matičnog mleča za sakupljanje, potrebno je da se pčelinjak stimuliše tako da poveruje da ne postoji matica. To se postiže postavljanjem ramova, zbog kojih radilice veruju da po­stoji mnogo matica koje treba ishraniti. Na tim ramovima se zaista nalaze larve matica, ali se oni vade nakon nekoliko dana i sa njih se skuplja matična mleč. Potom se om ponovo vraćaju u košnicu, radi dalje produkcije matičnog mleća. Inače, ne postoji održiv način za prikupljanje matičnog mleča.

najzdraviji-prirodni-med

Kako prepoznati pravi prirodni med

Jedina vrsta meda koja ima povoljan uticaj na zdravlje tzv. sirovi med, koji se direktno izvadi iz košnica. On nije prerađen i procesuiran filtriranjem i zagrevanjem. Međutim, preko 90% meda u prodaji je procesuirani med!

Postoji pogrešno uverenje da je sirovi med samo onaj u čvrstom stanju. Istina je da se tečni med sakuplja sa saća. U zavisnosti od vrste nektara i polena, svaki med se kristalizuje, ali različitom brzinom. Ne postoji pouzdan način prepoznavanja da li je med sirov, osim provere podataka na etiketi proizvoda, ili kod pčelara.

8 Pitanja koja trebate postaviti svakom prodavcu meda

Evo i nekoliko korisnih stvari koje treba da proverite kod prodavca:

  1. Da li koristite hemijska sredstva u košnici? Insistirajte da vam uzgajivač kaže da li koristi isključivo prirodna ili hemijska sredstva.
  2. Da li sakupljate med električnim nožem? Vreli noževi mogu da zagreju med pa on gubi dosta od svojih korisnih enzima.
  3. Da li je med filtriran? Informišite se da li su proceđene samo krupnije čestice pre ulivanja u tegle – u ovom procesu nikako ne sme da se primenjuje toplota i pritisak.
  4. Da li je med pasterizovan? lako se pasterizacijom postiže bistrina meda, ukus i zdravstvene vrednosti se gube.
  5. Kada je med sakupljan? Za osobe koje su alergične na prolećne vrste po­lena, med sakupljan u ovom godišnjem dobu pruža bolju zaštitu. Ili možete da kupite med koji je sakupljan na kraju prethodne sezone, zbog još bolje zaštite od alergija.
  6. Kako med može da se vrati u tečno stanje? Naglo topljenje meda na visokim temperaturama može da naruši njegov koristan sadržaj, pa je bolje da ga postepeno otapate u toploj vodi (držite zatvorenu teglu meda u posudi sa toplom vodom dok se ne otopi).
  7. Kako hranite vaše pčele? Mnogi pčelari hrane svoje pčele visokofruktoznim kukuruznim sirupom ili prokuvanom zašećerenom vodom. Pronađite pčelara koji hrani svoje pčele njihovim sopstvenim medom.
  8. Gde živite? Lokalni, sirovi med je najbolja zaštita od alergija, mada su svi tipovi sirovog meda korisni.

Isprobajte med kao univerzalno sredstvo lečenja

ALERGIJE

Samo jedna kašićica sirovog meda. sa lokalnog područja, dnevno može da ublaži ili potpuno spreči pojavu alergijskih simptoma. Za najbolje rezultate, započnite ovaj režim mesec dana pre nego Sto se obično pojave simptomi.

ARTRITIS

Upotreba mešavinee sirćeta i meda duže vreme može da ublaži upalne procese i bolove karakteristične za artritis Ovaj efekat najverovatnije nastaje zbog alkalnog svojstva ove mešavine. Budući da deluje antiupalno. može da se koristi oralno (jede), kao i za topičnu primenu (stavlja na kožu)

KONJUNKTIVITIS

Dobro pomešajte jednake delove tople vode i meda. Sačekajte da se mešavina ohladi, a potom je koristite kao sredstvo za ispiranje očiju. Imajte na umu da med može da izazove blag osećaj peckanja.

KAŠALJ

Pomešajte jednake delove sirćeta i meda i dodajte malo soka od limuna. Popijte malo ove miksture na svaka dva-tri sata.

POSEKOTINE

Kap-dve meda na kompresivni zavoj koji ćete staviti direktno na ranu može da deluie efikasnije od bilo koje antibiotske masti.

DIJABETESNE RANICE KOJE TEŽE ZARASTAJU

Med je jedno od najefiksnijih rešenja za ove vrlo česte probleme dijabetičara. Nanesite ga direktno na ranu i pokrijte tankom sterilnom gazom.

OSIP OD PELENA

Bez obzira na intenzitet osipa od pelena, med će uvek pomoći. Dovoljno je da ga naneste u tankom sloju na kožu pod osipom, pa sačekate neko vreme sa povijanjem i problem će nestati!

DIJAREJA

S obzirom na efekat uspostavljanja ravnoteže digestivnog sistema, med je podjednako korisno sredstvo za rešavanje problema prediva i zatvora.

Najbolji je prirodni lek za jačanje imuniteta

Usled redovnog uzimanja sirovog meda uvećava se produkcija B-limfocita i T-limfocitata u organizmu. To su dva tipa belih krvnih zrnaca koji stimulištu rad imunološkog sistema.

NESANICA

Kašika meda pre odlaska na počinak može da podstakne dobar san.

GRČEVI U NOGAMA

Mešavina meda i sirćeta utrljana u listove nogu pre odlaska na spavanje, poboljšava cirkulacijju i može da spreči pojavu neugodnih noćnih grčeva.

MANJE OPEKOTINE

Namažite izdašno med na opekotinu i ostavite je nepokrivenu neko vreme. Najbolje je da se rana ne pokriva ničim osim tankom gazom.

ZAPUŠEN NOS

Stavite malo meda u inhalator, ili jednostavno njime premažite sinusnu oblast lica. Zarobljeni mukus će poteći iz nosa. i to vrlo brzo!

SINUSITIS

Dodajte kašičicu meda u 2 dl slanog/fiziološkog rastvora i koristite to za ispiranje nosa (specijalna kadica za ispiranje), dok traje infekcija.

BOL U GRLU

Istopite kašiku meda u ustima, ili je popijte rastopljenu u toplom čaju, za brzo ublažavanje bolova i grebanja u grlu.

ČIR NA ŽELUCU

Med zaustavlja rast Helico pylori, bakterije koja je uzročnik pojave želučanog čira u većini slučajeva. Svakog dana pojedite od 56 do 85 g meda u periodu od tri meseca.

Da rezimiramo…

Nadamo se da ste u ovom tekstu dobili puno korisnih informacija o pravom prirodnom medu. Njegova lekovitost uopšte nije upitna, stoga je opšta preporuka da ga korisitite svakodnevno. Vodite računa o pravilnom doziranju i bićete zdravi ko dren.

Alisa

Alisa

Postoji ili evolucija ili devolucija. Stagnacija je devolucija.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!