Mi smo ono što čitamo

#АSKGARYWEE – predlog za čitanje

ASKGARYVEE

Konzumistički kapitalizam, praćen elektronskim načinom poslovanja, koji se prema nekim socio-ekonomskim teoretičarima nalazi u punom jeku, a prema drugima u završnoj fazi, svakom potencijalnom preduzetniku nudi tako puno mogućnosti, ali isto tako postavlja pred njega i brojne izazove.

Finalna faza kapitalizma ima sopstvena pravila koja ponekad, čak, odstupaju od logike.

Neka logika u njima, ipak, postoji. Iako je savremeno poslovanje skoro u potpunosti izmešteno iz realnog u elektronski domen, to ga ne čini manje stvarnim ili opipljivim, u smislu rezultata.

Čak ni znamenito porodično poreklo i opsežno teorijsko obrazovanje više nisu garancija poslovnog uspeha ili sticanja bogatstva. Rad na sebi, odlučnost, posvećenost i pregalaštvo najvažniji su distinktivni faktori logike savremenog uspeha.

Najnovija knjiga Gerija Vajnerčuka, #АSKGARYWEE, koju je objavio Edukativni centar „Finesa“ u oktobru ove godine, koja predstavlja sažetak veoma popularnog i posećenog Youtube kanala pomenutog autora, u potpunosti je saobražena savremenom trenutku konzumističkog kapitalizma i svim njegovim fazama.

Geri Vajnerčuk
Geri Vajnerčuk

Geri Vajnerčuk veoma dobro poznaje savremeno poslovanje.

On nadahnuto govori o brojnim mogućnostima samostalnog preduzetništva koje taj trenutak pruža. Preduzetnik, prema Geriju Vajnerčuku, može biti svako. Taj neko, međutim, treba da ispunjava određene uslove, odnosno da usvoji određene obrasce ponašanja i neprikosnovene radne navike.

Neophodni uslovi za uspeh uključuju pre svega pripremu, odnosno detaljno razmišljanje o ličnim ciljevima, radoznalost, upornost, sklonost ka traženju inovativnih rešenja i lateralno razmišljanje, određeno poznavanje i umešnost u korišćenju savremenih platformi i aplikacija na internetu. Osnovni uslov za uspeh je rad, rad i samo nesebičan i posvećeni rad.

Za takvu vrstu posla gospodin Vajnerčuk koristi kolokvijalni izraz „razbijanje od posla, rintanje“ (ili hustle u originalu knjige), pokušavajući da se ponekad šaljivim i šarmantnim, nepretencioznim stilom približi masovnoj čitalačkoj publici. Sam pokušaj da svoja brojna motivaciona predavanja i interaktivne emisije sa svog kanala pretoči u štampani oblik pozitivan je primer razbijanja od posla o kojem Vajnerčuk tako energično govori.

Neki (verovatno oni zavidljivi) mu prigovaraju zbog ponekad prizemnog i prljavog rečnika i nedovoljnog formalnog obrazovanja. Ipak, njegov poslovni (i porodični) uspeh i izuzetna visina godišnje zarade svedoče o tome da u masi predrasuda puritanizam i formalizam tog tipa svakako ne bi trebalo podržavati.

Geri Vajnerčuk se izražava jednostavno, kombinujući prvo lice jednine i drugo lice množine. On se obraća svojim slušaocima (odnosno čitaocima) s lične tačke gledišta, na prijateljski, blizak način, pun razumevanja i korisnih saveta.

Dok čitate knjigu #АSKGARYWEE imate utisak da razgovarate s najboljim prijateljem ili bliskim rođakom.

Način pripovedanja je veoma ličan.

Njegov način razmišljanja je futuristički – usmeren uvek unapred, nikad ka prošlosti, a emocionalno veoma intenzivan, pun praskave energije, socijalno veoma vešt i mudar. Takav način govora u stanju je da pomeri stvari s mrtve tačke, da pruži nadahnuće i nadu.

Geri Vajnerčuk predviđa kretanja na tržištu, kao i u međuljudskim odnosima, na primer među poslovnim partnerima ili kolegama, a za tako nešto je potrebno dosta istraživačkog rada, kao i razvijena empatija i određene socijalne veštine.

Svako bi trebalo da razmisli o tome šta ga zaista privlači, čime bi zaista želeo da se bavi, jer ništa veliko ne može da bude postignuto bez oduševljenja.

Geri Vajnerčuk naglašava značaj principa slobode, koji neguje i u svojoj kompaniji, jer prinuda nikad nije donela ni približno dobre rezultate kao davanje slobode (mišljenja, govora, rada i odlučivanja).

Dobro poslovanje nije samo posao.

Ono je deo ličnog ostvarenja, samoaktualizacije te stoga suštinski bitno. Svaki biznis stoga treba da bude emocionalno zasnovan, na onome što pojedinac duboko u sebi oseća i na onoj ideji kojoj teži.

Poslovanje nije oblast nezavisna od ličnog života, kao što su nas mnogi pre gospodina Vajnerčuka učili. Ona se sa ličnim životom svakog preduzetnika duboko prožima. To je svakako novina koju Geri Vajnerčuk donosi i koju tako slikovito ilustruje, navodeći brojne podsticajne primere iz svoje biografije.

Ova knjiga je u stanju da unese promenu u svačiji život. Ona je seme koje traži plodno tle kako bi proklijalo i procvetalo. Nakon (i u toku) čitanja knjige #АSKGARYWEE svako će sigurno dobro razmisliti o svom životu, svojim porivima, podsticajima, dotadašnjim ostvarenjima i budućim pravcima kretanja.

Neko će biti ohrabren da davno odložene poslovne snove očisti od prašine nanesene vremenom. Možemo biti sigurni da će se u svakom čitaocu roditi barem jedna ideja, koju bi, zašto da ne, mogao da pretoči u stvarnost.

Sva dostignuća savremene civilizacije započela su radom mašte, rađanjem ideja, koje je neko sposoban i odlučan uspeo da realizuje. Ova knjiga nije samo knjiga. Ona je prijateljska ruka koja zaista može da pomogne i unese pozitivnu promenu u vaš život.

Preporuka
  • Ocena:
Sending
User Review
5 (6 votes)

Ana Bojanović

Ana Bojanović je diplomirala na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2001. godine. Stekla zvanje magistra nauke o književnosti na istom fakultetu, na temu iz oblasti srpsko-engleskih književnih veza, 2007 godine, iz koje oblasti je odabrala i temu za doktorat. Strastan ljubitelj preciznosti i snage pisane reči, filozofije, mitologije, psihologije i medicine. Ljubitelj poezije i pesnikinja. Zagovornik autentičnosti življenja.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!