Motivacija

9 naučno dokazanih načina da se motivišete za vežbanje

Veliki broj ljudi, posebno tokom zime, više razmišlja o tome kako bi želeli da izgledaju nego što zapravo rade nešto kako bi postigli željene rezultate. Pročitajte koji su to naučno dokazani načini da se motivišete za vežbanje.

Zdravlje i lep izgled bi trebalo da budu najjači motivatori za bavljenje fizičkim aktivnostima, ali  istraživanja pokazuju da nam ponekad sitnice predstavljaju veći podstrek za akciju.

1. Zamislite krajnje rezultate

Pre, ali i tokom svakog treninga vizualizujte konačan cilj treniranja, koji bi trebalo da Vam da dodatnu motivaciju za svaki trening. Ne treba da se nadate čudu, ali pratite kako se vaše telo menja i razvija. Kad vidite da ste vežbanjem stvarno nešto uradili, osladiće vam se.

2. Konstantno menjajte vaš trening

Raznovrsnost je jedan od važnih principa sportskog treninga, pa je poželjno da svaki put kada vežbate ubacite po nešto novo u vaš trening. Probajte razne varijante rekreacije, ali nemojte se ni na šta forsirati. Takođe, predlažemo da promenite trasu kojom trčite ili šetate – neka džoging bude prilika za obilazak lepih, a vama manje poznatih delova grada.

3. Treninzi u društvu su bolji nego individualni treninzi

Priznaćete da trening nekako brže prođe kada ste okruženi prijateljima. Osoba sa kojom inače provodite  vreme može učiniti vežbanje prijatnijim, zabaviće Vas i skrenuće vam misli sa bilo kakvih bolova.

4. Koristite aplikacije koje prate sprovođenje treninga

Kada već živimo u dobu gde ovakve aplikacije za mobilne telefone postoje, što ih ne bismo iskoristili za pojačavanje motivacije? Možete koristiti i one koje sadrže program za mršavljenje, ako vam je to potrebno.

5. Nova oprema čuda čini

Ovaj metod provereno radi. Kada kupite sebi novu opremu ili  pak deo opreme, jedva čekate da je isprobate – zar ne? Obradujte sebe novim patikama za trčanje, plivačkom kapicom ili čak sportskom flašicom za vodu i učinićete pravu stvar.

6. Slušanje omiljene muzike pomaže više nego što mislite

Slušanje muzike koju volite dok vežbate vremenom će stvoriti osećaj da je vežbanje nešto što vam prija. Kako vreme prolazi, primetićete da je postalo deo vaše svakodnevnice – zajedno sa omiljenim pesmama.

7. Trenirajte kod kuće

Ukoliko ne volite da Vas drugi gledaju dok radite vežbe, a niste sigurni šta sve treba da radite – probajte online treninge i vežbajte u toplini svoga doma. Uopšte nije bitno šta ćete obući, a i možete da pustite baš onu muziku koja vama odgovara.

8. Nagradite sebe zbog toga što ste vežbali

Fokusirajte se na one nagrade koje ćete dobiti odmah nakon treninga, što će Vam dati dodatnu snagu da ga brže i bolje uradite. Na primer, to može biti onaj sočan biftek koji Vas čeka u frižideru ili to što ćete nakon teretane odmoriti i nećete raditi baš ništa. Ovakve nagrade će Vas ubediti da je vežbanje vredno truda.

9. Napravite dogovor koji ćete poštovati

Nedostatak odgovornosti uglavnom predstavlja problem onima koji tek treba da počnu sa vežbanjem. Veće su šanse da ćemo dogovor ispoštovati ako damo obećanje prijateljima ili kolegama.

Treniranjem ćete ojačati i karakter

Vežbanje uslovima koji nisu baš idealni trenira ne samo telo, nego i vaš karakter. Poznata Vam je izreka da se na muci poznaju junaci, zato stisnite zube i zamislite kako ćete se dobro osećati kada sve bude gotovo.

A šta ako nikad nisam vežbao/la?

Ako nikada niste vežbali, bilo bi dobro da odete na sistematski pregled kod svog lekara pre započinjanja bilo kojeg vida fizičke aktivnosti. Postepeno povećavajte vreme vežbanja jer je suština da polako navikavate organizam na treninge (Pogledajte video Milan Strongmena Kako Smršati). Ako previše naglo krenete, povećaćete rizik od upale mišića i povreda koje mogu, ali i ne moraju biti bezazlene.

Redovno vežbanje spada u jedan od hobija koji će vas učiniti pametnijim, a i dobro je za organizam, pa nema razloga da ne krenete već danas 🙂

Sonja Todorović

Studentkinja Opšte književnosti i teorije književnosti. Kreativni pisac. Zainteresovana za internet komunikaciju, pretraživanje, društvene mreže, SEO, kopirajting, lekturu i korekturu. Jedan od administratora popularne fejsbuk stranice Kultiviši se i sajta kultivisise.rs.

komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!