Lični razvoj

10 načina da se suočite sa teškim i nepredviđenim situacijama

teška situacija

Nije važno ko smo i šta radimo –  s vremena na vreme stvari krenu naopako. Možemo dati sve od sebe da ih rešimo, ali ponekad je to van naše kontrole.

U tim situacijama nije važno zašto se loše stvari događaju nego kako se mi suočavamo sa njima kada se dese.

Svi smo to iskusili

Da li ste ikada imali jedan od onih momenata kada su se događale loše situacije jedna za drugom? Sigurno jeste, jer se to događa svakome.

Kada se nađemo u takvoj situaciji, naš stav će definitivno uticati na to kako posmatramo to iskustvo. Dobar stav prema tome povećava našu sposobnost da se nosimo sa neprijatnim emocijama.

Niko nije imun

Činjenica je da postoje potencijalne zamke u svakoj oblasti našeg života, pa i posla. Postoje one koje su pod uticajem ljudskih faktora – od kreditne kartice, krađe indentiteta, pa do raznih prevara. Postoje i prirodne katastrofe kao što su poplave, zemljotresi i uragani.

Važno je da shvatimo da se ponekad loše stvari i teški periodi jednostavno događaju i da je na nama da se sa njima suočavamo.

Kada se dese, mogu lako okrenuti naš svet naglavačke. Ako imamo odgovarajuće veštine da se nosimo sa neočekivanim izazovima, možemo proći kroz njih, a da ne poludimo.

Nećete možda moći da primenite baš svaki od ovih 10 saveta. Međutim, ukoliko samo jednom uspete da primenite neke od ovih saveta, bolje ćete se nositi sa svakim izazovom.

10 načina da savladate loše situacije

1. Odvojite se emocionalno od situacije

Uglavnom su emocije koje rastu iz negativnih situacija negativne. Kada odbijete da budete emotivno uključeni, situacija postaje emocionalno neutralna. To znači da možete da se racionalno nosite sa njom, umesto da reagujete emotivno.

Ovo takođe menja način na koji je iskustvo zabeleženo u vašem sećanju i nervnom sistemu.

2. Ne pitajte se „zašto“

Kada se desi neka loša situacija, možete nakon nje da se pitate zašto je do nje došlo, ali dok je ona u toku fokusirajte se na pitanje: „Koji je najbolji način da se nosim sa ovim izazovom?“

Um voli da rešava probleme. Postavljajući sebi ovo pitanje govorite svom umu da postoji rešenje i um će onda početi da ga traži. Ovo zadržava vaš fokus na kreiranju pozitivnog ishoda.

teška situacija3. Vidite vrednosti

Skoro uvek postoji neka vrednost u izazovnim situacijama. Što više treniramo sebe da vidimo vrednost u svakom iskustvu, bićemo snalažljiviji kada su ta iskustva izazovna i neočekivana.

Istina je da mi rastemo kada se suočavamo sa izazovima. Nažalost, tu ima i bola, ali to je samo školarina u životnoj školi.

4. Zatražite pomoć

Ne možemo se uvek sami izvući iz haosa. Nemojte se plašiti da pitate druge ljude za pomoć ili usmerenje. Njima će biti drago da pomognu ili da vas makar usmere u pravom pravcu.

5. Zapamtite, to je privremeno

Na jedan ili drugi način, proći ćete kroz sve to. Svaka situacija ima svoj zaključak. Iako to nije zaključak koji ste želeli, barem će biti završeno.

Ukoliko morate ponovo da izgradite neke aspekte svog života, verovatnije je da ćete to uraditi bolje i brže nego što ste to uradili poslednji put.

6. Koliko god da ste u tome, ne prestajte da radite na sebi

Ako se nešto u vašem životu raspada, pretvorite to u svoju prednost. Jedini način da ovo uradite je da koristite svoju energiju da radite na sebi.

Istina je da ovo nije uvek izvodljivo, ali vam to daje priliku da prepreku pretvorite u napredak.

Krajnji rezultat će vas staviti ispred onoga gde ste bili i to će značiti da zaista imate koristi iz tog iskustva.

7. Igranje uloga

Ovo je efikasna taktika za emocionalno sklanjanje od frustrirajućih izazova. Pretvarajte se da ste pozvani da se suočite sa situacijom zbog svoje smirenosti i logičkog ponašanja.

Osoba koja se suočava sa izazovom treba nekoga ko je smiren i sposoban da se nosi sa time. Zato ste vi tamo.

8. Uzmite „sredstvo za spašavanje“

Ako se osećate strašno uznemireno, sasvim je u redu u tim situacijama koristiti neko prirodno sredstvo za smirenje koje će vam pomoći da bistrije razmišljate.

smeh9. Smejte se tome

Ponekad stvari postanu smešne koliko su loše, da morate da se smejete. Kada se to desi, slobodno se smejte. Kada se smejete stresnim situacijama, to obezbeđuje zdravo otpuštanje emocija.

Smeh je mnogo bolji način da oslobodite emocionalni stres i da se nosite sa izazovom od besa.

10. Ne shvatajte stvari previše lično

Ponekad vam se može činiti da vam se dešava više poteškoća nego što možete da ih savladate. Svako se suočava sa previše izazova. Univerzum se nije urotio protiv vas. Ponekad se loše stvari jednostavno dešavaju.

Lično shvatanje stvari samo vodi do izgovora, krivice i do drugih nepotrebnih misli i emocija. Ne dozvolite to sebi, samo naučite da se nosite sa time i nastavite dalje.

Naučite kako da primate udarce

Način na koji se suočavate sa izazovima govori mnogo o vašoj emocionalnoj zrelosti i pravoj prirodi. Učenje nekoliko jednostavnih veština koje će vam pomoći da se dobro nosite sa poteškoćama pomoći će vam da pretvorite izazove u prilike.

Pozitivna perspektiva bez obzira na sve što vam se dešava, poboljšaće kvalitet putovanja koje se zove život.

Kako se vi nosite sa izazovima? Da li imate omiljenu veštinu koja vam pomaže u njihovom savladavanju? Kako se osećate kada vam se dešavaju neočekivane promene?

Izvor

Igor Tomić

Igor Tomić se preko pet godina bavi Online Marketingom, pre svega optimizacijom sajtova za pretraživače (SEO), Content Marketingom i pisanjem.

Takođe vodi svoj blog na adresi igortomic.net.

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Ovo vredi znati o ishrani

Naša podrška

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!