Trend

Milenijalsi (II deo): Kablovski program na udaru online sadržaja

Netflix

 

Upravo u trenutku kad su kablovski kanali ostvarili idealnu meru slobode, popularnosti i nezavisnosti zahvaljujući čemu su i nastali kvalitetni sadžaji, pred njima se pojavila prava opasnost u vidu Live stream opcije i online kontenta koji potpuno zaobilazi tradicionalne načine distribuiranja sadržaja.

Netflix, TiVo, internet i mobilni uređaji generalno, pa i težnja društvenih mreža (onih najjačih) da postanu potpune medijske platforme, ponovo menjaju način na koji doživljavamo televizijske sadržaje. Štaviše, prete da ih učine potpuno izlišnim u budućem periodu.

Ovo se najbolje može sagledati na primeru produkcijskih kuća HBO i Netflix. Dok je HBO gradio status sinonima za novo zlatno doba televizije, izbacivši sadržaje sa budžetom, kvalitetom i prihodom na kakve televizija do tada nije mogla da računa,  pojavio se Netflix i potpuno drugačiji biznis model.

HBO je vrhunac dometa kablovskih kanala, najviše što se u tom smislu može postići. On je deo pametnih paketa koji podrazumevaju pristup sadržaju prema vlastitim potrebama, nezavisnost od termina emitovanja, kvalitet koji se distribuira ilegalno više od ijednog drugog (Game of Thrones).

Ipak, Netflix je ponudio nešto sasvim drugačije. Potpuno je zaobišao kablovske operatere.

Izašao je direktno na internet scenu, pravo online, i tu plasirao svoj sadržaj.

Usledio je odgovor HBO-a u vidu odluke da su svoj program učinili dostupnim nezavisno od kablovskih operatera, ugovorima sa kablovskim provajderima da učine HBO paket delom internet paketa, a ne paketa kablovskih kanala i eksluzivnim ugovorom sa Apple TV za emitovanje programa na ovoj platformi.

Nedugo zatim, stigle su najave da Apple pravi paket streaming TV kanala  koji uključuje ABC, CBS, FOX, FX, ESPN. Upravo u ovakvim solucijama treba i videti način opstanka kalovskih TV kanala u vremenima koja se ne menjaju u njihovu korist.

Nastavak ovde http://samoobrazovanje.rs/milenijalsi-iii-deo/.

Tagovi
Dušan Stojanović

Dušan Stojanović

Dušan Stojanović je diplomirani filolog opšte književnosti i content writer sa višegodišnjim iskustvom. Profesionalizam, kreativnost i odgovornost su osobine koje je imao zadovoljstvo da razvije kroz saradnju sa nekim od najznačajnijih imena domaćeg web prostora. Autor je bloga Kultivišise.rs

Vaš komentar

Klikni ovde da bi postavio komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporuka

Nastavimo zajedno samoobrazovanje!

Unesite email adresu za korisne porcije aktuelnog znanja!

Aktivni smo i na Fejsbuku!